Με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση ετοιμάζει την πολιτική της αντεπίθεση, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ο πολιτικός χρόνος πυκνός και οι μεταβλητές πολλές.
Αυτό το «κοκτέιλ» απαιτεί γρήγορες αντιδράσεις από κυβερνήσεις που θέλουν να παίξουν ρόλο στις εξελίξεις, όπως είναι η Ελλάδα.
Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αλλεπάλληλες, με διάφορες συνθέσεις, και οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από εξαντλητική ανάλυση των δεδομένων.
Τις τελευταίες ώρες οι αποφάσεις του επιτελικού κράτους αναφέρονται σε τρία μέτωπα:
1. Το μέτωπο της Ευρώπης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή σύσκεψη (τηλεδιάσκεψη) που διοργανώθηκε υπό την προεδρία του Σαρλ Μισέλ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προετοιμαστούν για τη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου στις 10 και 11 Μαρτίου, εξήγησε για μια ακόμα φορά την πρότασή του για δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοδότησης του ενεργειακού κόστους σε ευάλωτα νοικοκυριά ανά την Ευρώπη.
Παράλληλη είναι και η πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης για τον έλεγχο των τιμών φυσικού αερίου μέχρι την ημέρα που ο ευρωπαϊκός μηχανισμός γίνει πράξη και λειτουργήσει υπέρ των Ευρωπαίων πολιτών. Εως τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεριμνήσει για τους πολίτες της που αδυνατούν να ανταποκριθούν, με έναν τρόπο που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης στους ομολόγους του.
►Διαβάστε και: Συνεδριάζει την Τετάρτη το πρωί το υπουργικό Συμβούλιο
Επιπροσθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην πρότασή του -που γίνεται δεκτή από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους- για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την προσμέτρηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος -ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλά ελλείμματα όπως η δική μας- για την ανακούφιση των ευάλωτων κι αδύναμων νοικοκυριών.
2. Στο μέτωπο της Τουρκίας
Για την προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Κυριακής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αθήνα φρόντισε εγκαίρως να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις: Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί αυστηρά εντός των ορίων του Διεθνούς Δικαίου, θα επαναλάβει ότι η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζεται είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η προσφορότερη οδός είναι η σύνταξη συνυποσχετικού για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (όπως έγινε με την Αλβανία) και θα καλέσει τον συνομιλητή του να σταματήσει τις προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες, καθώς «η εποχή μας μετά τη ρωσική εισβολή δεν επιτρέπει κανενός είδους αναθεωρητισμό».
Ο κ. Μητσοτάκης θα σταματήσει αμέσως κάθε προσπάθεια Ερντογάν να θέσει άλλα θέματα, όπως τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών κ.λπ., παραπέμποντάς τον στο Διεθνές Δίκαιο.
Πρόσθετη επιθυμία του κ. Μητσοτάκη είναι η ανάδειξη της θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει συζητηθεί στις προηγούμενες διερευνητικές συνομιλίες και στη μεικτή οικονομική επιτροπή Ελλάδας - Τουρκίας, όπως είναι η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, οι εμπορικές ανταλλαγές, η πιθανότητα συνεργασίας των δύο χωρών στο ενεργειακό πεδίο κ.λπ.
3. Στο εσωτερικό μέτωπο
Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες για τη στήριξη των νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εκρηκτικές αυξήσεις τιμών στα καύσιμα, αλλά και σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, η κυβέρνηση ήδη ενημερώνει ότι έχει διαθέσει για αυτό τον σκοπό έως σήμερα το ποσό των 2 δισ. ευρώ, ενώ έπεται η «γενναία» -κατά κυβερνητική διαβεβαίωση και παλαιότερη δήλωση του κ. Μητσοτάκη- αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές Μαΐου. Ακόμα, συνεχίζεται η πολιτική των φοροαπαλλαγών, ιδιαίτερα στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, όπως λ.χ. η μείωση του ΕΝΦΙΑ που αφορά σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων.
Πέραν αυτών, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο στοχευμένων παρεμβάσεων με αποδέκτες τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρεί σε ένα ακόμα πάγωμα των πλειστηριασμών για ευάλωτους δανειολήπτες για χρονικό διάστημα 15 μηνών, ενώ ταυτόχρονα επιδοτεί τις δόσεις με ποσό από 70 έως 210 ευρώ.
Αυτές τις ημέρες έχει ετοιμαστεί η νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει «πλαφόν» στο περιθώριο μεικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας είναι είδος πρώτης ανάγκης για τον καταναλωτή, το οποίο μεικτό κέρδος δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο που υπήρχε πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.