Νέα πολιτική όξυνση σημειώθηκε χθες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας και τη στάση της χώρας μας σε αυτές, καθώς άρχισαν οι τροχιοδεικτικές βολές ενόψει της σημερινής (10 π.μ.) συζήτησης στη Βουλή για όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία και τη θέση που πρέπει να κρατήσει η χώρα μας επ’ αυτών.
Ο νέος γύρος αντιπαράθεσης ξεκίνησε με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην υπουργού Εξωτερικών) Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να στείλει στρατιωτικό υλικό, αλλά «πολύ περισσότερο ανθρωπιστικό υλικό» όπως πρόσθεσε.
Είπε επίσης το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η χώρα μας πρέπει να λειτουργήσει «ως γέφυρα» μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, δηλαδή Ρωσίας και Ουκρανίας, ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη πόλωση από εκείνη που είχε υποστεί η ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απέφυγε παρόμοιες αναφορές με αυτές του κ. Κατρούγκαλου, ωστόσο σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επεσήμανε ότι «μόνη επιλογή είναι η ειρήνη», ενώ χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «πισωγύρισμα στις πιο φρικτές στιγμές της ιστορίας» και πρόσθεσε ότι πρέπει «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ να στηρίξουν τον ουκρανικό λαό», χωρίς να διευκρινίζει εάν εννοεί μόνο με ανθρωπιστικό υλικό, ή και με στρατιωτικό.
Τι απαντά η κυβέρνηση
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν πολιτικά ανεδαφική την πρόταση της Κουμουνδούρου, για πολλούς λόγους. Πρώτον, λένε οι πηγές αυτές, διότι και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αμφιρρέπει και για παράδειγμα αναφέρουν άρθρο σε ενημερωτική ιστοσελίδα του βουλευτή Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωνε ότι αυτά που κάνει σήμερα η Ρωσία συνιστούν αναθεωρητική πολιτική, ακριβώς όμοια με την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.
«Τι ακριβώς ζητάει, λοιπόν, η αντιπολίτευση;» ρωτούν οι κυβερνητικές πηγές. «Την ώρα που η Τουρκία κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου, πλήττοντας καθοριστικά τη Ρωσία, την ώρα που η ίδια η Ελβετία εγκαταλείπει την παραδοσιακή της ουδετερότητα και συντάσσεται πλήρως με την Δύση, εμείς να "θολώσουμε" την εικόνα μας ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ; Κι αν ακούσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και το κάνουμε, μετά πώς θα κατηγορούμε την Τουρκία για αναθεωρητική πολιτική;
Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει ανέγγιχτα ούτε τα εθνικά θέματα» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι υπέρ της αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία τάχθηκε με ανακοίνωσή του και το Κίνημα Αλλαγής διά του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη η Ενωμένη Ευρώπη να αποκτήσει δική της στρατιωτική δύναμη (ευρωστρατός) και να αναπτύξει κοινά εξοπλιστικά προγράμματα, υπογράμμισε ότι «στρατιωτικό υλικό δεν δίνει μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλα 14 κράτη», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σύγκρουση και με τη ρωσική πρεσβεία
Στο μεταξύ, νέα ένταση πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία εκλήφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως «προσβλητική», καθώς ζητούσε από «όλους και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ διάφορους παπαγάλους και άλλους που τόσο βιάστηκαν να κατηγορήσουν τη Ρωσία, να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους…».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ανακοίνωση της πρεσβείας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!