Νέα
  • ΓΔ: 1396.72 +0.43%
  • Τζίρος: 22,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ράλι τιμών στην ενέργεια: Πώς θα λειτουργεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός εξισορρόπησης

Πηγή: Pixabay

Τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης του πρόσθετου ενεργειακού κόστους πρότεινε και πάλι -μεταξύ άλλων- στους Ευρωπαίους εταίρους μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέπτυξε την πρόταση που είχε καταθέσει πέρυσι για την δημιουργία μιας εργαλειοθήκης εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα αυξήσει την βεβαιότητα και την προβλεψιμότητα των κυβερνήσεων αλλά και των καταναλωτών σε περιόδους εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, όπως αυτή που ζούμε αυτό τον καιρό.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προωθηθούν οι εργασίες για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Επιτροπή, ειδικότερα, να προτείνει μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας».

Επίσης το Συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών:

  •  Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. Με τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.
  • Απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της
  • Εκφράζει τη λύπη του για την τραγική απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο που προκλήθηκαν από τη ρωσική επιθετικότητα
  • Καταδικάζει σθεναρά τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτήν την επίθεση κατά της Ουκρανίας
  • Συμφωνεί για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους. Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων και νέα κριτήρια καταχώρισης
  • Ζητεί την επείγουσα προετοιμασία και έγκριση μιας περαιτέρω δέσμης ατομικών και οικονομικών κυρώσεων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία, ενώ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Καλεί όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τις δύο αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές οντότητες
  • Πιστεύει ακράδαντα ότι η χρήση βίας και εξαναγκασμού για την αλλαγή των συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με διάλογο και διπλωματία.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε προς τους εταίρους μας ότι η μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικού άνθρακα καθιστά το φυσικό αέριο απαραίτητο, μέχρις ότου επικρατήσουν οι ανανεώσιμες πηγές ως βασική πηγή ενέργειας πράγμα που εκτιμάται ότι δεν θα συμβεί πριν το 2030. Ο πρωθυπουργός πρότεινε δέσμη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που θα προστατεύουν από τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, οι δέσμες μέτρων θα παρέχουν στις χώρες μέλη της ΕΕ ποικιλία προσχεδιασμένων επιλογών και κατάλληλων διορθωτικών μέτρων.

Κεντρικός άξονας θα είναι οι έκτακτοι πλειστηριασμοί πρόσθετων δικαιωμάτων από το Αποθεματικό Σταθερότητας της αγοράς, με το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής αερίων θερμοκηπίου να είναι ο μοχλός παραγωγής προσθέτων εσόδων για την ΕΕ, τα οποία με τη σειρά τους θα καλύπτουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου των ευάλωτων νοικοκυριών. Επίσης η πρόταση περιλαμβάνει την πιθανότητα σύστασης ενός Ταμείο Αντιστάθμισης Κινδύνου, το οποίο θα κάνει αυτό που λέει το όνομά του, δηλ θα αντισταθμίζει τις διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας, κυρίως μέσω προκαταβολών από μελλοντικά έσοδα του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων (ΣΕΔΕ) και ση συνέχεια θα γίνεται αναλογικά η κατανομή σε κάθε κράτος- μέλος.

Τέλος η κυβερνητική πρόταση προς την ΕΕ περιλαμβάνει και έναν τρίτο πυλώνα, αυτόν της προληπτικής στρατηγικής δράσης μέσω της συλλογικής της διαπραγματευτικής ισχύος, όπως ακριβώς συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και με την αγορά εμβολίων εναντίον της Covid19. Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάρει σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις του αυτή την απόφαση, η ΕΕ θα μπορεί μνα αποθηκεύει αποθέματα φυσικού αερίου και να βελτιώνει αυτές τις αποθηκευτικές δυνατότητες με την πάροδο του χρόνου, ώστε η συγκεκριμένη δράση να παρέχει όλο και περισσότερη ασφάλεια στα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Αγωνία για την παράταση της κρίσης

Στο μεταξύ στην Αθήνα οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις τελευταίες εξελίξεις που κάνουν πολύ πιθανό -έως βέβαιο- το ενδεχόμενο παράτασης της ανόδου των τιμών της ενέργειας, την ώρα που οι δυνατότητες της κυβέρνησης να επιδοτεί τους πιο αδύναμους, εξαντλούνται. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι το «πουγκί» από όπου θα μπορούσαν να βγουν κονδύλια για αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ η κρίσιμη μεταβλητή στην προκειμένη περίπτωση είναι η διάρκεια της κρίσεως.

Η έκτακτη σύσκεψη σήμερα το πρωί στις 8.30 υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, του προέδρου της ΡΑΕ Αθανασίου Δαγούμα, του επικεφαλής της ΔΕΗ Γεωργίου Στάσση, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνου Ξιφαρά και ενός εκπροσώπου του ΔΕΣΦΑ, καλείται να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούν οι σημερινές έκτακτες περιστάσεις. Χθες, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο ξεπέρασε τα 118€ η μεγαβατώρα, ενώ η έκρυθμη κατάσταση σε Ρωσία- Ουκρανία επηρεάζει αρνητικά τις τιμές του πετρελαίου, του σιταριού, αλλά και πρώτων υλών όπως το αλουμίνιο, το νικέλιο, ο λευκόχρυσός, το τιτάνιο, η ξυλεία κλπ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ