Νέα
  • ΓΔ: 1449.4 -0.63%
  • Τζίρος: 89,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς η ουκρανική κρίση μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα

Πηγή: AP Photo

Η ελληνική κυβέρνηση μετέχει ενεργά στις προσπάθειες άμβλυνσης της κρίσης μεταξύ Δύσης - Ρωσίας, αν και είναι υποχρεωμένη εκ της θέσεώς της να παίρνει τη θέση που εκφράζουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Πάντως, στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός για την επήρεια που μπορεί να έχει η ουκρανική κρίση στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα σε ποιο βαθμό μπορεί να δυσκολέψει την εκλογική απήχηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο προϋπολογισμός και ο τουρισμός

Στα κυβερνητικά επιτελεία τρεις είναι οι βασικοί λόγοι ανησυχίας. Ο πρώτος είναι η αυξημένη πιθανότητα εκτροπής του προϋπολογισμού, λόγω του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας αλλά και της διάρκειάς της, η οποία είναι προφανές ότι επιμηκύνεται μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού και οι αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν από την αντιπολίτευση κατά την προεκλογική περίοδο και θα δυσχεράνουν την επιχείρηση επανεκλογής της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση.

Η εκτίμηση Μεντβέντεφ ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα φθάσει τα 2.000 ευρώ ανά χίλια κυβικά λόγω της αναστολής αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2 αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την ελληνική οικονομία κατά πολλά δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές καυσίμων επιβαρύνουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την ώρα που οι καταναλωτές βλέπουν σε όλο και περισσότερα πρατήρια βενζίνης τον αριθμό «2» μπροστά από την τιμή του λίτρου. Κι οι κυβερνώντες ανησυχούν πολύ, αναμένοντας την τιμή του «μαύρου χρυσού» να φτάσει, κατά τις εκτιμήσεις, τα 120 ή και 140 δολάρια το βαρέλι, από 97,5 που είναι σήμερα.

Ο δεύτερος παράγοντας ανησυχίας από τις πρόσφατες εξελίξεις στην κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας είναι η πορεία του τουρισμού. Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην έκρηξη της τουριστικής περιόδου, καθώς ως τώρα τα στοιχεία των κρατήσεων πράγματι είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ωστόσο, η παράταση της αβεβαιότητας από τις εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας μπορεί να στερήσει έναν απροσδιόριστο σήμερα αριθμό Ρώσων και Ουκρανών τουριστών. Το 2019 (δηλαδή την τελευταία «ομαλή» χρονιά προ πανδημίας) η χώρα φιλοξένησε περίπου 950.000 Ρώσους τουρίστες, ανεβάζοντας τη χώρα του Πούτιν στην 3η θέση από άποψη αριθμού τουριστών στην Ελλάδα. Το 2021, λόγω του κορονοϊού, είχαμε περίπου 200.000 Ρώσους και περίπου 30.000 Ουκρανούς τουρίστες. Η παράταση της αβεβαιότητας και της έκρυθμης κατάστασης δεν είναι ακόμα σαφές πόσο θα επηρεάσει την έλευση τουριστών από τις δύο χώρες.

Πέραν αυτού, όμως, η παράταση της περιόδου έκρηξης της ακρίβειας στις χώρες της Ευρώπης, που ξεκινά από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και φθάνει έως την δευτερογενή μεγάλη αύξηση σε όλα, σχεδόν, τα είδη πρώτης ανάγκης του σύγχρονου καταναλωτή, είναι πιθανό, θεωρούν στην κυβέρνηση, να οδηγήσουν σε μείωση του τουριστικού κύματος προς την Ελλάδα κι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με απροσδιόριστα δυσμενή αποτελέσματα για το τουριστικό προϊόν της φετινής περιόδου, για το εισόδημα των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να βάλει στη φαρέτρα της ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα, ότι η πολιτική της οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του τουρισμού, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας.

Οι πολυεπίπεδες σχέσεις με Ρωσία

Υπάρχει κι ένας τρίτος παράγοντας, αμιγώς πολιτικός. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να ταυτίζεται στις δημόσιες δηλώσεις της με τις θέσεις των δύο αυτών υπερεθνικών Οργανισμών, οι οποίες καταδικάζουν τη στάση της Ρωσίας και της ηγεσίας της. Ωστόσο, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος τρέφει ανέκαθεν φιλορωσικά αισθήματα. Από τη μια μεριά η ιστορικότητα των σχέσεων των δύο χωρών, κυρίως δε η συνεισφορά της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς και η κοινή θρησκευτική πίστη των δύο λαών (Ορθοδοξία) ασκούν ισχυρή επιρροή στη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία άλλωστε είναι πιθανό να πολιορκήσει μια ενδεχόμενη ενοποίηση των έως τώρα διάσπαρτων πολιτικών κινήσεων στην πέραν της ΝΔ Δεξιά.

Οι τρεις αυτοί παράγοντες δημιουργούν πρόσθετο πονοκέφαλο στους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς, που ήδη πασχίζουν να μετριάσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της σημερινής οικονομικής συγκυρίας και να αναστρέψουν την αργή, αλλά σταθερή διολίσθησης της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου τετραμήνου.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ