Τη συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και ειδικότερα των υπουργείων Πολιτισμού (μέσω του υφυπουργείου Αθλητισμού) και Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παρουσιάζει σήμερα το πρωί (11:30) ένα διυπουργικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.
Οχι οριζόντια μέτρα
Αμέσως μετά την άγρια δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη η προεργασία της κυβέρνησης για την οπαδική βία επανήλθε εσπευσμένα στην κορυφή της επικαιρότητας και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έλαβαν εντολή από τον πρωθυπουργό να ολοκληρώσουν το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατόν.
Αυτή η προσπάθεια, που θα παρουσιαστεί σήμερα, διαπνέεται -όπως είπαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου στην «Η»- από την αντίληψη ότι πρέπει να διαχωριστούν οι φίλαθλοι και οι οπαδοί από τα στοιχεία που προξενούν ταραχές, χρησιμοποιούν βία και γενικότερα πρακτικές που απάδουν προς το αθλητικό ιδεώδες. Γι' αυτό τελικά δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα, παρά μόνο αντιμετώπιση όσων επιδίδονται σε βιαιότητες, τους οποίους μάλιστα η νομοθετική μεταρρύθμιση θα αντιμετωπίζει ως εγκληματικά στοιχεία.
Υποχρεωτική φυλάκιση των υπαιτίων
Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα αυστηροποιεί καθοριστικά τις ποινές σε όσους συλλαμβάνονται να βιαιοπραγούν εντός ή εκτός γηπέδων, με άξονα την υποχρεωτική φυλάκισή τους, δηλαδή την κατάργηση της δυνατότητας να τους επιβάλλονται ποινές με αναστολή.
Μάλιστα, οι αυστηρές ποινές -που θα ξεκινούν από τη φυλάκιση και θα επεκτείνονται στην απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους τις ώρες των αγώνων με υποχρεωτική παρουσία συγκεκριμένες ώρες σε αστυνομικά τμήματα- δεν θα αφορούν μόνο σε όσους βιαιοπραγούν, αλλά και σε όσους συλληφθούν με κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων (χωρίς απαραίτητα να τα έχουν χρησιμοποιήσει) τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές, σε όσους υποδαυλίζουν τη βία ή τον ρατσισμό στο πλαίσιο αθλητικών γεγονότων, σε όσους απειλούν με βίαιη συμπεριφορά και γενικότερα σε όλους όσοι με την εν γένει συμπεριφορά τους μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια και κοινωνική ένταση. Οι αυστηρότερες ποινές, επίσης, που από 1-2 χρόνια πηγαίνουν στα πέντε, αναμένεται να συνοδεύονται και από χρηματική καταβολή, που ως τώρα δεν προβλεπόταν.
Οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν και σε συνδέσμους οπαδών που είτε έχουν σφραγιστεί λόγω συμμετοχής σε επεισόδια, είτε λειτουργούν χωρίς άδεια. Σε αυτό το πλαίσιο έχει υπάρξει κυβερνητική επαφή με τις διοικήσεις των ομάδων που διαθέτουν οργανωμένους οπαδούς, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που να τιμωρεί τους ενόχους τέτοιων επεισοδίων, χωρίς να πλήττει την παρουσία φιλάθλων στις αθλητικές αναμετρήσεις. Οι διοικήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εμφανίζονται πρόθυμες να συνεργαστούν ώστε το θλιβερό αυτό φαινόμενο σταδιακά να εξαφανιστεί από τους ελληνικούς αθλητικούς χώρους, ωστόσο αναμένουν και τις τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί στη Βουλή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!