Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διαγραφής ολοκληρώθηκε πριν λίγο σήμερα, όταν με κομματική ανακοίνωση και απόφαση το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλου Μαρινάκη (κι όχι του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια συμβολική κίνηση υποβάθμισης της διαγραφής κι άρα του πολιτικού βάρους του ευρωβουλευτή) ο κ. Κύρτσος διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία, με την ηγεσία της οποίας είχε διακόψει, πλέον, κάθε σχέση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Ο Γιώργος Κύρτσος υπήρξε για μεγάλο διάστημα στο παρελθόν πολύ κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη. Ως διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» ήταν άτυπος, αλλά μεγάλης επιρροής σύμβουλος του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την οικογένεια του οποίου διατήρησε πολύ καλές σχέσεις και μετά το τέλος της πρωθυπουργικής του θητείας. Ο κ. Κύρτσος στη συνέχεια ασχολήθηκε με εκδοτικές προσπάθειες και τον Απρίλιο του 2012 ανέλαβε εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ. Στις διπλές εκλογές του 2012 (Μάιος και Ιούνιος) όμως δεν μπήκε στη Βουλή κι έτσι έλαβε αποστάσεις από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Στις ευρωεκλογές του 2014 τοποθετείται στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ με την οποία εκλέγεται μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στα μέσα του 2015 υπογράφει μεταξύ άλλων την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κούρσα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, δείχνοντας ότι οι πολυετείς σχέσεις του με την οικογένεια του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας διατηρούνται. Η σχέση Κυριάκου Μητσοτάκη- Γιώργου Κύρτσου έως την εκλογή του πρώτου ως πρωθυπουργού παραμένουν θερμές, ωστόσο ο παλαίμαχος δημοσιογράφος βλέπει ότι δεν περιλαμβάνεται στους ανθρώπους που συμβουλεύεται ο νέος πρωθυπουργός, όπως έκανε ο πατέρας του.
Το χρονικό της ρήξης
Το κομβικό σημείο που φαίνεται ότι ο Γιώργος Κύρτσος «χάνει την υπομονή του» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτό που ο διαγραφείς, πλέον, ευρωβουλευτής περίμενε ως «αξιοποίηση», είναι ο Σεπτέμβριος του 2020. Τότε διατυπώνει την πρώτη ανοικτή κριτική του, για το ότι η κυβέρνηση άργησε να αποφασίσει το κλείσιμο της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να κορυφωθούν τα κρούσματα και να γεμίσουν οι ΜΕΘ (θέμα για το οποίο μεταγενέστερα έκανε δημόσια αυτοκριτική και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης). Αυτή ήταν η πρώτη «τροχιοδεικτική» βολή Κύρτσου κατά Μητσοτάκη.
Ο ευρωβουλευτής περίμενε τότε από τον αρχηγό του να αντιληφθεί ότι ο Κύρτσος είναι μια μονάδα την οποία δεν πρέπει να παραβλέπει ένας αρχηγός της ΝΔ. Ωστόσο αυτή η ένδειξη δεν ήλθε από το Μαξίμου. Κι έτσι ο Γιώργος Κύρτσος αποφάσισε να συνεχίσει την κριτική του, που από κάποιο σημείο και μετά έγινε πλέον γενικευμένη αντιπαράθεση. Ο διαγραφείς ευρωβουλευτής κατηγόρησε δημόσια την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματος στο οποίο μέχρι προ ολίγου ανήκε, για σειρά θεμάτων: Διαφοροποιήθηκε για την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που κατά τη γνώμη του ευνοούσαν τη διάδοση του κορονοϊού, για τα μέτρα χαλάρωσης όταν εκείνος ήθελε σκλήρυνση των μέτρων κι άλλες κυβερνητικές αποφάσεις διαχείρισης της πανδημίας. Όταν συνειδητοποίησε ότι η «απάντηση» του Μαξίμου ήταν η παγερή αδιαφορία που έκρυβε μια έντονη ενόχληση, γενίκευσε περαιτέρω την κριτική του: Στον ανασχηματισμό κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολυπληθές σχήμα, στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε για την κυβερνητική απόφαση προσλήψεων αστυνομικών για τα ΑΕΙ, πάντα δε η «απάντηση» του πρωθυπουργού ήταν η παγερή αδιαφορία.
Την Άνοιξη του 2021, μετά από ένα εξάμηνο κλιμάκωσης της κριτικής του κατά της κυβέρνησης, ο Γιώργος Κύρτσος λαμβάνει «εξωδίκως» μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου ότι «Δεν θα είναι έκπληξη» εάν δεν περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις επόμενες ευρωεκλογές. Καταλαβαίνει, πλέον, ότι οι δρόμοι του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη χώρισαν οριστικά κι αποφασίζει να παίξει το δικό του παιχνίδι όχι πλέον με το βλέμμα στο Μαξίμου, αλλά σε γενικότερες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό: Από την πορεία των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και τον τελευταίο καιρό του ΚΙΝΑΛ) έως τις διεργασίες στη λεγόμενη «δεξιά πολυκατοικία» με τις προσπάθειες ενοποίησης των διαφόρων κομμάτων που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι σχέσεις του με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι πολύ καλές -σε προσωπικό επίπεδο και στη συνεργασία τους για ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα στην Ευρωβουλή) είναι όμως ακόμα πρόωρο να πει κανείς ότι αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε κάποιου είδους πολιτική συμπόρευση.
Παράγοντες που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν πριν λίγο στην «Ημερησία» ότι η επίθεση Κύρτσου στην Ελληνική Δικαιοσύνη για τις διώξεις εναντίον δημοσιογράφων και για την υπόθεση Τουλουπάκη ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Η πρώτη αντίδραση Κύρτσου
Η πρώτη αντίδραση του Γιώργου Κύρτσου ήρθε μέσω Twitter. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής έγραψε τα εξής: «Έθεσα ζητήματα στην ηγεσία ΝΔ: Λάθη&παραλείψεις στο θέμα της πανδημίας που κόστισαν χιλιάδες νεκρούς. Λάθη οικονομικής πολιτικής που φτωχοποίησαν κόσμο, οδηγούν σε νέες περιπέτειες. Κουκούλωμα σκανδάλου Novartis,διώξεις δημοσιογράφων,Τουλουπάκη. "Απάντησαν" με διαγραφή μου».
«Ο Μαρινάκης μου ανακοίνωσε τη διαγραφή μου ο Μητσοτάκης δεν βρήκε το κουράγιο. Είναι άλλωστε στον "Όλυμπο" του Μαξίμου με καλή παρέα. Με τον κρυπτόμενο-δοξαζόμενο συγγενή του,τον συγγενή της ΓΕΚ-Τέρνα και άλλους κορυφαίους. Τον ευχαριστώ πάντως για την πολιτική μου λύτρωση», πρόσθεσε σε νέα του ανάρτηση.
Λίγη ώρα αργότερα ο Γιώργος Κύρτσος επανήλθε στο θέμα με νέο tweet στο οποίο συγκρίνει τη διαγραφή του από τη ΝΔ με αυτή από το ΚΚΕ το 1977, αναφέροντας τα εξής: «Δύο διαγραφές στη ζωή μου. Το..1977 από ΚΚΕ. Το 2022 από ΝΔ. Το ΚΚΕ έψαξε το θέμα,έστειλε τον Αμπατιέλο στο Λονδίνο να συζητήσουμε,παρουσίασε σκεπτικό. Στη ΝΔ αποφάσισε ο Μητσοτάκης,δεν υπήρξε συζήτηση,ούτε σκεπτικό. Η φιλελεύθερη ΝΔ πιο αυταρχική από το ΚΚΕ της δεκαετίας του 70».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!