Σε αναλυτική ενημέρωση για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης της Κοινής Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας, ανάμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, προέβη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.
Ειδικότερα ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους δήμους, στο τέλος ταφής, την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης», στην καθυστέρηση από εταιρίες-παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, της καταβολής των δημοτικών τελών που έχουν εισπράξει κ.ά.. Επίσης ανακοίνωσε τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ στις 18 Μαρτίου.
Ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για «έλλειμμα επικοινωνίας» με τα υπουργεία το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά όπως είπε στη Συνάντηση της Κοινής Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομίας κ.κ. Πέτσας και Σκυλακάκης «έγινε ουσιαστική συζήτηση και προσπάθεια εξεύρεσης λύσης» στα θέματα που έθεσε η ΚΕΔΕ. Και στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει νέα συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα για το «Τρίτσης», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε επιτάχυνση των εντάξεων. Για το ενεργειακό κόστος, είπε ότι η ΚΕΔΕ υπολογίζει τη συνολική αύξηση σε σχέση με πέρυσι στο 100% για τους δήμους και 75% για τα σχολεία, και επανέλαβε την πρόταση του για άμεση απόδοση μίας έκτακτης δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) προκειμένου να καλύψουν οι δήμοι τα κενά που δημιουργούνται ήδη στους προϋπολογισμούς τους, με πρόβλεψη καταβολής άλλων δύο δόσεων ΚΑΠ μέσα στη χρονιά, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Ζήτησε επίσης άμεσα μεταξύ άλλων, και μια έκτακτη «σχολική ΚΑΠ».
Όσον αφορά τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ότι η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι να θεωρείται υπεξαίρεση η παρακράτηση από εκείνες των τελών μετά από δυο μήνες, και να εξεταστούν από την κυβέρνηση μέτρα όπως πχ ανάκληση των αδειών τους.
Για το τέλος ταφής, αναφέρθηκε στην πρόταση αναστολής του για τα επόμενα δύο χρόνια, που κατέθεσε η ΚΕΔΕ, προκειμένου στα πλαίσια αυτής της προγραμματικής περιόδου, να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα.
Σχετικά με τις βεβαιώσεις Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, ενημέρωσε για την πρόταση της ΚΕΔΕ που προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού άμεσης έκδοσης του πιστοποιητικού με παράλληλη εγγυοδοσία ποσού 0,5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, το οποίο θα συμψηφίζεται μετά από εύλογο διάστημα, αφού εκκαθαριστεί η αίτηση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!