Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας σε Ερντογάν: Η Τουρκία αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευσή της με το ΝΑΤΟ

Νίκος Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας / Πηγή: Eurokinissi

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Νίκος Δένδιας απαντώντας στις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έθεσε σε αμφισβήτηση την κυριαρχίας των ελληνικών νησιών υποστηρίζοντας ότι «το καθεστώς των νησιών ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενο», με τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις που αμφισβητούν την ίδια την παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
 
«Οφείλω να πω ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας, σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να επιδεικνύεται με κάθε μορφή, είναι μάλλον περίεργο ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και Σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας.

Οι πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι εντελώς απαράδεκτες. Δεν είναι απλώς απαράδεκτες για εμάς. Έχουν απορριφθεί από την ΕΕ, από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων», επισήμανε ο Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Φινλανδό ομόλογό του, Pekka Haavisto. 

Ερντογάν: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί σε στρατιωτικές δραστηριότητες στα νησιά

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τα ελληνικά νησιά προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστήριξε πως «δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα  και το επόμενο διάστημα».

Συνεχίζοντας ο Ερντογάν τόνισε «Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά, θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί.

Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε» κατέληξε ο τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται πως οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί διεθνοποίησης του ζητήματος της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα στη βάση της υποτιθέμενης παραβίασης δύο Συνθηκών (Λωζάννης του 1923 και Παρισίων το 1947) έρχονται στη συνέχεια δύο πολύ προσεκτικά γραμμένων επιστολών από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου (Ιούλιος 2021 και Σεπτέμβριος 2021).

Ο προβληματισμός που προκαλεί στην Αθήνα η σύνδεση κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης αποκαλύπτεται και από το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την τελευταία επιστολή του κ. Σινιρλίογλου (άνω των τεσσάρων μηνών), δίχως απάντηση από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Η απάντηση, προφανώς, βρίσκεται υπό καθεστώς επεξεργασίας, ώστε οι θέσεις της Ελλάδας να είναι ξεκάθαρες προς όλες τις κατευθύνσεις.

Με βάση της εξαγγελίες του κ. Τσαβούσογλου, το επόμενο χρονικό διάστημα η Αγκυρα μπορεί να διεθνοποιήσει το ζήτημα, απευθυνόμενη στις χώρες που έχουν υπογράψει τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

O Eρντογάν εξακολουθεί να ελπίζει σε μια συνάντηση με Ζελένσκι και Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα διοργανώσει μια τριμερή συνάντηση με τον Ουκρανό και τον Ρώσο ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα, σύμφωνα με δηλώσεις του που αναπαράγει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

"Όταν συναντηθήκαμε, ο κ. Ζελένσκι έβλεπε θετικά μια συνάντηση 'Πούτιν, Ζελένσκι, Ερντογάν' και αν ο κ. Πούτιν είναι υπέρ, αυτή η συνάντηση, με τη βοήθεια του Θεού, μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε χθες βράδυ από το Αμπού Ντάμππι.

Ο Ερντογάν, που είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση, μετέβη στην ουκρανική πρωτεύουσα στις αρχές Φεβρουαρίου προκειμένου να συναντηθεί με τον Ζελένσκι και πρότεινε να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στους δύο προέδρους.

Είπε κατά την επιστροφή του ότι έλαβε "μια θετική απάντηση από τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν" στην πρόσκλησή του, όμως μια ημερομηνία μένει ακόμη να καθοριστεί.

"Θα επαληθεύσω προσωπικά τηλεφωνικώς από τον κ. Πούτιν τι σκέπτεται. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση. Ένας πόλεμος δεν θα ήταν καλός για την περιοχή", επέμεινε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Ρωσία εξακολουθεί σήμερα να συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, παρά την ανακοίνωση, χθες, Τρίτη, από τη Μόσχα μιας "μερικής" αποχώρησης των στρατιωτών της.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος πραγματοποίησε τη Δευτέρα και την Τρίτη την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εδώ και δέκα χρόνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναφέρθηκε επίσης στην προσέγγιση της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία.

"Συνεχίζουμε τον θετικό διάλογό μας με τη Σαουδική Αραβία", είπε.

Είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου την επίσκεψή του στο Ριάντ "στις αρχές Φεβρουαρίου", όμως καμία ημερομηνία δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα.

Θα ήταν η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου μετά τη δολοφονία το 2018 του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τότε "τη σαουδαραβική κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο" ότι είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία, αποκλείοντας τον βασιλιά.

Επικριτής της εξουσίας στη Σαουδική Αραβία, αφού υπήρξε προσκείμενος σε αυτήν, ο Τζαμάλ Κασόγκι, κάτοικος Ηνωμένων Πολιτειών, αρθρογραφούσε στην Washington Post.

Ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας επιβεβαίωσε αντίθετα την επίσκεψη "τον Μάρτιο" του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία.

"Βεβαίως χαιρετίζουμε την επίσκεψη αυτή. Ένα τέτοιο βήμα θα είναι επωφελές για τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις έπειτα από μια τόσο μακρά περίοδο", είπε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Ισραήλ υπήρξαν τεταμένες μετά την υπόθεση του Mavi Marmara το 2010, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν φονική επίθεση κατά του τουρκικού σκάφους που προσπαθούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ