Η λειτουργία της αγοράς με το target model και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις αρρυθμίες της, το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ και η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, τα θέματα της ΔΕΗ με το μονοπώλιο στο λιγνίτη αλλά και το ενεργειακό κόστος αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.
Αntitrust case και αίτημα αποζημίωσης ΔΕΗ για λιγνιτικές μονάδες
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει προτού κλείσει οριστικά το θέμα του antitrust case (για το μονοπώλιο στο λιγνίτη), να κλείσουν με θετικό τρόπο και άλλα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΗ.
Πρόκειται για το αίτημα για καταβολή αποζημίωσης της τάξης των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, για τις λιγνιτικές μονάδες, για την τριετία 2021- 2023 έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά χωρίς ακόμη να έχει πάρει το πράσινο φως τη Κομισιόν. Η ελληνική πλευρά ζητά για τη ΔΕΗ ένα μηχανισμό ανάκτησης κόστους, τη λεγόμενη «εφεδρεία έκτακτων αναγκών», ο οποίος εφαρμόζεται στη Γερμανία, γνωστός ως strategic reserve capasity.
Η Κομισιόν, διατηρεί επιφυλάξεις, αν μπορεί η ΔΕΗ να πάρει την αποζημίωση του reserve και στην προηγούμενη έκθεση της Κομισιόν, απλά τονίστηκε η υποχρέωση της ΔΕΗ να διαθέσει στην αγορά λιγνιτική ενέργεια. Εξάλλου, η πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, αποτελεί σημαντικό θέμα για την Κομισιόν που επιμένει στη λήψη μέτρων - για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη, στο πλαίσιο της εφαρμογής σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ωστόσο η πρόταση του ελληνικού υπουργείου αφορά τη διάθεση πακέτων λιγνιτικής ενέργειας αν η ΔΕΗ πάρει αποζημίωση ως last reserve, που υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ.
Προβλήματα με το target model
H λειτουργία του target model, εφαρμόστηκε από την 1η Νοεμβρίου, αλλά με αρκετά προβλήματα, τα οποία έχουν φτάσει στην Κομισιόν. Οι παρεμβάσεις της ΡΑΕ που εξετάζονται για να ελεγχθεί η αστάθεια και τα υψηλά κόστη της Αγοράς Εξισορρόπησης, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, καθώς προσκρούουν στις βασικές αρχές του ενιαίου ευρωπαϊκού μοντέλου λειτουργίας των ενεργειακών αγορών.
Η Προθεσμιακή Αγορά, η μία από τις τέσσερις αγορές του target model, που πρέπει να λειτουργήσει, η οποία μόνον τυπικά είναι ανοικτή.
Ενεργειακό κόστος και βιομηχανία
Το μοντέλο λειτουργίας του target model που εφαρμόζεται στα πρώτα βήματα της αγοράς δεν εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος. Κι αυτό γιατί δεν λειτουργούν μηχανισμοί, όπως πραγματική προθεσμιακή αγορά, διμερή συμβόλαια κ.λπ., που θα έδιναν εναλλακτικές λύσεις στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Η διαπραγμάτευση των βιομηχανιών Υψηλής Τάσης με τη ΔΕΗ είναι σε εξέλιξη και η επιχείρηση δηλώνει ότι χωρίς συμφωνία θα πάψει να τις εκπροσωπεί, δηλαδή να λειτουργεί ως προμηθευτής τους.
Το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ αντιμετωπίστηκε με τη δέσμη μέτρων που έλαβε ο προηγούμενος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Ωστόσο η προηγούμενη αξιολόγηση δεν είχε προλάβει να τα συμπεριλάβει οπότε ουσιαστική εξέταση της αποδοτικότητας των μέτρων θα γίνει στην αξιολόγηση που θα γίνει τώρα.
Επίσης στα μέτρα αυτά δεν είχε υπολογιστεί η επιβάρυνση του ΕΛΑΠΕ από την λειτουργία του target model που για κάποιους ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ.
Για πολλούς τα μέτρα είναι εξαιρετικά αισιόδοξα, ενώ υπολογίζουν και ένα μέρος του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, ύψους 200 εκατ. ευρώ να καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς μπορεί να αποδειχθεί ότι προκλήθηκε από την κρίση. Το ποσό αυτό θα συντελέσει στην στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού έως ότου ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν στην αγορά οι δομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΝ, αλλά απαιτείται ευρωπαϊκή έγκριση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!