Σφοδρή είναι η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, την ώρα που σήμερα, Κυριακή 13 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί στη Λάρυμνα συγκέντρωση των εργαζομένων στην εταιρεία.
Η επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ διά του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, επετέθη στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των εργαζομένων, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο κ. Μητσοτάκης έταξε καλύτερες και περισσότερες δουλειές και σήμερα οδηγεί 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στην απόλυση και στην απώλεια στέγης, και αυτό είναι ένα στοιχείο χαρακτηριστικό της πολιτικής αντίληψης του ίδιου και της κυβέρνησής του. Είναι και χαρακτηριστικό μιας αντίληψης για τη διαχείριση δημόσιων επιχειρήσεων. Δεν πιστεύουν στην αξία του δημόσιου χώρου και εφόσον δεν πιστεύουν, δεν μπορούν και να το διαχειριστούν...».
Ακόμα, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, γι' αυτό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει το αίτημα της διατήρησης των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων και θεωρεί ότι είναι κρίσιμο να αναδειχθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας.
Αντίστοιχη είναι και η κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο υπογραμμίζει, ανάμεσα στα άλλα, ότι «η κυβέρνηση εξήγγειλε την απογύμνωση της ΛΑΡΚΟ από τους εργαζόμενους, την απόλυση και την εκδίωξή τους από τους εργατικούς οικίσκους όπου διαμένουν με τις οικογένειές τους, προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση της επιχείρησης. Έτσι τα ελλείμματα και την κακοδιαχείριση καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ακόμη και με την αστεγία τους. Η κυβέρνηση δεν μεταβιβάζει την επιχείρηση, πουλάει το "κέλυφος" χωρίς εργαζόμενους, άνευ υποχρεώσεων, αλλά με ένα εμβληματικό όνομα και ένα ζηλευτό υπέδαφος. Ουσιαστικά μεταβιβάζει Εθνικές Γαίες», ενώ η Χαριλάου Τρικούπη διατυπώνει την άποψη ότι η μεταβίβαση της εταιρείας πρέπει να γίνει εν λειτουργία και με πλήρη σεβασμό όλων των υποχρεώσεων έναντι των εργαζομένων.
Η απάντηση που δίνει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με την κυβερνητική θέση, η ΛΑΡΚΟ ετέθη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τον Μάρτιο του 2020 και η λύση αυτή επιλέχθηκε καθώς ήταν η μόνη που θα μπορούσε να κρατήσει την εταιρεία ανοιχτή χωρίς να βρεθούν οι εργαζόμενοι στον δρόμο, αφού η άτακτη χρεοκοπία ήταν πλέον προ των πυλών.
Ουσιαστικά δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου θέτει το δίλημμα «καθεστώς ειδικής διαχείρισης ή άτακτη χρεοκοπία» για την επιχείρηση. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε και κλήθηκε να διαχειριστεί μια κατάσταση όπου το ταμείο της εταιρείας ήταν μηδενικό, η καθαρή θέση της ήταν αρνητική κατά 400 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την πενταετία 2015-2019 συσσωρεύτηκαν χρέη ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι ζημίες της ΛΑΡΚΟ το 2019 ανήλθαν πέραν των 90 εκατ. ευρώ και ο εξοπλισμός της ήταν πλήρως απαρχαιωμένος, γεγονός που την καθιστούσε μη ανταγωνιστική ανεξάρτητα των διεθνών τιμών του νικελίου, αφού δεν έγιναν ποτέ οι απαραίτητες επενδύσεις και οι επισκευές τα προηγούμενα χρόνια.
Λόγω της συνεχιζόμενης κακοδιαχείρισης των τελευταίων ετών πριν από την κυβερνητική αλλαγή, προσθέτει το Μέγαρο Μαξίμου, τα χρέη προς τη ΔΕΗ και μόνο ανήλθαν σε περισσότερα από 365 εκατ. ευρώ, ενώ η χώρα κλήθηκε παράλληλα να επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις ποσού 136 εκατ. ευρώ πλέον τόκων, τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση έπρεπε να ανακτήσει άμεσα, μέσα από μία πρακτικά πτωχευμένη εταιρεία.
Επίσης, πλέον των παραπάνω και μέχρι να οριστικοποιηθεί η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, η χώρα θα πληρώνει πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ κάθε εξάμηνο. Για όλα αυτά επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος. Και οι πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος καταλήγουν λέγοντας ότι χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης η εταιρεία παραμένει ανοιχτή, έχει περιορίσει δραστικά τις ανάγκες για κρατική χρηματοδότηση, έχουν διασφαλιστεί οι εργαζόμενοί της και βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
Η κυβερνητική πλευρά παραδέχεται ότι η κατάσταση της εταιρείας είναι πολύ δύσκολη και ζητεί διακομματική συναίνεση ως προς την επόμενη ημέρα της ΛΑΡΚΟ, υπενθυμίζοντας ότι όσοι εκστομίζουν εύκολες υποσχέσεις απέτυχαν να δώσουν λύσεις όταν μπορούσαν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!