Οι δραστηριότητες και ο τρόπος πολιτικής έκφρασης του πρώην υπουργού Παύλου Πολάκη έχουν μεταβληθεί σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Γύρω από τον Κρητικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται μια άτυπη, ανομολόγητη συμμαχία των δύο σημαντικότερων πολιτικών παραγόντων του δημόσιου βίου της χώρας, του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Η εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ανοχή στις πρακτικές και στο ύφος Πολάκη ενισχύεται από τις συνεχείς επιθέσεις που εξαπολύονται εναντίον του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβερνητική παράταξη, με αποτέλεσμα η δημοσιότητα των όσων λέει και κάνει ο κ. Πολάκης να πολλαπλασιάζεται, χάρις ακριβώς σε αυτή την κάθετη αντιπαράθεση. Με αυτό τον τρόπο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τονώνουν στο λαϊκό υποσυνείδητο την αίσθηση ότι είναι αυτά τα δύο κόμματα που ενσαρκώνουν τους αντίστοιχους πυλώνες του δικομματικού μας πολιτικού συστήματος,
Μάλιστα, το κυβερνών κόμμα αξιοποιεί αυτή την κατάσταση προκειμένου να πλήξει γενικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο όχι απλώς για τον κ. Πολάκη, αλλά γενικότερα για «πολακισμό», δηλαδή μια τάση που αποδίδει στην αξιωματική αντιπολίτευση για υπέρβαση των θεσμών και των πρακτικών πολιτικού πολιτισμού.
Επίθεση και στο ΚΙΝΑΛ
Στην ίδια γραμμή, στον μηδενισμό και στη στείρα άρνηση που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιχειρεί να τοποθετήσει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά τη δημοσκοπική άνοδο που παρουσιάζει το κόμμα αυτό τον τελευταίο καιρό. Η ΝΔ «ωθεί» προς τα αριστερά τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς θεωρεί ότι τα δύο πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης ταυτίστηκαν στο «όχι σε όλα» και καταψήφισαν τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας για παροχή voucher αξίας 200 ευρώ σε 160.000 εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε σχολεία ειδικής αγωγής για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Ουσιαστικά δηλαδή η ΝΔ ξεκινά από τον Πολάκη, περνά στον «πολακισμό» και μετά επιχειρεί να ταυτίσει με τα δύο προηγούμενα και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Επίσης γενικεύει την κριτική προς την αντιπολίτευση σε πληθώρα θεμάτων: Λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να στηρίξει τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ύψους 160 εκατ. ευρώ, για την ανέγερση Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα στεγάσει όλες τις παιδιατρικές κλινικές της πόλης. Η επιλογή είναι αυτό το νοσοκομείο να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Δηλαδή να μην είναι Δημοσίου Δικαίου, αλλά να είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς να πληρώνει ο γονιός που θα πάει το παιδί του εκεί.
Οι κυβερνητικές πηγές καταλήγουν λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην ψηφίσει τη δημιουργία του νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι ανάλογο καθεστώς έχει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Στην Κουμουνδούρου απορρίπτουν μια δωρεά που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη βελτίωση των υπηρεσιών που δίνονται στα παιδιά, λένε.
Σε συνδυασμό με την καταψήφιση του προγράμματος voucher για τους εκπαιδευτικούς, η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύει ότι όταν μιλά για κοινωνική αερολογεί, σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!