Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε η κυβέρνηση και για την οποία έκανε παρέμβαση ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποτέλεσε ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβερνητική απόφαση, κάνοντας λόγο για ημίμετρα και για εύνοια στους λίγους και προνομιούχους.
Σύμφωνα με τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβερνητική πρωτοβουλία «έχει για άλλη μια φορά λίγους αποδέκτες και κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού ουσιαστικά απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες από τον συμπληρωματικό φόρο. Η αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας που λαμβάνει διαστάσεις οικονομικής ασφυξίας για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν γίνεται ούτε με ημίμετρα ούτε με ελαφρύνσεις που αφορούν κατά βάση λίγους».
Ο Αλέξης Τσίπρας αντιπροτείνει -για ελάφρυνση των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων- τέσσερα μέτρα: Αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Μέγαρο Μαξίμου: Αμήχανη η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αντέδρασαν αμήχανα, «όπως κάθε φορά που η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα που στηρίζουν την κοινωνία. Θα έπρεπε να το έχει πια συνηθίσει». Όσον αφορά στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ευνοϊκής μεταχείρισης των λίγων, η κυβέρνηση παρουσιάζει τη δική της εκδοχή: 8 στους 10 πολίτες -που προφανώς δεν είναι οι προνομιούχοι- θα πληρώσουν ακόμη μικρότερο ΕΝΦΙΑ και η μείωση του φόρου σε σύγκριση με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια.
Πέραν του ΕΝΦΙΑ όμως, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι λησμονεί ότι ο ίδιος είχε αυξήσει 29 φόρους και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε να τους μειώνει από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της. Ξεχνά επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση διέθεσε στη διάρκεια της πανδημίας περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων, ότι κράτησε έτσι όρθιο τον παραγωγικό ιστό και μείωσε την ανεργία κατά 4,5 μονάδες παρά την παγκόσμια υγειονομική κρίση.
«Μόνιμο ρεφρέν της κυβέρνησης», απαντούν κύκλοι της Κουμουνδούρου, «είναι να συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως ήταν περίοδος μνημονίων και αδυναμίας εφαρμογής της δικής μας πολιτικής. Και σε τελική ανάλυση οι Έλληνες ψήφισαν το 2019 τον κ. Μητσοτάκη για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, με τις οποίες έδινε τα πάντα στους πάντες».
Ενταση και με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Το Μαξίμου όμως έστρεψε, όπως κάνει πάντοτε τον τελευταίο καιρό, τα βέλη του και προς τη Χαριλάου Τρικούπη, λέγοντας ότι αρνητική ήταν η αντίδραση και από το ΚΙΝΑΛ, με μια ανακοίνωση η οποία επί της ουσίας μοιάζει πολύ με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. «Στο ΚΙΝΑΛ προφανώς δεν έχουν ακούσει τίποτα για τα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και επαναλαμβάνουν τους γενικόλογους αφορισμούς», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.
Νωρίτερα το ΚΙΝΑΛ είχε επισημάνει ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει το τοπίο των υπέρμετρων βαρών στους ιδιοκτήτες ακινήτων: «Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ ύψους 368 εκατ. ευρώ το 2021 μαζί με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ορισμένες προνομιούχες περιοχές μπορεί να αποδειχθεί ένα ακόμα δώρο πολυτελείας. Και όλα αυτά, μετά τον προκλητικό μηδενισμό του φόρου στις γονικές παροχές ακινήτων αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μέτρο που ευνοεί αρκετούς προνομιούχους, καθιστώντας έτσι αντιστρόφως προοδευτικό το σύστημα φορολόγησης ακινήτων».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!