Ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς έμμεσα ή άμεσα 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από την τουριστική δραστηριότητα. Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε άρθρο του στο cnn.gr.
Ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζει στο άρθρο του τα εξής:
«Η συμβολή του τουρισμού στην ευημερία της μέσης ελληνικής οικογένειας, αποκτά πολλαπλαστική αξία σε περιόδους κρίσης. Αυτό το "μέρισμα" που επιστρέφει αποτυπώνεται σε δουλειές κυρίως για τη νέα γενιά και σε επιπλέον εισόδημα.
Τα αντανακλαστικά που επέδειξε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στη δημιουργία και εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων από τους επαγγελματίες του τουρισμού, ενίσχυσαν το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς τους επισκέπτες μας. Και αυτό καταγράφηκε σε όλους τους δείκτες: Από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και αφίξεις που ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες μέχρι την αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης των ξένων επισκεπτών η οποία έφτασε το 20% -πολύ σημαντικό για τις τοπικές οικονομίες- με τον καθέναν να δαπανά περισσότερα από 600 ευρώ».
Για τη νέα τουριστική χρονιά τόνισε ότι το υπουργείο εργάζεται για την ολική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού το 2022 και στάθηκε στους εξής πυλώνες: Αναβάθμιση των υποδομών, δημιουργία task force crisis management, ψηφιοποίηση του τουριστικού προϊόντος, upskilling και reskilling, δηλαδή αναμόρφωση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
«Με βάση αυτούς τους 4 πυλώνες θα κινηθούμε για να πετύχουμε τους μικρούς και μεγάλους μας στόχους», συνέχισε ο υπουργός και εξήγησε: «Ποιοι είναι αυτοί; Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, διάχυση των επισκεπτών μας σε όλη τη χώρα, ειδικά σε νέες και ανεξερεύνητες γωνιές της πατρίδας μας, προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, ανάδειξη της κρουαζιέρας, προσέλκυση επενδύσεων, βιώσιμος τουρισμός.
Τέλος ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι η στρατηγική του υπουργείου υπηρετεί το εθνικό στόχο μετατροπής της Ελλάδας σε πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. «Αποτελεί προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η ανάπτυξη μιας στρατηγικής βιώσιμου τουρισμού που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τουρισμού και θα θέτει τα ζητήματα βιοποικιλότητας στο επίκεντρο του σχεδιασμού του θαλάσσιου και παράκτιου τουριστικού σχεδιασμού, ιδίως σε ό,τι αφορά ευάλωτες τοπικές κοινωνίες, όπως είναι τα μικρότερα νησιά μας», ανέφερε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!