Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία

Μητσοτάκης - Ερντογάν
Πηγή: Eurokinissi

Σε νέα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι έτοιμη να εισέλθει η ελληνική κυβέρνηση, ο οποία από τη μια μεριά προχωρεί με γοργούς ρυθμούς την θεσμική κατοχύρωση των όσων έχει επιτύχει το τελευταίο χρονικό διάστημα κι από την άλλη «αγοράζει χρόνο», λέγοντας ότι η απουσία μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Άγκυρας πρέπει να έχει συνέχεια, ώστε να προσέλθει πανέτοιμη στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο, στο πλαίσιο αυτό, ότι τα δυο πρώτα νομοθετήματα του 2021 στη Βουλή είναι αυτό για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια κι εκείνο για την αγορά των μαχητικών Rafale από τη Γαλλία. Η συζήτηση για το πρώτο ξεκινά αύριο, Δευτέρα, στο Κοινοβούλιο, αναφέρει ρητά ότι η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ και στις άλλες περιοχές της χώρας και αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Μεθαύριο Τρίτη, εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την αγορά των Rafale από τη Γαλλία με το χαρακτηρισμό του επείγοντος, ώστε να είναι ψηφισμένο όταν έλθει στην Αθήνα η Florence Parly, υπουργός Άμυνας της Γαλλίας για να υπογράψει τη σύμβαση με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Παράλληλα η Αθήνα προωθεί την εμβάθυνση των σχέσεων της με συμμάχους τους οποίους απέκτησε κατά τους προηγούμενους μήνες και με αφορμή την πειρατική πολιτική μονομερών ενεργειών που ακολούθησε η Τουρκία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα διευρύνει το Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας με το Ισραήλ, με τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα. Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία την αγχώδη προσπάθεια που καταβάλλει τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία να προσεγγίσει παλαιούς της συμμάχους, τους οποίους απομάκρυνε με την πειρατική της πολιτική και οι οποίοι στην πορεία δημιούργησαν διπλωματικές γέφυρες που εξελίχθηκαν σε συμμαχικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέχρι σήμερα, αποτυπώνει τα κοινά γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των δυο χωρών στην ευρύτερη περιοχή και αυξάνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας.

Πρόκειται για στρατηγικού τύπου συμφωνία, με την οποία διευρύνεται και ενισχύεται η στρατηγική σχέση της χώρας μας με το Ισραήλ. Ήδη, οι σχέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας με την ισραηλινή αεροπορία είναι στενές και αποτελούν ισχυρότατο πυλώνα της στρατηγικής σχέσης με το Ισραήλ στον τομέα της Άμυνας. Το νέο project εξυπηρετεί την επιχειρησιακή αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και τον στόχο της δημιουργίας διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος. Εξίσου σημαντικό είναι ότι επιλύει άμεσα και για 20 χρόνια τα προβλήματα ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειας των εκπαιδευτικών μέσων και έχει κόστος 1,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πτητικής εκπαίδευσης μέσω χρονομίσθωσης αεροσκαφών προς αντικατάσταση των Τ-2. Ταυτόχρονα η Καλαμάτα μετατρέπεται σε κέντρο Εκπαίδευσης των πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και πιλότων της ευρύτερης περιοχής που επιδιώκει να προσελκύσει. Το Κέντρο θα είναι εξοπλισμένο με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 – τα γνωστά ως «Lavi»- που χρησιμοποιούνται και στην ισραηλινή σχολή πολεμικής αεροπορίας και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα. Οι προδιαγραφές του θα δίνουν τη δυνατότητα σε αεροπορίες από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα.

Τέλος, η Αθήνα είχε εδώ και πολύ καιρό καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μοναδική προοπτική της Τουρκίας είναι η ευρωπαϊκή, καθώς ο Ερντογάν δεν κατάφερε να βρει την απαραίτητη για τη χώρα του υποστήριξη από κανέναν άλλο παράγοντα της διεθνούς σκηνής. Αυτό το ομολογεί συνεχώς τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος και το επανέλαβε στη χθεσινοβραδινή του τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερή: Η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη ως μια χώρα που θα βρει τρόπους συνεργασίας με την Ενωμένη Ευρώπη, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα σέβεται όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις του ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με αυτό τον τρόπο παρακάμπτονται οι νέοι λεονταρισμοί Ερντογάν του τύπου «θέλουμε την Ευρώπη, αλλά χωρίς τα "καπρίτσια" κάποιων χωρών» εννοώντας φυσικά την Ελλάδα και την Κύπρο. Η απάντηση της Αθήνας είναι ότι ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου κάνει τέτοιες αναφορές άνευ ουσίας και συνεπώς περιττές. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ