Ως μια από τις μεγάλες τομές στις πληγές του ελληνικού Δημοσίου παρουσιάζει η κυβέρνηση τις δομικού τύπου αλλαγές που ετοιμάζει στον e-ΕΦΚΑ, μετά από πολύμηνη προεργασία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Εργασίας.
Ετσι την Παρασκευή τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, με τον οποίο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συναλλάσσονται καθημερινά 6,5 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή 2,5 εκατ. συνταξιούχοι και 4 εκατ. εργαζόμενοι και ο οποίος συγκεντρώνει -όπως αποδεικνύουν οι εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη- το 48% των παραπόνων που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου αφορούν στη βελτίωση της απόδοσης του ΕΦΚΑ, την ενίσχυση της επιβράβευσης και της λογοδοσίας των υπαλλήλων, την αύξηση της ευελιξίας και της ταχύτητας του φορέα και στην καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται έξι άξονες που -όπως λέει η κυβέρνηση- ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό τις περισσότερες και πιο σημαντικές παθογένειες του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης:
- Προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να βελτιωθεί το management του ΕΦΚΑ.
- Προσδιορίζεται σύστημα επιβράβευσης παραγωγικότητας σε ολόκληρο τον φορέα, ξεκινώντας από τις λειτουργίες εκκαθάρισης των συντάξεων και εξυπηρέτησης των πολιτών. Το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους και θα αφορά στους εργαζομένους που επιτυγχάνουν τους στόχους οι οποίοι θα έχουν τεθεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων τους.
- Αντιμετωπίζονται πιο συστηματικά οι καταγγελίες που αφορούν στον e-ΕΦΚΑ, μέσω της σύστασης αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό. Η Μονάδα θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων) και θα έχει εξουσίες αντίστοιχες με αυτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Σκοπός της μεταρρύθμισης αυτής είναι να εντοπίζονται και να ακυρώνονται οι δυσλειτουργίες και κάθε εσωτερική παθογένεια που αντανακλά στις υπηρεσίες του Φορές προς τους ασφαλισμένους.
- Επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν αυτή τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη. Πρόκειται για συμπληρωματική αλλαγή της προηγούμενης.
- Καθίσταται πιο ευέλικτο το σύστημα των προμηθειών, ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.). Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του Φορέα.
- Τέλος, προωθείται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ μέσω της σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ», που θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει. Είναι ενδεικτικό ότι ο φορέας διαθέτει περίπου 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο.
Η κυβέρνηση επείγεται να ψηφίσει το συντομότερο το νόμο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να προωθήσει τις παραπάνω αλλαγές που φιλοδοξεί να αλλάξουν την πολύ άσχημη εικόνα του e-ΕΦΚΑ στο σύνολο των ασφαλισμένων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!