Νέα
  • ΓΔ: 1535.69 -0.25%
  • Τζίρος: 74,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρίστος Δήμας: Εμβληματικό έργο η Πολιτεία Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ - Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση της έρευνας

Ο Χρίστος Δήμας
Ο Χρίστος Δήμας / Πηγή: Eurokinissi

Ως «ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων» χαρακτηρίζει, με συνέντευξή του στο imerisia.gr, τη δημιουργία Πολιτείας Καινοτομίας στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την τεχνολογία, Χρίστος Δήμας. Παράλληλα, αναφέρεται στη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στη Θεσσαλονίκη, ενώ μιλά και για τα πρότζεκτ που θα «τρέξουν» μέσα στο έτος.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και στο πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να δώσει ώθηση σε ελληνικές startup εταιρείες. Όσο για τη μετά κορονοϊό εποχή, ο κ. Δήμας εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της χώρας. «Το 2021 θα είναι η χρονιά της ανάπτυξης και της προόδου, καθώς και της σταδιακής ανάκτησης της καθημερινότητάς μας», λέει χαρακτηριστικά.

-Έγιναν τα πρώτα βήματα για τη συγκρότηση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα, στις παλιές εγκαταστάσεις της «ΧΡΩΠΕΙ». Ποιοι είναι οι στόχοι για την πρωτοβουλία; Ποια θα είναι η σημαντικότερη συνεισφορά του hub;

Η δημιουργία Πολιτείας Καινοτομίας στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την δημοσίευση του πρώτου τεύχους δημοπράτησης του διαγωνισμού, στην ιστοσελίδα της ΓΓΕΤ, επισκεφθήκαμε την ΧΡΩΠΕΙ με τον Πρωθυπουργό, την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Αμερικανό Πρέσβη. Πριν από 14 μήνες το έργο δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη και, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρώσαμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίησή του.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου -επί πολλές δεκαετίες- ακινήτου, έκτασης 17.893 τ.μ, επί της οδού Πειραιώς, όπου θα αναπτυχθεί ένας φυσικός χώρος καινοτομίας που αναμένεται να δώσει νέα πνοή φιλοξενώντας τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες μεταξύ τους. Ευελπιστούμε να καταστεί η φυσική έδρα της καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τη δημιουργία νέων ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η επένδυση υπολογίζεται να ανέλθει περίπου στα 75 εκατ. ευρώ και εντός του 2021 θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος. Η Πολιτεία Καινοτομίας αναμένεται να λειτουργήσει ως μια «κυψέλη», μέσα στην οποία θα συνυπάρχουν μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχουμε πραγματοποιήσει, αναμένεται να φιλοξενήσει έως και 2.000 εργαζόμενους.

-Προχωράει η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στη Θεσσαλονίκη;

To ΤhessINTEC είναι ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα για την έρευνα, την καινοτομία και τη Θεσσαλονίκη. Επιδίωξή μας είναι, σε μία ανεκμετάλλευτη έκταση 760 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη, να δημιουργήσουμε ένα τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς, προσελκύοντας μεγάλες επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή, τεχνοβλαστούς από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο οικοσύστημα καινοτομίας. Όπως καταλαβαίνετε η ολοκλήρωσή του αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία πολλών νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε Τεχνολογικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

-Ποια είναι τα ορόσημα για το 2021; Ποια πρότζεκτ θα «τρέξουν» από τη νέα χρονιά;

H συνολική ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε πετύχει σημαντικά «άλματα», όμως σε κάθε περίπτωση έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να πιάσουμε τους στόχους μας. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι κατά τον τελευταίο χρόνο βελτιώσαμε την Ευρωπαϊκή κατάταξη μας στους δείκτες καινοτομίας κατά 4 θέσεις.

Το 2021 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα, μιας που έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία της αξιοποίησης των χρημάτων που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη, ενδεικτικά συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την : 1) χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, 2) την ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, 3) την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων, 4) μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη, 5) μεταρρυθμίσεις υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πολύ σημαντική ευκαιρία την οποία σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε με τον κατάλληλο τρόπο, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

-Με ποιους τρόπους θα επιδιώξετε τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις;

Παρά την κρίση του Covid19 και τις δυσκολίες που δημιούργησε καταφέραμε να υλοποιήσουμε με το παραπάνω το πρόγραμμά μας για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Διαμορφώνουμε μια νέα στρατηγική που βασίζεται σε 3 κύριους άξονες με στόχο να αποτρέψουμε τη φυγή των «μυαλών» μας στο εξωτερικό και να κρατήσουμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας στην Ελλάδα. Η αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η προώθηση κίνητρων στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξήσουμε τις δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και η οργάνωση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας αποτελούν για εμάς τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού μας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση:

• τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ε&Α, ειδικότερα την αύξηση του ποσοστού των υπερεκπτώσεων δαπανών Ε&Α που είναι σε ισχύ από 01.09.2020. Από το 130% ανεβάσαμε το ποσοστό στο 200%

• τη δημιουργία του ElevateGreece την πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας.

• την εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο των ερευνητών που συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα ή από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα

• τη μεγαλύτερη ευελιξία στα ερευνητικά κέντρα και τους ερευνητές

• τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αναβάθμιση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων

• τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους

• τη δρομολόγηση Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική και του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στην Θεσσαλονίκη – ThessIntec

• τις δράσεις ΕΣΠΑ όπως το Ερευνώ–Δημιουργώ–Καινοτομώ, Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας, Κέντρα Ικανοτήτων.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της βασικής έρευνας, την περαιτέρω αύξηση των δαπανών Ε&Α από τον ιδιωτικό τομέα, βελτιώνοντας και επισπεύδοντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες πιστοποίησης δαπανών Ε&Α και την προώθηση ουσιαστικών εργαλείων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του εγχωρίου οικοσυστήματος καινοτομίας.

-Το ΕΣΠΑ πώς θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων;

Με τη δημιουργία του Elevate Greece, είχαμε τονίσει πως η Πολιτεία διαθέτει για πρώτη φορά ένα εργαλείο μέσα από το οποίο θα μπορεί να προωθεί απευθείας πολιτικές στήριξης στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του συνόλου του οικοσυστήματος, προχωράμε στην χρηματοδότηση ύψους 60 εκ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Elevate Greece. Πιο συγκεκριμένα, με τον συναρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξη και Επενδύσεων, κ. Ιωάννη Τσακίρη, ανακοινώσαμε πρόσκληση ΕΣΠΑ, ύψους 60 εκ. ευρώ, για χρηματοδότηση του Κεφαλαίου Κίνησης, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο «Elevate Greece».

Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων δύναται να λάβουν μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση ύψους από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ για Κεφάλαιο Κίνησης με στόχο την κάλυψη εξόδων τους σε Αγορές Εμπορευμάτων Χρήσης, Πρώτων Υλών και Υλικών Χρήσης, του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους και διάφορα Λειτουργικά Έξοδα. Το ποσό ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό του Κεφαλαίου Κίνησης που αναλώθηκε το 2019, της τάξεως του 50% κατ’ ελάχιστον και πρέπει να αναλωθεί από τον δικαιούχο εντός του 2021. Η αίτηση υποβολής θα είναι ανοιχτή από την ημέρα που θα δημοσιευτεί η πρόσκληση μέχρι και τις 30/6/2021‬ το αργότερο.‬

-Η Ελλάδα μετράει ήδη σημαντικές επιτυχίες στην προσέλκυση τμημάτων Ερευνας και Καινοτομίας διεθνών κολοσσών. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο να μετατραπεί η χώρα σε κόμβο επιχειρηματικής δραστηριότητας;

Πράγματι, το τελευταίο διάστημα, εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας που ασχολούνται με τομείς αιχμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό φανερώνει πως πέραν της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία, ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό. Οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, η αδιάλειπτη υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές, στοχεύουν στην επαναφορά της οικονομίας μας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Το 2021 αναμένεται να είναι μία χρονιά ελπίδας για ισχυρή ανάκαμψη και σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα και στην επιστροφή στις καθημερινές μας ζωές. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν ακάθεκτα το ράλι στο οποίο έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις τους να καταρρίπτουν το ένα χαμηλό ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και όλα αυτά να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμα περισσότερο φιλικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα. Ναι μεν βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση και αυτό το μαρτυρούν οι επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων των πολιτών.

Στο δικό μας χαρτοφυλάκιο, της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο την αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και την αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία. Αυτό διότι ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους επιστήμονές μας, ενώ παράλληλα, συμβάλλει καθοριστικά στην αντιστροφή του brain drain.

-Βοηθάει το υφιστάμενο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο για τη δημιουργία startups; Σχεδιάζετε να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα για να «επωαστούν» περισσότερες προσπάθειες; Ποιος θα είναι ο ρόλος του Elevate Greece;

Μέχρι σήμερα περισσότερες από 700 επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει την διαδικασία αίτησης υποβολής για να εγγραφούν στο μητρώο, ενώ με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η αξιολόγησή τους. Μάλιστα, έχουν αρχίσει ήδη να αναρτούνται στην πλατφόρμα προκηρύξεις για νέες θέσεις εργασίας. Η πρωτοβουλία εξυπηρετεί μια σειρά από βασικές προτεραιότητες για την οργάνωση του οικοσυστήματος καινοτομίας, όπως είναι η πλήρης καταγραφή και χαρτογράφηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας. Γίνεται λοιπόν περεταίρω εφικτή, η μεταξύ τους δικτύωση, με δυνατότητα διείσδυσης στις διεθνείς αγορές ενώ παρακολουθείται η πορεία τους στη βάση κρίσιμων δεικτών (KPIs) μέσω ειδικού συστήματος οπτικοποίησης τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση μεταδεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια αξιόπιστη βάση δεδομένων για την εύρεση εξειδικευμένων-επιστημονικών θέσεων εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το Μητρώο λειτουργεί ως πόλος έλξης για επενδυτές: επενδυτικούς «αγγέλους», κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και επιχειρήσεις από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Τέλος, για πρώτη φορά η Πολιτεία διαθέτει ένα εργαλείο για την μεθοδευμένη υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων με διάφορα δυνητικά ευεργετήματα, σε επίπεδο χρηματοδότησης (π.χ. ΕΣΠΑ, επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγών), και χορήγησης επιχειρηματικών βραβείων από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και από το ίδιο το κράτος.

Αξιοποιώντας τα στοιχεία των υποβολών και αξιολογήσεων του πρώτου διμήνου λειτουργίας του Elevate Greece και την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΕΣΕΤΕΚ, προχωρήσαμε στην τροποποίηση της ΚΥΑ, η οποία έχει δύο βασικούς στόχους: 1)Να δώσει τη δυνατότητα υποβολής στο Elevate Greece σε υποψήφιες νεοφυείς επιχειρήσεις με νομική μορφή μονοπρόσωπη ΙΚΕ ή ΕΠΕ και 2) Να επιταχύνει τη διαδικασία υποβολής και ελέγχου τυπικών δικαιολογητικών. Μετά το πρώτο δίμηνο λειτουργίας, αποκτήσαμε δεδομένα και εμπειρία και προχωρήσαμε σε αποφασιστικές κινήσεις που θα διευκολύνουν τις υποψήφιες νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και το έργο των αξιολογητών.

-Φαίνεται ότι το 2021 θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Μια μεγάλη ανησυχία των πολιτών είναι σε τι συνθήκες θα επιστρέψουμε, από που θα πιάσουμε το νήμα της «κανονικότητας»...  

Το 2021 θα είναι η χρονιά της ανάπτυξης και της προόδου, καθώς και της σταδιακής ανάκτησης της καθημερινότητάς μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ερευνητική και επιστημονική κοινότητα ανακάλυψαν όχι ένα αλλά αρκετά εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, η επιχείρηση του εμβολιασμού που έχει ήδη ξεκινήσει είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για την Πολιτεία αλλά και για όλο τον πληθυσμό. Βλέπουμε πως άλλες μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν να δυσκολεύονται και μέχρι στιγμής έχουν κάνει πολύ λιγότερους εμβολιασμούς απ’ ότι εμείς.

Oσο πιο γρήγορα όμως εμβολιάζουμε τον πληθυσμό μας τόσο πιο γρήγορα θα χτίσουμε και το «τείχος ανοσίας». Έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας, καθώς θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Γι’ αυτό μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να τηρούμε πολύ προσεκτικά τα μέτρα, όπως μας τα υποδεικνύουν οι ειδικοί. Ο στόχος μας μέχρι και σήμερα, από την ημέρα που ξεκίνησε η ιστορία της πανδημίας παραμένει ίδιος και δεν είναι άλλος από την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ