Πίσω από τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις κυβερνητικών παραγόντων και αντιπολιτευόμενων κομμάτων για την πανδημία, κρύβεται ένας ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ κυρίως της κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την κυριαρχία στον χώρο του Κέντρου.
Το επιτελικό κράτος του Μεγάρου Μαξίμου αναμφίβολα αιφνιδιάστηκε από τη χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων που ξεπέρασαν τις 21 χιλιάδες, ενώ οι αναλύσεις που είχε στα χέρια του προέβλεπαν για χθες 11-12 χιλιάδες. Από αυτό τον αιφνιδιασμό προήλθε η σημερινή σύσκεψη Μητσοτάκη - Τσιόδρα και η επίσπευση των νέων μέτρων που προφανώς θα εφαρμοστούν πριν από την Πρωτοχρονιά.
Ο πολιτικός χειρισμός της πανδημίας
Ο αιφνιδιασμός δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικούς χειρισμούς στρατηγικής σημασίας, καθώς αυτό που προέχει τώρα είναι η ανάσχεση του προβλήματος πριν αυτό φτάσει στην κορύφωσή του. Ο πολιτικός χειρισμός της πανδημίας θα γίνει σε επόμενο χρονικό διάστημα από την κυβέρνηση, όταν δεν θα έχει τόσο πιεστικό πρόβλημα με την έξαρση των κρουσμάτων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τον βαθμό δυσαρέσκειας των συνεπών εμβολιασμένων με τα μέτρα που λαμβάνει, καθώς ήδη έχει διαδοθεί στην κοινωνία η αντίληψη πως οι νομοταγείς και σώφρονες είναι που τελικά εξομοιώνονται με τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι «εργάζονται κανονικά στην αστυνομία, στην εκπαίδευση, στην εστίαση» όπως λένε πολλοί από τους τριπλά εμβολιασμένους, ενώ οι τελευταίοι υφίστανται τα συνεχώς αυξανόμενα νέα μέτρα περιορισμών που επιβάλλει η κυβέρνηση.
Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ
Σε αυτό ακριβώς το σημείο εκδηλώνεται η επίθεση της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση, με τα μάτια στη λεγόμενη «κυμαινόμενη ψήφο» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης και οι επιτελείς του έχουν αντιληφθεί αυτό το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας, γι' αυτό και «χτύπησαν» ακριβώς εκεί: Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «τον τελευταίο μήνα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάλλαξης Όμικρον, για να αποφύγουν το κλείσιμο της οικονομίας, προσαρμοζόμενες στις εξελίξεις. Στον αντίποδα, για την ελληνική κυβέρνηση, οι αποφάσεις και ο χρόνος που τις λαμβάνει καθορίζονται από το πολιτικό κόστος και τις εντυπώσεις. Εξαγγέλλονται μέτρα πριν τις γιορτές, τα οποία όμως ανακαλούνται με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, στην συνέχεια ανακοινώνονται νέα με την εφαρμογή τους να μετατίθεται κατά μία εβδομάδα και μόλις μία ημέρα μετά, προαναγγέλλεται η πιθανή επίσπευσή τους».
Με αυτό τον τρόπο ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να διαχωρίσει τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, πλήττοντας ευθέως τον «ευρωπαϊκό χαρακτήρα» του πρωθυπουργού. Η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ καταλήγει ως εξής: «Οι παλινωδίες αυτές είναι καταστροφικές για την εθνική προσπάθεια. Η μη έγκαιρη αναχαίτιση του νέου κύματος της πανδημίας θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέα κρούσματα, εντείνοντας την πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που δεν έχει ενισχυθεί αναλόγως, αλλά και στο εκ των πραγμάτων πάγωμα της οικονομίας».
Η ταυτόχρονη αναφορά σε δημόσια υγεία και λειτουργία της οικονομίας δείχνει καθαρά την πολιτική στόχευση Ανδρουλάκη: Είναι οι πολίτες που κινούνται μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και το 2019 είχαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία στήριξαν εκλογικά τη σημερινή κυβέρνηση. Η μάχη για το χώρο του Κέντρου μόλις άρχισε…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!