Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 4 πυλώνες και ο διπλός στόχος της νέας αντιπολιτευτικής τακτικής του Αλ. Τσίπρα

Πηγή: Eurokinissi

Σε νέα φάση εισήγαγε την αντιπολιτευτική του τακτική ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε τόσο στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όσο και στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επενδύει, πλέον, ξεκάθαρα στην αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει το νέο κύμα της πανδημίας και θέτει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των κομμάτων, η οποία θα κρίνει την κατεύθυνση και τη φυσιογνωμία της επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές με απλή αναλογική.

Το αίτημα για εκλογές και η απώλεια εμπιστοσύνης

Ο πρώτος πυλώνας, στον οποίο επέμεινε πολύ ο κ. Τσίπρας σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, αφορούσε στο αίτημά του για εκλογές, το οποίο διατυπώθηκε, όπως είπε, διότι η έρευνα Τσιόδρα - Λύτρα δείχνει πως εάν υπήρχε μεγαλύτερη επένδυση στο ΕΣΥ, θα είχαν σωθεί ζωές. «Σήμερα έχουμε 20.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας», ανέφερε, «και με βάση τη μελέτη, περίπου 8.000 οικογένειες δεν θα είχαν χάσει τους δικούς τους ανθρώπους». Σε αυτό πρόσθεσε ότι η δική του κυβέρνηση παρέδωσε ένα ΕΣΥ πολύ καλύτερο από εκείνο που είχε παραλάβει και ότι είναι απαράδεκτη η τακτική του κ. Μητσοτάκη να συγκρίνει τα κονδύλια που κατευθύνθηκαν στο ΕΣΥ εν καιρώ πανδημίας με τα δικά του, όταν ο κορονοϊός δεν είχε ακόμα εμφανιστεί.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η άποψη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν χάσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Τη λέξη «εμπιστοσύνη» την έφερε και την ξαναέφερε στο τραπέζι της συνέντευξης ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις της κυρίας Ζαχαρέα, καθώς βλέπει στις πιο πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης μια προϊούσα αποστασιοποίηση των ερωτηθέντων από τις κυβερνητικές πρακτικές. Στο δε ερώτημα «εσείς τι άλλο θα κάνατε;» ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να πει εμφατικά ότι θα ενίσχυαν περισσότερο το ΕΣΥ με υλικοτεχνική υποδομή και προσλήψεις.

Κυβέρνηση συνεργασίας και προσέγγιση του ΚΙΝΑΛ

Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εδώ, μάλιστα, έθεσε δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εκλογές και, δεύτερον, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου «να αθροίζουν μεγαλύτερα ποσοστά από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Βελόπουλο». Στο ερώτημα εάν στον όρο που χρησιμοποίησε περιλαμβάνει και το ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον όρο «προοδευτικά κόμματα», χωρίς άλλες επεξηγήσεις.

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ίδιου του αρχηγού της αντιπολίτευσης με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν βλέπει ανταγωνιστικά τον κ. Ανδρουλάκη και ότι «ένας είναι ο αντίπαλος: η Δεξιά». Συνεχίζει, δηλαδή, τη στρατηγική προσέγγισης με τον ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με το βλέμμα στη σύμπηξη κυβέρνησης συνασπισμού εάν ισχύσουν οι όροι του τρίτου πυλώνα. Είναι σημαντικό ότι ο κ. Τσίπρας θεωρεί προϋπόθεση κυβερνητικής συνεργασίας να έλθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και όχι η Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε η δική του πρωθυπουργία να μην αμφισβητείται από τους όποιους κυβερνητικούς εταίρους του.

Ενώ οι τρεις τελευταίοι πυλώνες θα χρησιμοποιούνται αναλόγως των εξελίξεων από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι ο πρώτος, δηλαδή η σύνδεση της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης με τον υψηλό αριθμό των θανάτων, θα είναι σε πρώτο πλάνο κατά τους επόμενους μήνες και όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα προετοιμάζεται για τη επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ