Την ώρα που το ΚΙΝΑΛ εκλέγει τη νέα του ηγεσία κι απειλεί να ανατρέψει τις ως τώρα πολιτικές ισορροπίες, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζουν να επενδύουν σε θέματα «ήπιας ισχύος», δηλαδή, που δεν έχουν σαφές ιδεολογικό πρόσημο, αγγίζουν τις νεότερες γενιές και αφορούν κυρίως σε ομάδες πληθυσμού με χαλαρή ή καθόλου σχέση με την πολιτική.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, το οποίο αποτελεί έναν οδικό χάρτη των προσπαθειών της πολιτείας για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων.
Το σχέδιο που φέρει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη, είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025, με τη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης 2018-2023 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Οι τέσσερις προτεραιότητες
Το Εθνικό Σχέδιο οργανώνεται γύρω από τέσσερις άξονες προτεραιότητας, ο καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη θεματική διάσταση: Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Και ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές.
Το Σχέδιο, που έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ενδοοικογενειακή βία συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία, περιλαμβάνει 67 δράσεις, ενσωματώνοντας στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από 17 υπουργεία. Προβλέπεται επίσης δομημένη διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησής του σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταρτίζει, χρηματοδοτεί και υλοποιεί ένα οριζόντιο εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια αλλά και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και τη συνδέουν με τα αλλεπάλληλα κρούσματα γυναικοκτονιών που έρχονται αυτό τον καιρό στο φως της δημοσιότητας.
Βέβαια η κυβέρνηση δε στέκεται σε αυτό το Σχέδιο ως μια μεμονωμένη πρωτοβουλία, αλλά φροντίζει να θυμίζει ότι αυτό αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα παρόμοιων πρωτοβουλιών, καθώς ήδη εφαρμόζονται:
- Η καθολική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών,
- Το πρόγραμμα «Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού», που φέτος καλύπτει με voucher 163.500 παιδιά,
- Η ψήφιση ειδικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρενόχλησης γυναικών στους χώρους εργασίας,
- Η επέκταση των γονικών αδειών τεσσάρων μηνών και στους δύο γονείς,
- Η άδεια πατρότητας 14 ημερών,
- Η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των δύο από τους τέσσερις μήνες της γονικής άδειας,
- Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιού 2 μηνών έως 2,5 ετών και
- Το σχέδιο χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία χώρων φύλαξης παιδιών σε 120 επιχειρήσεις.