Στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει μια σημαντική σειρά συμφωνιών στον στρατιωτικό και οικονομικό τομέα, εντάσσεται η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.
Στη συζήτηση των δυο ανδρών επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που επισφραγίστηκε κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2020 και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος - ΗΑΕ, καθώς και της Συμφωνίας Συνεργασίας στους τομείς Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας. Τονίστηκε, επίσης, η κοινή, ισχυρή βούληση για περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση της συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον διάδοχο του θρόνου του Aμπου Ντάμπι για την εθνική εορτή των ΗΑΕ που φέτος εορτάζουν την πεντηκονταετία από την ίδρυσή τους («The Year 50») και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα, πρόσκληση που ο διάδοχος αποδέχθηκε και οι λεπτομέρειες της οποίας θα διευκρινιστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Σε νέο επίπεδο οι σχέσεις με τα Εμιράτα
Πράγματι, οι διμερείς σχέσεις έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο, που δείχνει την ουσιαστική προσέγγιση Ελλάδας - ΗΑΕ με επίκεντρο τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα στις δύο χώρες σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας από τις δύο χώρες, κι η οποία αποτέλεσε το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι τον Νοέμβριο του 2020. Με βάση αυτή τη ρήτρα, οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συμβάλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, κυριαρχίας, ενότητας, προστασίας και εδαφικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και των ΗΑΕ, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι δυνατό. Πρόκειται για ρήτρα με καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, που νομικά αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο χώρες που δεν έχουν κοινά σύνορα και δεν ανήκουν σε κοινές συμμαχικές οργανώσεις.
Από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα, η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες αντίστοιχου χαρακτήρα. Αν και στη συμφωνία τονίζεται ρητώς ότι οι προβλέψεις της δεν στρέφονται κατά τρίτων, είναι σαφές πως αυτό που υπογράφηκε από Αθήνα και Αμπου Ντάμπι είχε άμεση σχέση με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.
Τι λέει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η εξέλιξη αποτελεί σημαντική διπλωματική επιτυχία, καθώς ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, γι' αυτό και «κτίζει» πάνω σε αυτήν. Την υλοποίηση της συμφωνίας παρακολουθούν κοινές επιτροπές, με σκοπό ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών και στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης. Μια πολύ σημαντική πτυχή είναι η εμβάθυνση των σχέσεων με τη συμμετοχή των ΗΑΕ σε πολυμερή σχήματα, με κράτη όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ κ.λπ.
Ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Αθήνα, Σουλεϊμάν Χάμεντ Αλμαζρούι, ανακοίνωσε πως το 2022 τα Εμιράτα έχουν προσκληθεί να είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και παρατήρησε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα του, καθώς θα είναι το πρώτο αραβικό κράτος που τιμάται στη ΔΕΘ. Έσπευσε δε να εξηγήσει ότι οι όποιες σχέσεις των ΗΑΕ με την Τουρκία, δεν επηρεάζουν τις στενές συμμαχικές σχέσεις των Εμιράτων με την Ελλάδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!