Εξι προτεραιότητες, με κυρίαρχες τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, αλλά και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την μετάβαση της αγοράς εργασίας στην μετά κορονοιό εποχή, ιεράρχησε ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνοντας το νέο του χαρτοφυλάκιο. Η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, όπως είπε, μέσω των κοινοτικών κονδυλίων είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας, ενώ οι βασικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και την επικουρική ασφάλιση, που είναι προ των πυλών, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
«Επιδίωξή μας είναι να βρίσκονται κοινοί παρονομαστές μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Παρά τις διαφορές τους, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κερδίζουν, τελικά, από τη θετική πορεία της χώρας, από το κλίμα κοινωνικής ειρήνης και από την οικονομική πρόοδο», σημείωσε ο νέος υπουργός Εργασίας, χωρίς να ξεχάσει τους συνταξιούχους, «όλους αυτούς που ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια για την απονομή των συντάξεών τους], αλλά και τους ανέργους, ιδιαίτερα τους μακροχρόνια ανέργους.
«Η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή πηγαίνουν χέρι-χέρι. Δεν μπορούμε –και ούτε θέλουμε- να έχουμε ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή. Για αυτό και η προτεραιότητα μας σε αυτό το υπουργείο θα είναι η υιοθέτηση πολιτικών που θα κινητροδοτούν την ανάπτυξη, αλλά την ίδια στιγμή θα υιοθετούν τα πιο σύγχρονα μέτρα κοινωνικής προστασίας», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης και ανέπτυξε τους πυλώνες των προτεραιοτήτων του:
- «Μια βασική μας μεταρρύθμιση θα αφορά τον νέο νόμο για την αγορά εργασίας», είπε ο κ. Χατζηδάκης, εκτιμώντας πως ο νόμος θα «βοηθήσει τους εργαζομένους να αποκτήσουν καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός, θα ενισχύσει στην πράξη την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, θα προωθήσει ρυθμίσεις που θα στηρίζονται σε αυτά που ήδη ισχύουν στις προηγμένες χώρες και θα κάνει πιο διαφανή, και τελικά πιο αξιόπιστη, τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος με το οποίο φυσικά θα διαβουλευόμαστε σε διαρκή βάση». Πάντα κατά τον κ. Χατζηδάκη, στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου και να προσαρμοστεί η αγορά εργασίας στις ραγδαίες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
- Η δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση είναι ο δεύτερος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος. «Η μεταρρύθμιση αυτή θα προχωρήσει με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας που είχαν ήδη παρουσιαστεί στο προγραμματικό μας συνέδριο του 2017», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός Εργασίας, διατυπώνοντας την πεποίθηση πως η μεταρρύθμιση “θα προστατεύσει τις συντάξεις των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας χωρίς να θίγει τους παλιούς. Ξεκινάει από τη διαπίστωση ότι έχουν αλλάξει πλήρως τα δημογραφικά δεδομένα και η αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων, αλλά και από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης ο εργαζόμενος να μπορεί να προσδιορίσει ως ένα βαθμό το ύψος της σύνταξής του”.
- Ο κ. Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα – κλειδί της απόδοσης των εκκρεμών συντάξεων, που απασχολεί, όπως είπε, χιλιάδες συμπολίτες μας. “Στόχος μας είναι όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα γίνεται να αποδοθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων. Είναι χρέος μας απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους”, ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, θέτοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ».
- Στον τομέα της πολιτικής κοινωνικής προστασίας, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί, με την αύξηση του προϋπολογισμένου ποσού για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τις παρεμβάσεις για το στεγαστικό επίδομα, το επίδομα παιδιού και το δημογραφικό, αλλά και τα Άτομα με Αναπηρία.
- Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική για την οικογένεια, την ισότητα των φύλων και το δημογραφικό με την τοποθέτηση της Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση της αρμόδιας υφυπουργού.
- Βασική προτεραιότητα αποτελεί, τέλος, για τον νέο υπουργό η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, «για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας», όπως είπε. «Η επιλογή αυτή καθίσταται ακόμη πιο προφανής μετά τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Η χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάρτιση, για την προσαρμογή της αγοράς εργασίας, για την στήριξη των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, για την μετάβαση, εν πάση περιπτώσει, στην μετά κορονοϊό εποχή, θα αντιμετωπιστούν ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας. Χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και με απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων», τόνισε ο κ. Χατζιδάκης, προσθέτοντας πως «ο ρόλος του ΟΑΕΔ προς αυτή την κατεύθυνση είναι ζωτικής σημασίας.
Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι και ο διαρκής εκσυγχρονισμός αυτού του οργανισμού, όπως και όλων των οργανισμών που υπάγονται σε αυτό το υπουργείο, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων των νέων των τεχνολογιών. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να είναι βασικός σύμμαχος στην προσπάθειά μας».