Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τακτική Μαξίμου έναντι της αφρικανικής μετάλλαξης - Πινγκ πονγκ με την αντιπολίτευση

Την τακτική της «γρήγορης αντίδρασης» που είχε εφαρμόσει στην πρώτη φάση της πανδημίας επέλεξε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη νέα, επικίνδυνη μετάλλαξη του κορονοϊού που προέρχεται από την Αφρική.

Χθες το απόγευμα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από εννέα χώρες της Μαύρης Ηπείρου (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι) επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις και κατόπιν μοριακού ελέγχου μετά από άδεια των πρεσβειών μας ή άλλων αρχών που τις εκπροσωπούν, ενώ εδώ θα υποβάλλονται σε rapid test και 10ήμερη καραντίνα.

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να κάνει όλα όσα απαιτούνται ώστε να μην φτάσει -ή να μην επεκταθεί- η νέα μετάλλαξη, πριν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές αποφανθούν για το μέγεθος της ισχύος της και για το βαθμό αντίστασής της στα εγκεκριμένα εμβόλια. «Εάν πάρουμε τώρα, σε αυτή τη φάση, γρήγορα κι ανελαστικά μέτρα, θα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να βρεθούμε αργότερα σε πολύ δύσκολη θέση» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει τις εντολές Μητσοτάκη. 

Με την πανδημία αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, την πανδημία επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιπολιτευθεί την… αντιπολίτευση, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, μεν, τη διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σε υψηλά επίπεδα (στο όριο του διψήφιου ποσοστού), αλλά από την άλλη καταγράφουν μια ορατή φθορά στην εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος προς το κυβερνητικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις επιμέρους πολιτικές του στο σύνολο του κυβερνητικού έργου (εκτός της εξωτερικής πολιτικής).

Ιδιαίτερο πρόβλημα συνιστά για το Μέγαρο Μαξίμου η αυξανόμενη αποδοκιμασία των πολιτών στη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα πάνω στο κρίσιμο θέμα των ημερών.

Η επίθεση στον Τσίπρα

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση κατηγορεί τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι προσδοκά ένα καινούργιο lockdown, χωρίς να το εισηγείται καθαρά, και ταυτόχρονα προαναγγέλλει κατάρρευση του ΕΣΥ, μάλλον επειδή κρίνει ότι αυτό θα τον συνέφερε πολιτικά. «Ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει», διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, και επισημαίνουν ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζητά να «ληφθούν μέτρα» γενικώς, χωρίς να προτείνει τίποτα συγκεκριμένο, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι τα μόνα μέτρα που δεν έχουν ληφθεί είναι το lockdown και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, στα οποία διαφωνεί το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Παράλληλα κατηγορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας «θα έπρεπε να θυμάται ότι στη Θεσσαλία την οποία επισκέφτηκε, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ το 2019 αριθμούσαν 1.516 γιατρούς, ενώ σήμερα διαθέτουν 1.617. Το 2019 υπήρχαν 3.406 νοσηλευτές, ενώ σήμερα υπηρετούν εκεί 4.058. Το 2019 υπήρχαν 46 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ σήμερα οι κλίνες ανέρχονται σε 105», για να καταλήξουν ότι «η εποχή που ο κ. Τσίπρας μπορούσε να πολιτεύεται καταγγέλλοντας και μόνο, έχει παρέλθει».

Κατηγορίες για fake news

Ταυτόχρονα οι κυβερνητικοί επιτίθενται «κατά ριπάς» στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς Τσίπρα ως fake news, ο οποίος είπε πως η χώρα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα με βάση τα επίσημα στοιχεία έως τις 26 Νοεμβρίου 2021 είναι στην 16η θέση, μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θανάτους Covid. Συνολικά, όμως, με βάση τον γενικό δείκτη θνησιμότητας η Ελλάδα δεν εμφανίζει σημαντική υπερβάλλουσα θνησιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Δηλαδή συγκρίνοντας με τους θανάτους των προηγούμενων χρόνων δεν προκύπτουν κατά το 2020 και το 2021 σημαντικά περισσότεροι θάνατοι συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές και σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα ακολουθεί πιστά τη σύσταση του ΠΟΥ για την καταγραφή θανάτων από ή με Covid. Αυτό δεν ισχύει για άλλες χώρες. Για παράδειγμα η Εσθονία και η Ουγγαρία αναφέρουν μόνο θανάτους εντός των νοσοκομείων, η Ισπανία αναφέρει κυρίως θανάτους εντός των νοσοκομείων. Επίσης, στη Δανία και τη Σουηδία αναφέρονται μόνο θάνατοι εντός 30 ημερών από τη διάγνωση, ενώ στη Σλοβενία μόνο θάνατοι εντός ορίου 14 ημερών. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει θανάτους εντός 28 ημερών από τη διάγνωση. Η Ελλάδα ακολουθεί τον αρχικό ορισμό του ΠΟΥ και καταγράφει ως θανάτους από την Covid-19 όλους τους θανάτους που σχετίζονται με κρούσματα της νόσου, χωρίς χρονικό ή τοπικό περιορισμό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εάν η Ελλάδα ακολουθούσε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου, θα κατέγραφε 20% λιγότερους θανάτους», απαντά η οδός Πειραιώς.

Στην επισήμανση Τσίπρα ότι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν την προσπάθεια εμβολιασμού, η Νέα Δημοκρατία απαντά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έναν μήνα πριν από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας καλλιεργούσε κλίμα δυσπιστίας μιλώντας για "εμβόλια που δεν υπάρχουν". Πριόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο AstraZeneca μιλώντας για "ξεστοκάρισμα" εμβολίων. Για να μην αναφερθούμε στις συνεχείς παρεμβάσεις Πολάκη. Αμφισβήτησε τη χρησιμότητα των self test όταν ανακοινώσαμε την υιοθέτησή τους και μετά ζητούσε περισσότερα. Ήταν κατά της λειτουργίας των σχολείων όταν τα ανοίγαμε και υπέρ όταν έκλειναν. Από την αρχή της πανδημίας λέει “όχι σε όλα”, εργαλειοποιεί τους νεκρούς και κλείνει διαρκώς το μάτι στους ανεμβολίαστους».

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ