Το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έχει αμφιβολίες: Ο μήνας που ακολουθεί έως τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι ο πλέον κρίσιμος για τη διαμόρφωση των συνθηκών εντός των οποίων θα εξελιχθεί η μακρά προεκλογική περίοδος έως τις κάλπες του 2023 -αν ο πρωθυπουργός δεν αλλάξει γνώμη, λόγω των προβλημάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί.
Κρίνονται πολλά τις επόμενες 30 ημέρες
Μέσα σε αυτόν τον μήνα θα κριθούν πολλά στην πολιτική και στην οικονομία της χώρας. Αρχικά θα αποσαφηνιστεί το πολιτικό τοπίο με την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει πολλούς λόγους να θέλει απέναντί του τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει επεξεργαστεί πολιτικές «απαντήσεις» για κάθε αποτέλεσμα που μπορεί να βγάλει η πράσινη κάλπη. Παράλληλα, το επιτελείο του πρωθυπουργού παρατηρεί με προσοχή τη συνεχή δημιουργία νέων κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας που (αν και ως τώρα παραμένουν χωρίς καμία δυναμική) υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποσπάσουν συνολικά ένα σεβαστό ποσοστό το οποίο, αν δεν είχε τόσες λύσεις, ίσως κατέληγε να ψηφίσει τη ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει και θα εντείνει τις περιοδείες του, αρχής γενομένης από τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, και θα κλιμακώσει το πρόγραμμα των περιοδειών του έως τα Χριστούγεννα. Θέλει με αυτό τον τρόπο να «ζεστάνει» την πολιτική βάση της Κεντροδεξιάς ενόψει των δύσκολων εβδομάδων που ακολουθούν, αλλά και ενόψει του επικείμενου (3-5 Δεκεμβρίου) Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, όπου θα δώσει το σύνθημα της πολιτικής αντεπίθεσης έως τις εκλογές.
Σημαντικές είναι οι εξελίξεις και στην οικονομία, κάτι που ενδιαφέρει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί ότι το βαρύ χαρτί του στις προσεχείς εκλογές -που σχεδιάζει να είναι και διπλές- είναι η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας. Ωστόσο από αυτό απέχουμε ακόμα πολύ, καθώς ο συνδυασμός ιστορικά υψηλού δημόσιου χρέους (που ξεπερνά το 206% του ΑΕΠ) με το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών φιλοτεχνούν μια εφιαλτική εικόνα για τις προοπτικές της οικονομίας. Αυτές αποτυπώνονται στη συνεχιζόμενη μιζέρια του Χρηματιστηρίου, στη «σιωπή» των οίκων αξιολόγησης οι οποίοι αποφεύγουν να προχωρήσουν σε αξιολόγηση -συνεπώς και σε αναβάθμιση- της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας αυξανόμενες αμφιβολίες για το αν η χώρα θα επιτύχει έως το 2023 την επενδυτική βαθμίδα. Σε όλα αυτά προστίθεται και η επιβράδυνση της αγοράς λόγω των περιορισμών στους ανεμβολίαστους του κορονοϊού, αλλά και στο μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού, η έκταση και η διάρκεια του οποίου είναι ακόμα άγνωστες στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών.
Η ανασφάλεια από το νέο κύμα της πανδημίας
Ξεχωριστή κατηγορία προβλημάτων δημιουργεί η επέλαση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού. Αμβλύνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους κυβερνητικούς χειρισμούς, δίνει έδαφος στην αντιπολίτευση να αναδείξει τις ελλείψεις το ΕΣΥ, δημιουργεί μια αβεβαιότητα και μια ανασφάλεια στην κοινωνία που εύκολα μπορεί να μετεξελιχθεί σε πολιτική αμφισβήτηση. Ήδη η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντικά αυξημένη, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 17.000 και κάθε μέρα τα σχετικά νούμερα δημιουργούν απαισιοδοξία και φόβο.
Η διάρκεια και, κυρίως, η αβεβαιότητα που εντείνεται και από όσα ακούγονται στην υπόλοιπη Ευρώπη για φόβους νέου λοκντάουν κι άλλων περιορισμών, επιτείνουν τη δυσθυμία. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει την επιβολή λοκντάουν ή περαιτέρω υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ χρησιμοποιεί έως τώρα με ιδιαίτερη προσοχή το «χαρτί» της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, ώστε να μη δημιουργήσει περισσότερα κοινωνικά μέτωπα από αυτά που μπορεί να διαχειριστεί
Ανησυχία από το «κραχ» στην Τουρκία
Πέραν αυτών, τα μηνύματα από την Τουρκία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Ο Ερντογάν ακολουθεί μια αυτοκαταστροφική πολιτική στην οικονομία, που αντί να τον βοηθά να ανακάμψει ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2023, τον βυθίζει ακόμα περισσότερο στα μάτια της κοινής γνώμης. Γίνεται όλο και σαφέστερο ότι πλέον αν ο Ερντογάν έχει μια πιθανότητα ανάκαμψης, αυτή είναι ένα εντυπωσιακό γεγονός στις εντάσεις που έχει δημιουργήσει η Τουρκία με τους γείτονές της.
Η Αθήνα πιστεύει ότι ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο είναι κάτι που εξετάζει το καθεστώς Ερντογάν ως μια μείζονα κίνηση αντιπερισπασμού στην πολιτική που ακολουθεί και που τον καταδικάζει στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!