«Το Κίνημα Αλλαγής σήμερα μου θυμίζει εμάς πριν από πέντε χρόνια». Αυτό έλεγε χαμογελώντας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε συνάδελφό του, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή. Και συνέχιζε: «Μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές μας τον Ιανουάριο του 2016, τα είχαμε δει όλα: Δημόσιες διαφωνίες, αντιπαραθέσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη ήταν στην ημερήσια διάταξη. Μόλις όμως βγήκε ο Κυριάκος, μαζευτήκαμε και αρχίσαμε την πορεία προς την εξουσία». Και ο συνομιλητής του, επίσης κυβερνητικός βουλευτής, απάντησε: «Εμείς δεν είχαμε βαθιές στρατηγικές διαφωνίες. Το σημερινό ΚΙΝΑΛ, όμως, δεν ξέρει αν θέλει να είναι αντιδεξιό ή αντιΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό θα τους στοιχίσει».
Οργή για τη δημοσκόπηση
Ως προς το πρώτο μέρος των παρατηρήσεων των δύο μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τα πράγματα τις επιβεβαιώνουν: Η δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion προκάλεσε την οργή των στελεχών του Κινήματος, καθώς εμφάνισε σχεδόν τον ένα στους δύο οπαδούς του ΚΙΝΑΛ να είναι ευχαριστημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ μόλις το 5,1% δήλωσε ικανοποιημένο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα επιτελεία των περισσοτέρων υποψηφίων αντέδρασαν με σφοδρότητα και στα δημοσκοπικά ευρήματα που έδωσαν πρώτον τον Ανδρέα Λοβέρδο (31,7%), δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη (20,9%) και τρίτο τον Γιώργο Παπανδρέου (18,8%), ενώ στη ρητορική του Γιώργου Παπανδρέου επανέρχονται οι μομφές ενάντια στα «συμφέροντα» που σημάδεψαν τη ρητορική του το 2009 λίγο πριν από τη νίκη του στις εκλογές.
Διαφωνία για τα debates
Το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού έχει διαφορετικές απόψεις από τους συνυποψηφίους του και ως προς τη διοργάνωση των προεκλογικών debates. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου, Δημήτρης Καρανικόλας, «οι πέντε από τους έξι υποψηφίους συμφωνήσαμε στο γενικό πλαίσιο διεξαγωγής του debate κατά το πρότυπο του 2017. Η πλευρά του κ. Παπανδρέου διαφώνησε και ζήτησε να επαναληφθεί η συνεδρίαση χθες στις 17.00, προκειμένου να μας γνωστοποιήσει την τελική της απόφαση, αίτημα το οποίο σεβαστήκαμε και κάναμε αποδεκτό. Μόλις 10 λεπτά πριν από την συμφωνηθείσα ώρα συνεδρίασης της επιτροπής για τη λήψη της τελικής απόφασης, η πλευρά του κ. Παπανδρέου ζήτησε τελείως άκομψα, ξαφνικά και αδικαιολόγητα την εκ νέου αναβολή της συζήτησης. Εμείς θα επιμείνουμε στη διεξαγωγή του debate, σε ένα γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των υποψηφίων, χωρίς κανένα φόβο». Τελικά φαίνεται ότι ωριμάζει η λύση για δύο debates με τους έξι υποψηφίους και ένα ακόμα με τους δύο επικρατέστερους. Τα πρώτα θα γίνουν πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, με επικρατέστερες ημερομηνίες την 22α στην Αθήνα και την 29η Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (Δευτέρες), ενώ το τρίτο την εβδομάδα μεταξύ 5 και 12 του μήνα. Παράλληλα, αύριο συζητείται στην Ολομέλεια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή για τις «λίστες Πέτσα» και τις έρευνες της Οpinion Poll, οπότε αναμένεται νέα ένταση μεταξύ των κομμάτων.
Οι έξι υποψήφιοι διαφωνούν και για τον τρόπο διεξαγωγής των debates. Η πλευρά Παπανδρέου επιμένει σε μονολόγους των υποψηφίων ανά θεματική ενότητα και απαγόρευση ελεύθερης συζήτησης μεταξύ των έξι, ενώ οι Λοβέρδος, Ανδρουλάκης κ.λπ. τάσσονται υπέρ ενός ελεύθερου διαλόγου μεταξύ των έξι μνηστήρων.
Όλα αυτά αναμένεται να αποσαφηνιστούν στις αμέσως προσεχείς ημέρες, καθώς οι υποψήφιοι περιοδεύουν ανά την Ελλάδα και προσπαθούν να πείσουν την πολιτική βάση της Κεντροαριστεράς υπέρ της δικής τους υποψηφιότητας, ενώ στελέχη που δεν εμπλέκονται άμεσα στην προεκλογική μάχη θεωρούν κομβικής σημασίας για το επίπεδο του αγώνα το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Νοεμβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!