Μια σειρά πολιτικών και κυβερνητικών παραμέτρων επιχείρησε να αναδείξει από τη δική το οπτική γωνία ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο συνεδρίασε με φυσική παρουσία και όχι από απόσταση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάλωσε όλο το πρώτο μέρος της ομιλίας του υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική στο μέτωπο της πανδημίας, προκειμένου να εξηγήσει με ποιον τρόπο μπορεί η χώρα να βγει από το εφιαλτικό τέταρτο κύμα του κορονοϊού, έκανε μια περιγραφική αναφορά σε άλλους τομείς της κυβερνητικής δράσης, εστίασε στην οικονομία, όπου τα μηνύματα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ αισιόδοξα και δεν παρέλειψε να επιτεθεί με πρωτοφανή σφοδρότητα εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του αρχηγού της, Αλέξη Τσίπρα.
«Αμυνα» στο πεδίο της πανδημίας
Καθεμιά από αυτές τις επιλογές του πρωθυπουργού, κρύβουν μια σαφή πολιτική επιδίωξη. Αρχικά, στο πεδίο της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έπαιξε άμυνα», δηλαδή κυρίως επιχείρησε να ανασκευάσει τις μομφές εναντίον της κυβέρνησης από τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και από μέρος της κοινωνίας. Έδωσε βάρος στο να καθησυχάσει τους εμβολιασμένους, οι οποίοι πρωτοστατούν στο κτίσιμο του τείχους ανοσίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν θα ξαναϋπάρξει άλλο lockdown στη χώρα, ενώ όσοι έχουν ήδη θωρακιστεί κάνοντας την επιλογή του εμβολίου δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους παντού, αλλά κυρίως με πολλά τεστ (…). Επιλογή μας είναι η διαρκής ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδικά στις περιφέρειες οι οποίες πιέζονται. Ο υπουργός Υγείας έχει μιλήσει και έχει εξηγήσει αναλυτικά όλες τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει. Το πλαίσιο συνεργασίας το οποίο έχει αναπτυχθεί με τον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζει τη χώρα -όπως και στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα- ουσιαστικά ως μια υγειονομική Περιφέρεια. Και θέλω να επαναλάβω και εδώ από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο Σύστημα Υγείας, εκεί που σήμερα ακόμα έχουμε ελλείψεις (…). Επιλογή μας είναι, προφανώς, και η συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης των εμβολιασμών. Η περιπέτεια αυτή θα λήξει μόνο με την περαιτέρω επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, αλλά και με την τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους. Συνεπώς, στην τελευταία έξαρση του ιού απαντάμε με ένα νέο κύμα εμβολιασμών».
Τεράστιας σημασίας η διεύρυνση και η θωράκιση του τείχους ανοσίας
Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε κάθε ευκαιρία να στηρίζει ταυτόχρονα δύο πτυχές της εμβολιαστικής προσπάθειας: Πρώτον, θέλει να διευρυνθεί το τείχος ανοσίας με την προσέλευση ανεμβολίαστων στα εμβολιαστικά κέντρα και, δεύτερον, θέλει να μην υπάρξουν ρωγμές στο ήδη υπάρχον τείχος ανοσίας, γι’ αυτό τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία της τρίτης δόσης: «Και η 3η δόση στην οποία αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία θα κλείσει τις όποιες ρωγμές που ήδη ανοίγονται στο τείχος ανοσίας. Και θέλω να επαναλάβω ακόμα μια φορά ότι τα δεδομένα τα επιστημονικά δείχνουν πόσο απαραίτητη είναι η 3η αναμνηστική δόση ειδικά σε συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας. Η αναμνηστική δόση έχει ανοίξει πια για όλους τους συμπολίτες μας, έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης ή δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι συμπολίτες μας, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν την πρώτη και τη δεύτερη δόση, να σπεύσουν να κάνουν και την τρίτη. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουμε σημαντικά τη συλλογική μας ανοσία και θα μειώσουμε την επιβάρυνση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Οικονομία: Θα πάμε πολύ καλύτερα
Τα πολύ αισιόδοξα μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας δεν μπορούσαν να μην αποτελέσουν επίσης σημαντικό τμήμα της πρωθυπουργικής ομιλίας. Αφού ο κ. Μητσοτάκης προηγουμένως συνέδεσε την προστασία του εμπορίου και της οικονομικής δράσης με την αύξηση των εμβολιασμών και την τήρηση των μέτρων εναντίον των ανεμβολίαστων, στη συνέχεια έστειλε τα «καλά μαντάτα» στους βουλευτές του και μέσω αυτών, αλλά και της τηλεόρασης, σε όλους τους πολίτες: «Σήμερα οι πολίτες έχουν λιγότερα βάρη. Πληρώνουν χαμηλότερους φόρους. Πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Πληρώνουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Η εισφορά αλληλεγγύης για όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα έχει καταργηθεί. Και παρά την πανδημία αυξάνεται έστω και οριακά ο κατώτατος μισθός και θα υπάρξει και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας κινητοποιήθηκε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα το οποίο έφτασε τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ για τη θωράκιση της υγείας, αλλά κυρίως για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας. Το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων δεν δούλεψαν, κάλυψε επαγγελματικά ενοίκια, ανέστειλε τις οφειλές των επιχειρήσεων, άνοιξε τα ταμεία του για την ευνοϊκή τους χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων της επιστρεπτέας και μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Και έτσι η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες. Μαζί τους έμεινε όρθιο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας που μέσα σε χρόνο ρεκόρ υπερδιπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ που ξεπερνούν σήμερα στην πλήρη τους ανάπτυξη τις 1.300, ενισχύθηκε με παραπάνω από 10.000 προσλήψεις επαγγελματιών υγείας και διαθέτει ήδη μία υποδειγματική διαδικασία εμβολιασμού, την Επιχείρηση "Ελευθερία". Η χώρα μας σήμερα αποτελεί προορισμό ξένων επενδύσεων, που αυξάνουν τον δημόσιο πλούτο, δημιουργούν δουλειές, κρατούν στη χώρα μας, αλλά και επαναπατρίζονται επιστήμονες οι οποίοι έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Και είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό όταν διαπιστώνουμε τα πρώτα βήματα ουσιαστικής αναστροφής του brain drain που τόσο πλήγωσε την πατρίδα μας την τελευταία δεκαετία. Και είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στο μέλλον της πατρίδας μας όταν σε πολλές από τις δουλειές οι οποίες ανοίγουν σήμερα στη χώρα μας επιλέγουν να κάνουν αίτηση νέα παιδιά που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όχι μόνο γιατί πια θα έχουν τη δυνατότητα μιας καλής επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά γιατί πιστεύω ότι και αυτοί θέλουν να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Κολοσσοί όπως η Pfizer, η Boehringer, η CISCO, η Microsoft είναι εδώ».
Γιατί επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα
Δύο είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην μετωπική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, μια από τις οξύτερες της τελευταίας περιόδου: Πρώτον, η τάση μερικής αποσυσπείρωσης της εκλογικής και πολιτικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα κυρίως της κόπωσης από τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας και την αδυναμία της χώρας να υπερβεί οριστικά αυτό το ακανθώδες ζήτημα. Ο πρωθυπουργός έσπευσε να μιλήσει για την πανδημία και να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επανασυσπειρώσει όσους πολίτες ακολουθούν τη Νέα Δημοκρατία αλλά τελευταία αρχίζουν να κρατούν αποστάσεις και να αμφιρρέπουν. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλει, όπως είναι εύλογο, οι τάσεις δυσθυμίας και αποσυσπείρωσης να αποτυπωθούν στις επόμενες δημοσκοπήσεις, γι' αυτό έχει αρχίσει μια επιχείρηση συσπείρωσης των κεντροδεξιών πολιτών, απαραίτητο κομμάτι της οποίας είναι η άνοδος των τόνων στην αντιπαράθεσή του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο δεύτερος λόγος είναι για να «κόψει» τη συζήτηση πριν καν αυτή πάρει μια συγκεκριμένη μορφή, η οποία αναφέρει ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, η αδυναμία να ξεπεραστεί κυρίως η πανδημία και η ευκαιρία της απλής αναλογικής, ίσως είναι ευκαιρία να προλειανθεί το έδαφος για συμμαχικές κυβερνήσεις, είτε της Κεντροαριστεράς (ανάλογα και με τα αποτελέσματα στο ΚΙΝΑΛ) είτε ακόμα και του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» ο οποίος θα επιφέρει μείωση των εντάσεων, συνεννόηση αντί της συνεχούς αντιπαράθεσης και έμφαση στον προγραμματικό διάλογο αντί της μετωπικής σύγκρουσης. Η φιλολογία αυτή, η οποία βρίσκεται «εν τω γεννάσθαι», αντιβαίνει απόλυτα στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για μια «καθαρή νέα λαϊκή εντολή» στη Νέα Δημοκρατία και στον ίδιο, για μια ακόμα μονοκομματική τετραετή διακυβέρνηση, εξέλιξη που περνάει μέσα από τις «διπλές κάλπες» του 2023. Γι' αυτούς τους λόγους ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «λαϊκιστική, μηδενική και σπασμωδική αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχα τονίσει παλαιότερα ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτισμικό, ηθικό, αξιακό, αισθητικό και πολιτικό χάσμα. Και δυστυχώς η εκτίμησή μου εκείνη δικαιώνεται κάθε μέρα. Πρόκειται για το κόμμα του ψέματος που λέει όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Και εξελίσσεται, λυπάμαι που θα το πω, σε υγειονομικό, κοινωνικό και εθνικό -ενίοτε- σαμποτέρ. Είναι ο σχηματισμός που καταψήφισε τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία στη Βουλή. Είναι εκείνο το κόμμα που απέρριψε εδώ σε αυτή την αίθουσα όλα τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές. Αλλά και στην κοινωνία δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί την ίδια υπονομευτική τακτική. Ο ίδιος ο αρχηγός του ζητούσε να ανοίξουν τα σχολεία όταν έκλειναν και να κλείσουν όταν άνοιγαν. Μετά αναλάμβανε τάχα ο ίδιος την ευθύνη για τις διαδηλώσεις στις οποίες μεταδιδόταν ο ιός, ύστερα αμφισβητούσε την ύπαρξη των εμβολίων, μετά μιλούσε για ξεστοκάρισμα. Δεν είναι λοιπόν αλήθεια αυτό το οποίο λέει ο κ. Τσίπρας σήμερα ότι έβαλε πλάτη στην πανδημία. Τρικλοποδιές και παγίδες μόνο έβαζε και δυστυχώς εξακολουθεί να βάζει.
»Και δεν είχα πρόθεση σήμερα να αναφερθώ καθόλου στον κ. Τσίπρα. Αλλά δεν μπορώ να μη δώσω μια απάντηση μετά από αυτά τα οποία άκουσα εχθές κατά τη δήθεν αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη όπου θυμήθηκε τα νοσοκομεία. Πήγε στο Ιπποκράτειο να επισκεφτεί ένα νοσοκομείο μετά από εφημερία σε στιγμές προφανούς καταπόνησης του προσωπικού. Δεν ρώτησε όμως ο κ. Τσίπρας εκεί στο Ιπποκράτειο που πήγε πόσες ΜΕΘ είχε το Ιπποκράτειο το 2019 όταν παρέδωσε την εξουσία; Οκτώ. Πόσες έχει σήμερα; 30 και 8 κρεβάτια αυξημένης φροντίδας.
»Αναφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου χωρίς να το επισκεφτεί. Κατηγορώντας δήθεν την κυβέρνηση και εμμέσως και την Εθνική Αντιπροσωπεία η οποία συμμετείχε και σε αυτή την προσπάθεια και την Επιτροπή 2021 ότι δήθεν φτιάχτηκαν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι οποίες είναι ανενεργές. Δεν είπε, όμως, την αλήθεια ότι τα κρεβάτια αυτά αξιοποιούνται για non-Covid ασθενείς, διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν φροντίζει μόνο τους ασθενείς με Covid. Και φυσικά δεν μας είπε πόσα κρεβάτια εντατικής θεραπείας είχε το Παπανικολάου το 2019 και πόσα έχει σήμερα. Να του φρεσκάρω, λοιπόν, τη μνήμη: 20 κρεβάτια παρέδωσε, 46 λειτουργικά κρεβάτια έχει σήμερα.
»Ο κ. Τσίπρας λειτουργεί -και λυπάμαι που θα το πω- ως πλανόδιος μεταπράτης του ανθρώπινου πόνου σε όλα τα επίπεδα πότε διαφωνώντας με τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων και πότε φλερτάροντας με τους αντιεμβολιαστές με το δήθεν επιχείρημα, το οποίο το ακούσαμε και αυτό χθες, ότι είναι τάχα ρατσιστικό να μιλάμε για πανδημία των ανεμβολίαστων όταν το 40% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί. Το ξαναείπα από αυτό το βήμα, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Αυτό ακριβώς είναι το επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιούν όλοι οι αντιεμβολιαστές οι οποίοι αγωνίζονται να πείσουν τους πολίτες ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν».
Συμπερασματικά, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε στην ομιλία του ότι παραμένει πολιτικά κυρίαρχος, αν και τα πρώτα σύννεφα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στον ορίζοντα κι έτσι φρόντισε να τα ξεδιαλύνει, όσο και όπως μπορούσε. Η συνέχεια, πάντως, αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!