Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορoνοϊός: Ελεγχοι και νέα μέτρα στην εστίαση - Ολα τα σενάρια στο τραπέζι του Μαξίμου

Από παλαιότερη συνάντηση του Γ. Καββαθά (αριστερά) με τον Κ. Μητσοτάκη
Από παλαιότερη συνάντηση του Γ. Καββαθά (αριστερά) με τον Κ. Μητσοτάκη / Πηγή: Intime

Η σημερινή σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου και αφορά στην εστίαση γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ανήσυχη για το νέο κύμα του κορονοϊού που έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα, το ιικό φορτίο, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται εκ νέου σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Παραγωγικοί φορείς και εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της εστίασης και του λιανεμπορίου περνούν σήμερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με την ατζέντα να καθορίζεται από την επέλαση της πανδημίας.

Οι ζυμώσεις για την υποχρεωτικότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει συζητήσεις και ζυμώσεις ανάμεσα σε κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού μετά τους υγειονομικούς των νοσοκομείων - κλινικών και σε εργαζόμενους επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Μέσα σε αυτή την ομπρέλα εντάσσονται γενικώς όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε οποιαδήποτε επιχείρηση σχετίζεται με το τρόφιμο και μπορεί να χαρακτηριστεί ως υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από τα καταστήματα εστίασης και τις καφετέριες, μέχρι τις βιοτεχνίες μεταποίησης τροφίμων.

Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, δεν έφτασε σε τελικό στάδιο και μπήκε στο… συρτάρι, δηλαδή μάλλον σε αναμονή για αργότερα, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ακόμα δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που ισχύουν από προχθές, Σάββατο, ενώ επιπροσθέτως επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί εντυπωσιακά ο αριθμός των ανεμβολίαστων που κλείνουν ραντεβού για την πρώτη δόση εμβολιασμού, συνεπώς η κυβέρνηση αναμένει την επίπτωση αυτών των δύο μεταβλητών στην εμβολιαστική προσπάθεια πριν καταλήξει σε νέα μέτρα. Αυτά, πάντως, μπορεί να μην αργήσουν, ειδικά εάν οι δύο νέες παράμετροι δεν έχουν την επιδιωκόμενη συνέχεια. 

Εμφαση στους ελέγχους

Στο μεταξύ ρίχνει το βάρος στους ελέγχους και την αποτελεσματικότητά τους, με τον Άγγελο Μπίνη, διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, να συμμετέχουν στη σύσκεψη. 

Χθες αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον Real FΜ, υπογράμμισε για αυτό το θέμα τα ακόλουθα: «Αυξάνονται οι ρυθμοί των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες, κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί ως μία αποτελεσματικότητα αυτής της έμμεσης πίεσης που ασκούμε με τα μέτρα, στους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν.

Από εκεί που είχαμε 6.000-7.000 ραντεβού την ημέρα, έχουμε πάει στα 30.000-35.000, που είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα και ελπίζω να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα. Παράλληλα ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι η υποχρεωτικότητα δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις επιλογές.

«Σε καμία χώρα δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στον ιδιωτικό τομέα. Τα ποσοστά εμβολιασμού στους χώρους που κατά καιρούς κουβεντιάζουμε είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν να πει κανείς ότι με την υποχρεωτικότητα θα άλλαζα πολύ τα πράγματα. Ιδιαίτερα για την εστίαση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν της σύστασης για εμβολιασμό, υπάρχει ένα πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τους εργαζόμενους που δεν είναι εμβολιασμένοι που προβλέπει συνεχή εργαστηριακό έλεγχο με rapid και μοριακά test».

Ωστόσο, την προοπτική επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και στους εργαζομένους της εστίασης ενδυναμώνει το γεγονός ότι οι εργοδότες της εστίασης που συναντούν σήμερα το πρωί τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου είναι θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς έχει πολλάκις άλλωστε στο παρελθόν ζητήσει, από κοινού με τον πρόεδρο των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό, Γιώργο Χότζογλου, να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην εστίαση κατά προτεραιότητα.

Υπάρχουν και πρόσθετα επιχειρήματα που οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση: Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται με τα νέα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή από το περασμένο Σάββατο.

Γ. Καββαθάς στην «Η»: Θα ζητήσουμε μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΣΕ, Γιώργου Καββαθά, στην «Ημερησία», τα πρώτα στοιχεία από το Σαββατοκύριακο δείχνουν πως οι τζίροι των επιχειρήσεων εστίασης ήταν μειωμένοι κατά 30% - 50% συγκριτικά με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν δεν υπήρχαν ακόμη τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στους εξωτερικούς χώρους. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι χθες και προχθές οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες, ενώ το γεγονός ότι τα καταστήματα ήταν ανοιχτά χθες, επιδεινώνει την εικόνα των επιδόσεων στην εστίαση.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς / Πηγή: Intime
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς / Πηγή: Intime

Οι παραγωγικοί φορείς κάνουν λόγο για άτυπο lockdown και στο πλαίσιο αυτό, με δηλώσεις του στην «Ημερησία», ο κ. Καββαθάς επισημαίνει πως οι παραγωγικοί φορείς θα ζητήσουν σήμερα από την κυβέρνηση μέτρα οικονομικής στήριξης, δηλαδή:

  • Ρευστότητα μέσα από επανάληψη μέτρων όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές.
  • Επανάληψη των μέτρων για κούρεμα των ενοικίων.
  • Αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Οι εργοδότες ζητούν επιστροφή των αναστολών συμβάσεων κατά βούληση, με την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ, ώστε να μπορεί ο εργοδότης να βγάζει σε αναστολή εργαζομένους -ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό τους- αν δεν υπάρχει τζίρος.

Αντίθετα, αυτό που έχει ξεκαθαρίσει -μέχρι ώρας- η κυβέρνηση είναι πως πλέον αναστολές συμβάσεων θα υπάρχουν μόνο για τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από αποζημίωση ειδικού σκοπού. 

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων δεν αποκλείεται να προτείνουν να επιτρέπεται η είσοδος των ανεμβολίαστων σε εσωτερικούς χώρους με rapid test, όπως ισχύει σήμερα για τους εξωτερικούς χώρους. Μέτρο, ωστόσο, που δεν θεωρείται πολύ πιθανό να υιοθετηθεί.

Ο κ. Καββαθάς ζητά επίσης αναστολή επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών (η επιστροφή πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά από 1/1/2022), ενώ στέκεται στο μείζον ζήτημα των δημοτικών τελών και φόρων, καθώς, όπως λέει, οι δήμοι συνέχισαν να χρεώνουν τέλη καταλήψεων για δημόσιους χώρους για το 2021.

Καθώς η εστίαση ήταν μέχρι τον Μάρτιο σε μίνι lockdown χωρίς να μπορεί να υποδεχθεί το σύνολο των δυνητικών πελατών, ενώ και τώρα σε εσωτερικούς χώρους θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, χρειάζεται μέτρα οικονομικής στήριξης, λένε οι παραγωγικοί φορείς.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετέχουν οι εξής:

  • Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας,
  • Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας,
  • Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων,
  • Λευτέρης Οικονόμου, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη
  • Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού
  • Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΠΟΕΣΕ και ΓΣΕΒΕΕ
  • Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας
  • Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος ΕΣΕΕ
  • Ιωάννης Μπρατάκος, πρόεδρος ΕΒΕΑ
  • Άγγελος Μπίνης, διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ