Την εντύπωση ότι η επίσκεψή της ήταν η τελευταία ως καγκελαρίου, αλλά όχι η τελευταία ως πρόσωπο που επηρεάζει καταστάσεις και διαμορφώνει πολιτικές, άφησε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην Ελλάδα η οποία ολοκληρώθηκε χθες.
Η απερχόμενη ηγέτιδα της Γερμανίας και της Ευρώπης, αν και σε λίγο διάστημα παραδίδει, πιθανότατα στον πολιτικό της αντίπαλο Όλαφ Σολτς, ωστόσο φρόντισε ακόμα και τώρα να περάσει τα δικά της μηνύματα στην Ελλάδα και μέσω της χώρας μας, σε κάθε ενδιαφερόμενο:
- Δεν είναι η τελευταία μου επίσκεψη: Στο τέλος των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε τον κορυφαίο Γερμανό ποιητή Βόλφγκανγκ Γκαίτε. Απαντώντας η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε κι εκείνη με τον μεγάλο ποιητή, λέγοντας ότι «αν ερμηνεύσω ελεύθερα τον Γκαίτε, δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή μου στην Ελλάδα. Όποιος έχει κάποια ιδέα περί πολιτισμού και ποιότητας ζωής δεν μπορεί παρά να τα πηγαίνει καλά με την Ελλάδα. Αυτό είναι σαφές». Αυτό που δεν είναι σαφές είναι η ιδιότητα με την οποία η Άνγκελα Μέρκελ θα έρχεται στο μέλλον στη χώρα μας. Ως απλή πολίτης ή ως πανίσχυρη πολιτικός σε μια θέση, λ.χ., της Γενικής Γραμματέως του ΝΑΤΟ;
►Eπίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα: Τι έγραψαν τα γερμανικά ΜΜΕ
- Μεγάλη η πρόκληση για τους πρόσφυγες: Υπήρξε το αγαπημένο θέμα των δηλώσεων Μέρκελ, καθώς επανήλθε στο θέμα αυτό και κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων όταν εκλήθη να απαντήσει για τους λόγους που τηρεί ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία και η καγκελάριος επικαλέστηκε τα 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχει η γείτων, χωρίς καθόλου να αναφερθεί στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Άγκυρας. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μέλος της ΕΕ, εδώ και 40 χρόνια, αλλά και μέλος του ευρώ… Ηρθε για τη χώρα η μεγάλη πρόκληση με τους πρόσφυγες από τη Συρία που ξεκίνησε το 2015… Εχουμε αλληλεξάρτηση και πάντα αναγνώριζα -παρ’ όλα αυτά για τα οποία έχω ασκήσει κριτική- ότι η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες, σχεδόν 4 εκατ. Σύρους πρόσφυγες. Και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Η ΕΕ αποδέχεται ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλύτερα να φιλοξενούνται κάπου που να βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τις χώρες τους από το να έρθουν όλοι στην ΕΕ. Και πάνω σε αυτό βασίζεται και η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Και για αυτό κατέβαλλα προσπάθειες. Γιατί πιστεύω ότι βοηθάει και εμάς αλλά βοηθάει και την Τουρκία. Γιατί θα πρέπει να τύχει υποστήριξης και η Τουρκία στο σημείο αυτό. Ακριβώς όπως κατανοούμε και τις ανησυχίες της Τουρκίας στο θέμα του Αφγανιστάν. Όπως κι εμείς δεν θέλουμε τα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και τη χρηματοδότηση της παράνομης μετανάστευσης, ανάλογο δικαίωμα έχει και η Τουρκία», ήταν οι επανειλημμένες αναφορές της Μέρκελ στην Τουρκία σε σχέση με το Μεταναστευτικό ζήτημα.
- Είναι εντελώς διαφορετική η οπτική της Ελλάδας από εκείνη της Γερμανίας: Παρά το ότι έκλεινε την αρχική της εισήγηση, η Άνγκελα Μέρκελ δεν δίστασε να καταγράψει την πλήρη αντίθεση της θεώρησης των πραγμάτων μεταξύ της χώρας της και της δικής μας. Είπε χαρακτηριστικά ότι «θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία, γιατί η ελληνική οπτική στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, λόγω της κατάστασης στη Μεσόγειο, λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία, λόγω της Λιβύης και όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζετε, είναι εντελώς διαφορετική και μπορούμε να μάθουμε πολλά ο ένας απ' τον άλλον». Πόσο πιο καθαρά πρέπει να το πει;
►Οριστικό: Στις 5 και 12 Δεκεμβρίου οι εκλογές για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ
- Διάλογος μέχρι «τελικής πτώσεως» αντί της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου: Σύμφωνα με την αντίληψη Μέρκελ, ο διάλογος, ακόμα κι όταν εκπίπτει σε διάλογο «κωφών», πρέπει να συνεχίζεται χωρίς χρονικό όριο. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει βελτίωση (που δεν υπάρχει), ακόμα κι αν έχουν διεξαχθεί 62 διερευνητικοί κύκλοι συνομιλιών χωρίς ουσιαστική πρόοδο, η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί στο διηνεκές ακόμα και χωρίς κανένα αποτέλεσμα: «Φυσικά θα πρέπει να ισχύει το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και ότι παρ' όλα αυτά είναι απαραίτητο να προσπαθούμε τα πιο δύσκολα ζητήματα να τα λύνουμε με διάλογο, ακόμα και αν ιστορικά αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι φανταζόμαστε».
- «Ναι» στο Σύμφωνο Σταθερότητας, έχετε ευθύνες για τη λιτότητα: Χωρίς να χρησιμοποιήσει εκφράσεις ή λέξεις που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα στην Ελλάδα (π.χ. λιτότητα), η Άνγκελα Μέρκελ απέδωσε ευθύνες σε ελληνικές κυβερνήσεις που όμως δεν κατονόμασε για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων: «Υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν ότι είναι εφικτές πολύ διαφορετικές μεταρρυθμίσεις. Και σήμερα το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι τόσο αμφιλεγόμενο όσο ήταν στο παρελθόν. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο, αλλά θεωρώ ότι λύση δεν είναι να απορρίψουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας… Η ευελιξία του έως τώρα Συμφώνου Σταθερότητας δεν είναι και τόσο μικρή. Το πρόβλημα ήταν ότι στις καλές εποχές δεν υπήρξε τόσο καλή οικονομική διαχείριση κι έτσι στις δύσκολες εποχές δεν είχαμε τις οικονομικές δυνατότητες».
►Πώς ο Παπανδρέου μπορεί (από τώρα) να χαλάσει τα σχέδια Μητσοτάκη
- Λογικές σχέσεις με την Τουρκία: Κάντε διάλογο, αλλά και δομήσετε «λογικές» σχέσεις με τη γειτονική σας χώρα, μας είπε η κυρία Μέρκελ, χωρίς βέβαια να προσδιορίσει ποιες σχέσεις θεωρεί εκείνη ως «λογικές». Μας άφησε να αναρωτιόμαστε… «την Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως γείτονά μας, θα πρέπει να τη μεταχειριζόμαστε με τέτοιον τρόπο ώστε να καθίσταται σαφές ότι είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε λογικές σχέσεις με την Τουρκία, ακόμα και όταν διαφωνούμε σε κάποια θέματα, όπως στα ανθρώπινα δικαιώματα, που τότε δεν ήταν στο επίκεντρο… Η Τουρκία και οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικό θέμα. Ξέρετε ότι στη Γερμανία ζουν πάνω από 3 εκατ. άνθρωποι τουρκικής καταγωγής, γι' αυτό και υπάρχει μια γέφυρα μεταξύ μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη θέση όταν διαπραγματευόμαστε».
Τα μηνύματα εστάλησαν από την Άνγκελα Μέρκελ με τον πιο επίσημο τρόπο, από το μικρόφωνο των δημόσιων δηλώσεων κατά την τελευταία επίσκεψή της ως καγκελαρίου της Γερμανίας. Όποιος θέλησε τα έλαβε…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!