Ημέρα αφιερωμένη στη Φώφη Γεννηματά είναι η σημερινή, καθώς η χώρα βρίσκεται σε εθνικό πένθος για την απώλεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Η σορός της θανούσης θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και στις 2 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία.
Την ίδια ώρα, μαίνεται ο υπόγειος εσωκομματικός πόλεμος μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων της, αν και ειδικά σήμερα φαίνεται ότι δεν θα έχει νέα επεισόδια, που έχουν να κάνουν με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διήμερο, από την ώρα που έγινε γνωστός ο θάνατος της Γεννηματά.
►Στο μνήμα που είχε ταφεί ο Γ. Γεννηματάς θα ενταφιαστεί η σορός της Φώφης
Τι θα γίνει με την ενότητα του χώρου;
Η εκλιπούσα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ συμβόλιζε την ενότητα του χώρου αυτού, αλλά και την αυτόνομη πορεία του τόσο έναντι της Νέας Δημοκρατίας όσο και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η άσκηση ήταν πολύ δύσκολη όχι μόνο για τη Φώφη Γεννηματά αλλά για οποιονδήποτε καθόταν στην καρέκλα του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, μετά την εκλογική και πολιτική του κατάρρευση από το 2012 κι αργότερα. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων, η προσεκτική ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού, όχι πάντα αναίμακτη αν θυμηθούμε λ.χ. την περίπτωση Βενιζέλου, και η σταδιακή ενδυνάμωση των εκλογικών ποσοστών του ΚΙΝΑΛ με την ενοποίηση των κομμάτων του χώρου, έφεραν την προσωπική σφραγίδα της Φώφης Γεννηματά. Άλλωστε, όπως εκμυστηρεύτηκε ο στενός της συνεργάτης, Χρήστος Πρωτόπαπας, τις τελευταίες ημέρες της ζωής της η Φώφη Γεννηματά έδινε συνεχώς οδηγίες στους συνεργάτες της και στα επιφανή στελέχη του ΚΙΝΑΛ να μη διαταραχθεί η ενότητα του χώρου, αλλά και να μην εμπλακεί το στενό της περιβάλλον υπέρ κάποιου υποψηφίου για τη διαδοχή της.
Τίποτα από αυτά δεν είναι δεδομένο μετά τη σημερινή τελετή. Ούτε η ενότητα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ούτε η πολιτική των ίσων αποστάσεων από Μητσοτάκη - Τσίπρα, ούτε η εκλογική και πολιτική ενδυνάμωση του κινήματος, ούτε το σταδιακό πέρασμά του στην επόμενη γενιά.
►Απέραντη θλίψη για τη Φώφη της προσφοράς, των αγώνων και της ευπρέπειας
Διχάζουν οι πιθανές συμμαχίες
Ειδικότερα, φαίνεται ότι το πρόβλημα των συμμαχιών στις οποίες θα προχωρήσει το ΚΙΝΑΛ, όχι βέβαια τώρα αλλά μετεκλογικά, είναι κάτι που διχάζει τους υποψηφίους προέδρους του και επίσης την πολιτική του βάση. Οι επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήδη πολύ πριν διαφανεί η αποχώρηση Γεννηματά από την κούρσα, που τώρα έχουν «πατήσει φρένο» καθώς ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ θέλει να περιφρουρήσει και εάν μπορέσει να αυξήσει την εκλογική βάση του κινήματος, ωστόσο ο αντιδεξιός χαρακτήρας με τον οποίο ανέκαθεν πολιτεύτηκε ο «ΓΑΠ» κάνει μονόδρομο τη στρατηγική συμπόρευση μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη μεριά, ο Ανδρέας Λοβέρδος απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο με μια δήλωση χωρίς περιστροφές, η οποία όμως ανέδειξε με μεγαλύτερη σαφήνεια το στρατηγικό χάσμα του με τον Γιώργο Παπανδρέου. Προσεκτικές αποστάσεις και από τις δύο στρατηγικές κρατάει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και εκείνος συνειδητά κάνει λόγο για «αντιδεξιά παράταξη» εννοώντας το ΚΙΝΑΛ, αλλά μην αποκλείοντας μια μεσοπρόθεσμη συνύπαρξη σε μια κυβέρνηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα αυτά σήμερα έχουν υποσταλεί. Οι υποψήφιοι θα παρακολουθήσουν την τελετή αποχαιρετισμού της Φώφης Γεννηματά και θα περισσέψουν οι δηλώσεις ενότητας, αναγνώρισης του έργου της εκλιπούσης και υποσχέσεις για καλύτερο αύριο της παράταξης. Από αύριο, όμως, όταν και τυπικά η Φώφη Γεννηματά θα έχει περάσει στην Ιστορία, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος θα επιστρέψουν στην πολιτική, με το βλέμμα στις κάλπες του Δεκεμβρίου. Κι εκεί, οι διαφορές δεν είναι καθόλου εύκολο να κρυφτούν...
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!