Ενα τεράστιο σοκ, μαζί μ' ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα θλίψης, συμπόνοιας και θαυμασμού για το πρόσωπο της εκλιπούσης ξέσπασε μετά τις 12.04 το μεσημέρι, όταν έπεσε σαν κεραυνός η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά.
Πολιτικοί όλων των κομμάτων, άνθρωποι που είχαν συνεργαστεί μαζί της, που την γνώρισαν στο πέρασμα της ζωής της, φίλοι κι αντίπαλοι, απλοί πολίτες κάθε αντίληψης, ακόμα και όσοι απέχουν συνειδητά από την πολιτική, σοκαρισμένοι κι εμβρόντητοι γέμισαν τα social media με την έκπληξη και στη συνέχεια με την θλίψη για το απρόσμενο άγγελμα.
Ο πολιτικός κόσμος, μετά το αρχικό σοκ για όσους δεν γνώριζαν την σοβαρή κατάσταση της υγείας της Φώφης Γεννηματά, προχωρεί αυτές τις ώρες σε έναν απολογισμό της συνολικής δημόσιας παρουσίας της.
►Οταν ο Γιώργος άνοιξε τον δρόμο της πολιτικής στη Φώφη Γεννηματά: Η τρυφερή σχέση πατέρα - κόρης
Ο πατέρας της είχε βάλει το πήχη ψηλά
Η Γεννηματά μπήκε στην πολιτική στη σκιά του πατέρα της, Γιώργου Γεννηματά, ο οποίος υπήρξε ίσως το σημαντικότερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εκείνος συνέδεσε το όνομά του με τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και έδωσε συνεχείς μάχες έως τον θάνατό του –είχε κι εκείνος νικηθεί από τον καρκίνο- το 1994. Όλοι έλεγαν ότι εάν ο Γεννηματάς δεν είχε αρρωστήσει και δεν είχε φύγει από τη ζωή, εκείνος θα ήταν ο επικρατέστερος διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου τον Ιανουάριο του 1996 κι όχι ο Κώστας Σημίτης.
Σήμερα, με την απώλεια της κόρης του, πολιτικοί της φίλοι αλλά κι αντίπαλοι συμφωνούν ότι η Φώφη Γεννηματά που μπήκε στην πολιτική με τον πήχη να έχει μπει ψηλά από τον πατέρα της, όχι μόνο ανταποκρίθηκε στα υψηλά στανταρντς που συνόδευαν το όνομα Γεννηματάς, αλλά με την πορεία της προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα του ΚΙΝΑΛ, ίσως τα ξεπέρασε.
►Φώφη Γεννηματά: Η οικογένεια, η πολιτική διαδρομή και η άνιση «μάχη» με την επάρατη νόσο
Η προσωπική της πολιτική συμπεριφορά
Ποτέ κανείς δεν άκουσε τη Φώφη Γεννηματά να εκτρέπεται από την ευπρέπεια και την κοσμιότητα που την συνόδευε από την πατρική της οικογένεια μέχρι το τέλος της. Ακόμα κι όταν υπήρχε ένταση με τους συνεργάτες της, καθώς ήταν μια απαιτητική πολιτικός, ποτέ δεν ξεπέρασε τα όρια της ευπρέπειας και του ήπιου πολιτικού λόγου.
Υπήρξε πάντοτε μαχητική, χρησιμοποιούσε συχνά υψηλούς τόνους, αλλά ποτέ, ούτε μια φορά δεν ξεπέρασε τα όρια που χωρίζουν την πολιτική διαφωνία από την «ανθρωποφαγία», κάτι εντελώς κοινότοπο στην ελληνική πολιτική ζωή. Αυτή η αναγνώριση από φίλους κι αντιπάλους, αποτυπώθηκε στα συγκινητικά λόγια του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος εξήρε την προσφορά και την πολιτική παρουσία της Φώφης Γεννηματά πολύ πέρα από τα τυπικά λόγια συμπόνοιας και την έκφραση συλλυπητηρίων.
Το λαϊκό προσκύνημα, το εθνικό πένθος, η ανυπόκριτη λύπη εκφράζουν τα ειλικρινή αισθήματα του πολιτικού κόσμου, για μια πολιτικό που πάντοτε υπήρξε ανυποχώρητη μαχήτρια των «πιστεύω» της, αλλά ποτέ δεν ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας.
Η μάχη για το ΕΣΥ
Κληρονομημένη από τον πατέρα της ήταν η ευαισθησία της Φώφης Γεννηματά για τη δημόσια υγεία. Δεν έχανε ευκαιρία να μιλήσει για τη δημιουργία του ΕΣΥ, την οποία -από πολιτική και προσωπική σεμνότητα- απέδιδε στο ΠΑΣΟΚ κυρίως, αποφεύγοντας να τη συνδέσει ευθέως με το πρόσωπο του Γιώργου Γεννηματά, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι ΕΣΥ και Γεννηματάς συνδέονται αδιάσπαστα.
Η Φώφη Γεννηματά έδινε μάχες για τη δημόσια υγεία, έκανε σφοδρές επιθέσεις στην κυβέρνηση για το ότι δεν αξιοποίησε επαρκώς τη δημόσια υγεία κατά την περίοδο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου πάντοτε ήταν πρόθυμη να στηρίξει πολιτικές ενίσχυσης του ΕΣΥ και διάχυσης του μηνύματος «Δημόσια υγεία για όλους».
►Φ. Γεννηματά: Εθνικό πένθος την Τετάρτη - Δημοσία δαπάνη η κηδεία της
Το κοινό χαρακτηριστικό με τον Μητσοτάκη
«Φώφη Γεννηματά και Κυριάκος Μητσοτάκης», μας έλεγε πριν λίγο παλαιός κοινοβουλευτικός της κυβερνητικής παράταξης στο Κοινοβούλιο, την ώρα που οι υπάλληλοι κατέβαζαν τη σημαία στην είσοδο της Βουλής, ώστε να κυματίζει μεσίστια, «έχουν ένα κοινό σημείο, συγνώμη, είχαν ήθελα να πω, αλλά ακόμα δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με την ιδέα της απώλειας της Φώφης: Το κοινό τους σημείο είναι ότι επί πολλά χρόνια οι αντίπαλοί τους, μέσα κι έξω από τα κόμματά τους, τους υποτιμούσαν.
Ετσι, οι δήθεν αναλώσιμοι Κυριάκος και Φώφη, κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές κι έγιναν πρόεδροι στα κόμματά τους. Και τώρα», πρόσθεσε ο ίδιος, «μην έχετε καμία αμφιβολία. Αν δεν συνέβαινε αυτό το τραγικό, πάλι η Φώφη θα έβγαινε νικήτρια από τις κάλπες».
Κράτησε την ασθένεια της μακριά από τη δημοσιότητα
Ποτέ η Φώφη Γεννηματά δεν μίλησε δημόσια για τις περιπέτειες με την υγεία της, παρά μόνον για να ενημερώσει τους πολίτες, πράγμα που θεωρούσε καθήκον της. Με τεράστια προσωπική αξιοπρέπεια κράτησε έναν πολύχρονο αγώνα μακριά από τη δημοσιότητα, καθώς δεν ήθελε επ' ουδενί να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας «λύπησης» εκ μέρους των πολιτών, ή ως επιχείρηση πολιτικών ωφελειών με «δόλωμα» την προσωπική της περιπέτεια.
Εγινε, έτσι, παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς ασθενείς με την επάρατη νόσο, αλλά και για πολλές γυναίκες που ακολουθούν το παράδειγμά της και διαχωρίζουν την επαγγελματική τους ζωή από την προσωπική τους.
Η ραγδαία επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά που επέφερε το τέλος της ζωής της, ανέδειξε σε πολλούς τομείς το παράδειγμα μιας θαρραλέας και μαχήτριας πολιτικού, που φεύγει από τη ζωή σε μικρή ηλικία (ήταν 56 ετών), κι, ωστόσο, κατάφερε με το παράδειγμά της να δώσει μαθήματα ζωής και ανθρωπιάς σε πολλούς, είτε αυτοί συμφωνούσαν με τις θέσεις της, είτε όχι. Κι αυτό το τελευταίο, είναι το σπουδαιότερο...
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!