Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συζήτησαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ο Δένδιας με τον Μπλίνκεν

Στο περιθώριο της υπογραφής της νέας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν. Η ελληνική πλευρά επεδίωξε να συνεχιστεί η πολύ θερμή σχέση της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, που είχε αρχίσει επί υπουργίας Μάικ Πομπέο και η ατζέντα της συνάντησης υποστήριζε αυτό το σκοπό.

Συγκεκριμένα, οι δυο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με όλο το πλέγμα των διεθνών θεμάτων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και να συζητήσουν εκ βαθέων, γι αυτό και η συνάντησή τους διήρκεσε περισσότερο χρόνο από όσο είχε προβλεφθεί.

Αρχικά οι κ.κ. Δένδιας και Μπλίνκεν αναφέρθηκαν στις διμερείς σχέσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να εξαίρει τον ηγετικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίος βασίζεται σε κοινές αξίες με τις ΗΠΑ και ενισχύεται με άλλες χώρες που ασπάζονται τις αξίες αυτές (like minded countries ήταν η έκφραση του κ. Μπλίνκεν). Με αφορμή την υπογραφή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε για «ειδική σχέση» μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή θα διευκολύνει την διεύρυνση και την εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Ο κ. Δένδιας από τη δική του πλευρά αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), το οποίο θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε τετραμερές σχήμα συνεργασίας, με ενεργότερη συμμετοχή της Ουάσιγκτον και ενδεχομένως σε πολυμερές με την συμπερίληψη και άλλων κρατών της περιοχής όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. Ο Άντονι Μπλίνκεν επ’ αυτού, ανέφερε την συνάντηση που είχε την προηγούμενη ημέρα με τους ΥΠΕΞ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με την ευκαιρία της επετείου συμπλήρωσης ενός έτους από τις συμφωνίες του Αβραάμ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε επιπροσθέτως τις αξίες και αρχές που διέπουν διαχρονικά την Ελληνική εξωτερική πολιτική και τόνισε την ενίσχυση των σχέσεων με χώρες, και πέρα από την άμεση γειτονία της Ελλάδας, όπως την Ινδία και την Αυστραλία, οι οποίες, όπως και η Ελλάδα, είναι προσηλωμένες στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν πρόσθεσε, με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, φρεγατών και κορβετών, ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένες από το γεγονός ότι η Ελλάδα προμηθεύεται τον αμυντικό της εξοπλισμό εντός της ΝΑΤΟϊκής οικογένειας, κάνοντας έτσι φανερή τη διάσταση με την Τουρκία, η οποία υπονομεύει την Ατλαντική Συμμαχία με την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Σε πλήρη σύμπνοια μαζί του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς της Ελλάδας τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και εντός του ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι η συμφωνία με την Γαλλία ενισχύει την Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, και παράλληλα ενισχύει τον διατλαντικό δεσμό μέσω μιας περισσότερο ισορροπημένης κατανομής των βαρών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η Ελλάδα σέβεται και εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα το ύψος των αμυντικών δαπανών (πάνω από 2% του ΑΕΠ).

Η στάση της Τουρκίας

Στη συνέχεια η συζήτηση των κ.κ. Δένδια- Μπλίνκεν επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, καθώς και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του με κάθε λεπτομέρεια για την τουρκική προκλητική συμπεριφορά, δείχνοντας του και σχετικούς χάρτες τόσο με τις θεωρίες της «Γαλάζιας Πατρίδας» όσο και με τις προσπάθειες της Τουρκίας να ακυρώσει de facto τη μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας- Αιγύπτου, μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο κ. Δένδιας υπογράμισε την απειλή πολέμου που η Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο όλο και συχνότερα (casus belli) στο Αιγαίο, σε περίπτωση που η χώρα μα ασκήσει τα δικαιώματά της όπως  αυτά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «παράλογα» τα όσα κάνει η Τουρκία και πρόσθεσε ότι παραβιάζουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Υπό τις συνθήκες αυτές, τα περιθώρια συνεννόησης με την Τουρκία, και εφόσον η τελευταία δεν μεταβάλει την στάση της, παραμένουν πολύ περιορισμένα.

Πέραν των όσων γίνονται στο Αιγαίο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, η οποία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την επίλυση του Κυπριακού.

Στη συνέχεια ενημέρωσε διεξοδικά για την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επί του σημείου αυτού, η Αμερικανική πλευρά εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της για την προοπτική η χώρα μας να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την νοτιοανατολική, αλλά και την Κεντρική Ευρώπη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ