Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι αποκαλύπτουν τα πρώτα εσωκομματικά σύννεφα στη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη

Από τις αρχές του 2016, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης -ανέλπιστα, για πολλούς- κέρδισε την εσωκομματική μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το κόμμα που σήμερα κυβερνά τη χώρα πέρασε μια μεγάλη (πάνω από 5 χρόνια) περίοδο εσωκομματικής νηνεμίας. Ωστόσο, όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες, αρκεί ένα μικρό «μπουρίνι», ώστε η νηνεμία να δώσει τη θέση της σε αναταράξεις, κάποιες από τις οποίες (όπως η σύγκρουση Δένδια-Γεωργιάδη) αναμφίβολα αποτελούν εικόνες από το μέλλον της ΝΔ.

Αρχικά υπήρξε μια ελαφρά ενόχληση του στελεχικού δυναμικού της ελληνικής κεντροδεξιάς από τον ανασχηματισμό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας περίμενε πιο «θεαματικές» αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πολλά μέλη της ανέμεναν την είσοδο στην κυβέρνηση βουλευτών από τις περιοχές τους, ενώ στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπήρξαν πολλές αναταράξεις, που σχεδόν στο σύνολό τους σχετίζονται με τη διαμόρφωση των συσχετισμών με τους οποίους θα δοθεί η «μάχη του σταυρού» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Κ.Μητσοτάκης: Οποιος ξεπεράσει τα όρια τα οποία θέτουμε ως παράταξη θα γνωρίζει ότι δεν έχει θέση στη ΝΔ

Πώς η Τουρκία σκοπεύει να «τεστάρει» την ελληνογαλλική συμφωνία

Ο ανασχηματισμός από μόνος του δεν θα είχε προκαλέσει κραδασμούς στο κυβερνών κόμμα, αλλά η ανησυχία που διέσπειρε, φάνηκε και με την υπερπροβολή της «πολιτικής σημασίας» που δόθηκε στην κοινή είσοδο των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά στο «Βελλίδειο», όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφώνησε την καθιερωμένη ομιλία του στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ. Η κοινή είσοδος εκλήφθηκε από πολλούς ως «εγγύηση της ενότητας» (η οποία όμως από πουθενά δεν φάνηκε να κινδυνεύει…) του κόμματος. Πολιτικοί αντίπαλοι της κυβερνητικής παράταξης, αλλά και καλοθελητές στο εσωτερικό της επέμεναν επί ημέρες στον «συμβολισμό» της κοινής εισόδου, προσθέτοντας μια ακόμα ψηφίδα αναταραχής στη ΝΔ, μετά τον ανασχηματισμό.

Από την κοινή είσοδο ώς τη... συνέντευξη και τον Δένδια

Η συνέχεια δόθηκε με τη συνέντευξη Σαμαρά στα «Νέα» όπου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν είναι Ποτάμι», φράση η οποία προβλήθηκε προφανώς διότι ο βετεράνος πολιτικός γνωρίζει εκ των έσω πώς είναι τόσο τα μεγάλα (Νέα Δημοκρατία) όσο και τα μικρά (Πολιτική Άνοιξη) κόμματα.

Κι ενώ αυτά τα -εκ πρώτης όψεως άσχετα μεταξύ τους- περιστατικά, συντηρούσαν μια υπόγεια αναταραχή στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, ήλθε η «υπόθεση Μπογδάνου» να τα «δέσει» μεταξύ τους και να παρατείνει τις εσωτερικές τριβές στο κυβερνών κόμμα. Ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής την επομένη της διαγραφής του απορούσε στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου γιατί ακριβώς διεγράφη, ενώ τα «σκάγια» της εσωστρέφειας πήραν «ξώφαλτσα» και τον νεαρό βουλευτή το νότιου τομέα της ΝΔ, Κώστα Κυρανάκη, ο οποίος είπε δημόσια πως ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να εξηγήσει τη διαγραφή Μπογδάνου, προκαλώντας νέο εκνευρισμό σε Μαξίμου και Πειραιώς.

Κι επειδή η διαγραφή Μπογδάνου ήταν σαφές ότι δεν υπηρετούσε το αφήγημα πολλών αντιπάλων της ΝΔ για φλερτ με την ακροδεξιά, η πίεση για συνέχιση της εσωστρέφειας κατευθύνθηκε στην «αρχηγική», όπως αποκλήθηκε, εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Βουλή κατά την ώρα των επίμαχων αναφορών Μπογδάνου για τον Γρίβα, τους Τούρκους, τους κομμουνιστές, τους Αγγλους κ.λπ.

Η οξεία αντίδραση Δένδια και η φράση του «όσο εγώ εκπροσωπώ εδώ μέσα την κυβέρνηση, τέτοιες αναφορές δεν γίνονται ανεκτές» ενόχλησε πολλούς, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την δημοφιλία Δένδια και τα πολιτικά οφέλη που αποκομίζει ο υπουργός Εξωτερικών από την πολυσχιδή εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κι ενώ η σχετική «μουρμούρα» έμεινε πίσω από τις κλειστές πόρτες της εξουσίας, ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης την έφερε στη δημοσιότητα, καθώς -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- δεν έκρυψε την ενόχλησή του όταν είπε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Παλιοί «λογαριασμοί»

Ολα τα παραπάνω προφανώς δεν συνδέονται μεταξύ τους, ούτε εκφράζουν μια πολιτικά συγκροτημένη αντιπρόταση στον τρόπο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνά τη χώρα και το κόμμα του. Δείχνουν, όμως, ότι παλιές αντιθέσεις, παραμένουν άσβηστες και -ακόμα και σε περιόδους δημοσκοπικής και πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ- μπορούν να δημιουργήσουν «εκ του μη όντος» προβλήματα στην κυβερνητική παράταξη.

Προκύπτει, όμως, ότι εσωκομματικές γκρίνιες (παρά το εμφανές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να επωφεληθεί από λάθη και καθυστερήσεις της κυβέρνησης και την πλήρη αδυναμία να υπάρξει ένα κόμμα με στοιχειώδεις, έστω, αξιώσεις, στα δεξιά της ΝΔ), αναφύονται και δημιουργούν προβλήματα, πολλές φορές χωρίς αποχρώντα λόγο.

Με αυτό ως δεδομένο, τα βλέμματα όλων στρέφονται στη μεθαυριανή εκδήλωση της Τετάρτης, 13 Οκτωβρίου, στο ιδρυμα Καραμανλή, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρόεδρο του κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα πάρει το λόγο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναμένεται να την παρακολουθήσει και ο κ. Σαμαράς.

Το κεντρικό ερώτημα είναι εάν η συγκεκριμένη εκδήλωση θα λειτουργήσει πυροσβεστικά στην παρατεινόμενη περίοδο εσωστρέφειας του κυβερνώντος κόμματος, ή αν, αντίθετα, θα αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο παράτασης της εσωκομματικής αναταραχής στη Νέα Δημοκρατία…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ