Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς η Τουρκία σκοπεύει να «τεστάρει» την ελληνογαλλική συμφωνία

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας / Πηγή: ΑΡ

Μετά το αρχικό μούδιασμα, που εκφράστηκε με τις γνωστές μεγαλοστομίες και τις λεκτικές απειλές, η Τουρκία σχεδιάζει με προσοχή τα ρήγματα που όλοι συμφωνούν πως θα επιφέρει στο Αιγαίο, προκειμένου να τεστάρει την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Πηγές από το Παρίσι ανέφεραν στην «Η» ότι η συμφωνία των δυο χωρών αφορά τις «μη αμφισβητούμενες» (undisputed) περιοχές της ελληνικής επικράτειας και σε αυτές η βοήθεια της Γαλλίας θα είναι πέραν κάθε αμφιβολίας (undisputed).

Ωστόσο, υπάρχουν στη Συμφωνία κάποια σημεία που δεν είναι επαρκώς σαφή στο κείμενο που συνυπεγράφη. Αυτά τα σημεία τα έχει εντοπίσει τόσο το Παρίσι και η Αθήνα, όσο και η Αγκυρα. Συγκεκριμένα είναι ερώτημα το ποιος ορίζει το αν μια περιοχή είναι «μη αμφισβητούμενη». Εάν λοιπόν -υποθετικά- η Τουρκία θελήσει να «γκριζάρει» κάποιες βραχονησίδες όπως είχε επιχειρήσει το 1996 με τα Ιμια, η μεν Ελλάδα θα θεωρεί τη βραχονησίδα «μη αμφισβητούμενη» περιοχή, ενώ η Τουρκία θα την αμφισβητεί.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, επιμένουν οι γαλλικές πηγές, θα ενεργοποιείται η διάταξη που αναφέρει ότι θα συνεννοούνται οι δυο χώρες (Ελλάδα- Γαλλία) και εφόσον συμφωνούν, θα παρέχεται η γαλλική συνδρομή. Εάν, όμως, δεν συμφωνήσουν; Εκεί θα υπάρχει πρόβλημα.

Μητσοτάκης για ελληνογαλλική συμφωνία: Πρώτη φορά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης

Γιατί οι Μητσοτάκης -Τσίπρας επέλεξαν την όξυνση στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία

Δύο κρίσιμες παράμετροι και η πιθανή τακτική της Αγκυρας

Σε αυτό το επίπεδο, κρίσιμος παράγοντας είναι οι εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις που έχουν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Γαλλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν. «Πάντα έτσι συνέβαινε», αντιτείνουν οι πηγές από το Παρίσι. «Κι επίσης πρέπει να προσθέσετε δυο στοιχεία: Πρώτον ότι ο πρόεδρος Μακρόν έχει μια εξαιρετική σχέση με τον Ελληνισμό γενικότερα, διότι ο ίδιος, όπως και η σύζυγός του, έχουν λάβει κλασική παιδεία η οποία τους έχει φέρει πολύ κοντά στην Ελλάδα. Δεύτερον, ο πρόεδρος Μακρόν έχει πραγματικό προσωπικό μένος εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συνεπώς, μέχρι το 2023 η μεν Γαλλία θα συνεχίσει να τηρεί την πολιτική αποστάσεων -έως και εχθρική- απέναντι στην Αγκυρα, καθώς, πέραν της Ανατολικής Μεσογείου, Παρίσι και Αγκυρα έχουν διαφορετικά συμφέροντα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ».

Στο ερώτημά μας ποια πιστεύουν ότι θα είναι στο διάστημα αυτό η πολιτική της Τουρκίας, οι ίδιες πηγές μας είπαν: «Το πιθανότερο είναι ότι η Αγκυρα θα θελήσει να δοκιμάσει τις αντοχές και τα όρια της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Στη συζήτηση περί επικράτειας, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, επικράτεια ενός κράτους είναι και το έδαφος των ελληνικών πολεμικών σκαφών. Συνεπώς, εάν ένα σκάφος βρεθεί στα 7, 8 ή 12 μίλια από την ελληνική ακτογραμμή, ακόμα και 15, τυχόν προσβολή του από τουρκικά μαχητικά, εκεί είναι επικράτεια της Ελλάδος».

Επέκταση των χωρικών υδάτων στα ανατολικά της Κρήτης

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν οι πηγές από το Παρίσι, για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα ανατολικά της Κρήτης, δηλαδή σε «μια περιοχή, στην οποία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας συμπλέκονται με το τουρκολιβυκό μνημόνιο». Αφησαν να εννοηθεί, χωρίς να το πουν ευθέως, ότι η ελληνογαλλική συμφωνία αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε αυτή την περιοχή, καταργώντας de facto το παράνομο μνημόνιο και μεταβάλλοντας τα ύδατα αυτά σε ελληνική επικράτεια.

Βέβαια, αυτά τα ύδατα μετά θα εμπίπτουν στην αποσαφήνιση του «undisputed areas», καθώς η Τουρκία θα τα θεωρεί δικά της. Η στρατιωτική συνδρομή των Γάλλων σε μια τέτοια περίπτωση θα εξαρτηθεί από την επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν και την «από κοινού εκτίμηση» της κατάστασης.

«Και μετά το 2023;» ρωτήσαμε. «Ο Ερντογάν σήμερα είναι σαφές ότι ηττάται σε όλες τις δημοσκοπήσεις καθαρά, τόσο από τον Εκρέμ Ιμάμογλου, σημερινό δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, όσο και από τον Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχο της Αγκυρας. Για να αναστρέψει αυτό το παγιωμένο στην τουρκική κοινή γνώμη κλίμα, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ρίσκου, μια από τις οποίες είναι η υποδαύλιση της έντασης με την Ελλάδα», ώστε να δει τον βαθμό της προθυμίας της Γαλλίας για στρατιωτική συνδρομή της χώρας μας.

Επιμείναμε. «Και μετά το 2023, που πιθανότατα θα ηττηθεί ο Ερντογάν, ποια στάση θα τηρήσει η Γαλλία;». Οι πηγές μας απάντησαν ότι «το Παρίσι θα θυμηθεί ξανά ότι η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος παράγων στις σχέσεις της Δύσης με την Μέση Ανατολή και τον μουσουλμανικό κόσμο» και θα κινηθεί ανάλογα.

Η συζήτηση υπήρξε απολύτως κατατοπιστική…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ