Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Συνθήκες «πολέμου» στο εσωτερικό του κόμματος

Συνεχίζονται οι τριβές στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, καθώς πλέον διαμορφώνονται σε κάποιες περιπτώσεις «πολεμικές συνθήκες» μεταξύ των στελεχών που έχουν ταχθεί με διαφορετικούς υποψηφίους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η μετεκλογική ψυχική και πολιτική ενότητα του ΚΙΝΑΛ, ανεξαρτήτως του ποιο πρόσωπο θα εκλεγεί στην ηγεσία του.

Σύγκρουση επιφανών στελεχών

Πιο πρόσφατο επεισόδιο ήταν η σύγκρουση μεταξύ επιφανών στελεχών του Κινήματος για το ποιοι έχουν δικαίωμα να υπογράψουν την πρόταση υποψηφιότητας κάθε «μνηστήρα» της ηγεσίας. Ειδικότερα, το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ προβλέπει ότι ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές μελών του κόμματος για να είναι έγκυρη η υποψηφιότητά του. Στελέχη ορισμένων υποψηφίων, όπως του Χάρη Καστανίδη, αντέτειναν ότι αυτά τα νούμερα είχαν θεσπιστεί όταν το ΠΑΣΟΚ είχε εκατοντάδες χιλιάδες κομματικά μέλη σε όλη την Ελλάδα. Παρά ταύτα, ο εκ Θεσσαλονίκης υποψήφιος έστειλε μαζικά ένα SMS στα κομματικά μέλη του 2018.

ΚΙΝΑΛ: Αριστερή συνιστώσα αλλάζει τα δεδομένα στις εσωκομματικές εκλογές

ΚΙΝΑΛ: Εντάσεις και διαμαρτυρίες για θέματα της εκλογικής διαδικασίας

Εδώ υπήρξε ένα διαδικαστικό πρόβλημα, που όμως κινδύνευσε να εξελιχθεί σε πολιτικό. Τα σημερινά μέλη του ΚΙΝΑΛ υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν τις 120-130 χιλιάδες. Εάν κάθε ένας από τους 4 υποψηφίους χρειάζεται 5.000 υπογραφές, τότε μιλάμε για (συνολικά) 20.000 υπογραφές, άρα περίπου το ένα πέμπτο ή ένα έκτο όλων των μελών του κόμματος, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιτευχθεί. Εκεί άρχισαν οι αντιδράσεις, με τη μομφή ότι κάποιοι θέλουν να αποκλείσουν κάποιους από τη μάχη της ηγεσίας. Επειδή τα βέλη στρέφονταν στη σημερινή πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, εκείνη φάνηκε εξαρχής ανοικτή στο να συζητηθούν λογικές λύσεις ώστε το κόμμα να υπερβεί το πρόβλημα. Αρχικά υπήρξαν προτάσεις ο έλεγχος των 5.000 υπογραφών «να μην είναι πολύ αυστηρός», ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε ως μη σοβαρή για ένα κόμμα που και ιστορία έχει και μέλλον φιλοδοξεί να έχει.

Έτσι, εν μέσω αντεγκλήσεων και έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των επιτελείων των υποψηφίων, τελικά έφθασαν στη λύση να διατηρηθεί, μεν, ο αριθμός των 5000 προτεινομένων που αναφέρει το Καταστατικό, αλλά σε αυτούς να περιλαμβάνονται και νέα μέλη, που θα εγγράφονται σ ΚΙΝΑΛ την ώρα που υπογράφουν την υποψηφιότητα του εκλεκτού τους.

Το πραγματικό πρόβλημα

Το πραγματικό πρόβλημα, βέβαια, το ΚΙΝΑΛ δεν είναι διαδικαστικό. Είναι ότι τέτοιου είδους σοβαρά μεν, αλλά διαδικαστικά θέματα μετατρέπονται από πολλούς σε ζητήματα πολιτικών σχέσεων στο εσωτερικό του κόμματος, που αναμφίβολα επηρεάζουν την φυσιογνωμία του. Κοινοβουλευτικά, αυτοδιοικητικά και κομματικά στελέχη της κεντροαριστεράς διαμαρτύρονται διότι δεν υπάρχει ένα σαφές ιδεολογικό πλαίσιο από κάθε υποψήφιο (μόνο ο Α. Λοβέρδος έχει καταθέσει) ούτε μια τεκμηρίωση για τις «δεσμεύσεις» κάθε υποψηφίου (αυτόνομη πορεία με ίσες αποστάσεις από ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ από την κυρία Γεννηματά, διπλασιασμός ποσοστών από τον κ. Λοβέρδο, πέρασμα στην νεότερη γενιά από τον κ. Ανδρουλάκη κ.λπ.). Κι επειδή δεν υπάρχουν αυτές οι ξεκάθαρες θέσεις, επικρατεί ένα σε μεγάλο βαθμό άναρχο κυνήγι μελών, σε αυτή τη φάση για την συγκέντρωση τω 5.000 υπογραφών και στην επόμενη για την εκλογική επικράτηση στην κάλπη. Και το άναρχο κυνήγι μελών μετατρέπει διαδικαστικά ζητήματα σε πολιτικές διαφωνίες.

Βετεράνο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που με δυσθυμία παρακολουθεί -και μετέχει- στις εξελίξεις του ΚΙΝΑΛ, έλεγε ότι η ψυχική ενότητα του κόμματος δεν είναι διασφαλισμένη και συνεπώς οι μετεκλογικές εξελίξεις είναι ανοικτές, ανάλογα με το πρόσωπο που θα εκλεγεί, τη διαφορά των ψήφων αλλά και τις πρώτες του κινήσεις μετά την εκλογική του επικράτηση. Ομοίως η ενότητα της κεντροαριστεράς θα εξαρτηθεί και από τη συμπεριφορά των ηττημένων, «πράγματα που έχουμε δει και σε ανάλογες περιπτώσεις στη Νέα Δημοκρατία» προσθέτει η ίδια πηγή, ο οποία αποδίδει αυτά τα προβλήματα στη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από ένα κίνημα αλλαγής σε ένα κλασικό παραδοσιακό κόμμα, το οποίο έχει «προφανώς και τα προβλήματα των άλλων παραδοσιακών κομμάτων».

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, εκφρασμένη από στέλεχος που έχει δημόσια εκδηλώσει την προτίμησή του σε έναν υποψήφιο: «Τίποτα από όσα φοβούνται πολλοί δεν θα γίνει στο ΚΙΝΑΛ, εάν η ηγεσία που θα προκύψει από τις εκλογές δώσει ώθηση στην επιρροή του κόμματος στην κοινωνία. Θυμηθείτε τι έγινε το 2015-2016 στη Νέα Δημοκρατία: Αναβολές εκλογών, δημόσιες αλληλοκατηγορίες, μια κατάσταση διάλυσης. Ο Μητσοτάκης της έδωσε προοπτική, κι όλα αυτά ξεχάστηκαν. Η προοπτική που θα δοθεί στο κόμμα μετράει, όχι όσα φυσιολογικά γίνονται πριν τις εκλογές».

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, το επόμενο διάστημα έως την 5η Δεκεμβρίου αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ