Κάλεσμα στις επιχειρήσεις για την επιστροφή ενός μερίσματος ανάκαμψης στον κόσμο της εργασίας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συζήτησης του ΙΟΒΕ προς τιμήν του εκλιπόντα επίτιμου προέδρου του, Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου.
Δεν πρέπει, παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να συμβιβαστούμε με το να είμαστε στο μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο, μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα. «Οι θρίαμβοι και οι καταστροφές είναι οι κύκλοι της ελληνικής ιστορίας, κι αν πούμε ότι η δεκαετία του 2010 ήταν σχεδόν μια καταστροφή, ίσως η επόμενη δεκαετία να είναι σχεδόν ένας θρίαμβος, με την έννοια ότι θα ξεπεράσουμε τις προσδοκίες μας κι αυτό που μπορούμε να κάνουμε».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιστροφής στην κανονικότητα και στο αν είναι αναγκαία στην πολιτική η ανάληψη ρίσκου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Εάν η κανονικότητα είναι η επανάληψη του παρελθόντος, τότε είμαστε χαμένοι από χέρι. Δεν είναι εύκολο το out of the box thinking στη δική μας τη δουλειά, είναι όμως απολύτως απαραίτητο. Ξέρουμε ότι όταν πρέπει να κινηθούμε γρήγορα θα κάνουμε και λάθη. Αλλά το μεγαλύτερο λάθος το οποίο μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να μην πάρουμε ρίσκα. Και το ρίσκο εν προκειμένω είναι να μην συμβιβάζεσαι κατ’ ανάγκη με αυτό το οποίο βλέπεις ότι συμβαίνει σήμερα αλλά να κάνεις μία στοχευμένη και λογική πρόβλεψη γι’ αυτό το οποίο θα γίνει αύριο - μεθαύριο, αν θέλεις να είσαι έτοιμος για εκείνη την ημέρα, που είναι βέβαιο ότι θα έρθει πιο γρήγορα από ό,τι το περιμένε
«Το κράτος ως κυβέρνηση έχει διευκολύνει πολύ την ελληνική επιχειρηματικότητα αυτά τα δύο χρόνια μειώνοντας φόρους και εισφορές, βελτιώνοντας την ρευστότητα, εξασφαλίζοντας πολιτική σταθερότητα που είναι πολύ σημαντική αν θέλει κανείς να κάνει μακροχρόνιες επενδύσεις. Νομίζω ότι στο επίπεδο του ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου τώρα έχει έρθει και η ώρα της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια της προάσπισης της ανταγωνιστικότητας, να δει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική στήριξη του κόσμου της εργασίας, προς το εισόδημα, προς γενικότερες παροχές, διότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία να επιστραφεί ένα μέρισμα ανάπτυξης και να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες για έναν καινούργιο ευρύτερο κοινωνικό διάλογο με άλλα κριτήρια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η εργοδοσία αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να έχει μεγαλύτερο ρόλο πέρα και πάνω από τη στενή προάσπιση των συμφερόντων της».
Διάλογος, αρκεί να μείνουμε μακριά από την πόλωση
Στον τομέα του διάλογου των κοινωνικών εταίρων, πρόσθεσε, είμαστε ακόμα πίσω, και μας καταδιώκουν στερεότυπα ανταγωνισμού μεταξύ των κοινωνικών εταιρών όπως μας καταδιώκουν και συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν με μεγάλη άνεση εις βάρος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όλοι ήθελαν να είμαστε αρεστοί σε όλους το αποτέλεσμα το πληρώσαμε πολύ ακριβά. «Δεν θεωρώ ότι και οι κοινωνικοί εταίροι ήταν άμοιροι ευθυνών για την κινώ κρίση της τελευταίας 10ετιας. Όλοι έχουν νομίζω ωριμάσει. Και οι κοινωνικοί εταίροι» υπογράμμισε.
«Νομίζω ότι όλοι έχουμε ωριμάσει. Και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ωριμάσει. Οι εντός εισαγωγικών εργοδοσία αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να έχει έναν μεγαλύτερο ρόλο που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από την στενή προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων και χρειάζεται ένα ευρύτερο αποτύπωμα παρουσίας».
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που πέρασε η χώρα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Ίσως το γεγονός ότι εμείς αναμετρηθήκαμε, με μια έκφανση τουλάχιστον του ελληνικού λαϊκισμού, φτάσαμε κοντά στην χρεοκοπία και μπορέσαμε και ξεφύγαμε από αυτό το vertigo και τώρα βλέπουμε μια άλλη πολιτική προσέγγιση να βοηθήσει συνολικά στην ωρίμανση της ελληνικής κοινωνίας και να μας επιτρέψει πια να μπορούμε να συζητάμε πολιτικά- για να κλείσω από εκεί που ξεκίνησα- με βάση πραγματικά στοιχεία και πραγματικά δεδομένα.
Και γνωρίζουν πολύ καλά και οι Υπουργοί, εδώ πέρα η Υπουργός Παιδείας, ότι όταν κάνουμε συζητήσεις για πρωτοβουλίες σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής, το φίλτρο το οποίο βάζουμε ώστε οι πολιτικές μας να είναι τεκμηριωμένες και να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα, είναι αυστηρό. Γιατί θεωρώ ότι είναι το μόνο ουσιαστικό κριτήριο, το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, για να μπορούμε να κάνουμε τελικά το καλύτερο δυνατό και να παίρνουμε αποφάσεις με κριτήριο την ορθή λογική και τα απαραίτητα τεχνοκρατικά κριτήρια, που θεωρώ ότι η δημόσια πολιτική σήμερα πια πρέπει να διαθέτει».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!