Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς η διαγραφή Μπογδάνου δημιουργεί ανακατατάξεις στη «δεξιά πολυκατοικία»

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η απομάκρυνση του λαλίστατου βουλευτή Α' Αθήνας Κωνσταντίνου Μπογδάνου από τη Νέα Δημοκρατία ήταν θέμα χρόνου. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Κ. Μπογδάνος έφτασε στο «παρά ένα» της διαγραφής του, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη ότι θα μπορούσε να ελεγχθεί καλύτερα εάν παρέμενε «εντός των τειχών» του κόμματος.

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «παρόμοιες συμπεριφορές την επόμενη φορά δεν θα γίνουν ανεκτές». Η «επόμενη φορά» ήταν χθες το απόγευμα, όταν ο δημοσιογράφος και βουλευτής διαπληκτίστηκε με τον Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ σε ένα εμφυλιοπολεμικό και διχαστικό κρεσέντο για τον εμφύλιο, τον Γράμμο και το Βίτσι, τα όσα είπε για Άγγλους, Τούρκους και κομμουνιστές ο Γρίβας πριν από 60-70 χρόνια.

Το Κοινοβούλιο έγινε (με ενεργό συμμετοχή των Μπογδάνου - Παφίλη) θέατρο εμφυλιοπολεμικών αναφορών και διχαστικών επικρίσεων κατά τη συζήτηση ενός θέματος που -όπως σωστά είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε άλλη μια αρχηγική εμφάνιση- θα έπρεπε να βρει την εθνική αντιπροσωπεία ενωμένη και με το βλέμμα στο αύριο.

Κυβερνητικές πηγές για διαγραφή Μπογδάνου: Απαράδεκτες απόψεις

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Μπογδάνο μόνο αφού τον εξέθεσε ο Δένδιας

Το κρίσιμο ερώτημα

Κρίσιμο για την ερμηνεία των νέων εξελίξεων είναι το ερώτημα εάν ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος προκάλεσε τη διαγραφή του, ή εάν οι μαξιμαλιστικές αναφορές του έγιναν η αιτία να διαγραφεί παρά τη θέλησή του. Οι πληροφορίες της «Η», σύμφωνα με τις οποίες ο βουλευτής θα προσχωρήσει σε ένα από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας -όχι στη Χρυσή Αυγή ή στα κόμματα Κασιδιάρη και Λαγού- και ουσιαστικά θα το εκπροσωπεί στη Βουλή, δίνει την απάντηση στο ερώτημα: Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος προκάλεσε τη διαγραφή του, προκειμένου να διαδραματίσει ευρύτερο -και πρωταγωνιστικό- ρόλο στην ενοποίηση των μικρών κομμάτων της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» που αρνούνται την κεντρώα στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν θέλουν να αφομοιωθούν -μόνο να κερδίσουν την εκλογική της βάση- από τη Χρυσή Αυγή.

Πράγματι, στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κινούνται η «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη, που πρόσφατα συμμάχησε εκλογικά με τη «Δημιουργία Ξανά» του Θάνου Τζήμερου, ενώ επίσης υπάρχουν άλλα δύο κόμματα που επιχειρούν να κερδίσουν ένα κομμάτι των δεξιών πολιτών, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν τη ΝΔ: Πρόκειται για τους «Ελεύθερους Έλληνες» του Γιώργου Τράγκα και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου.

Ο χώρος στα δεξιά της ΝΔ

Κύριο χαρακτηριστικό του χώρου αυτού είναι η προσπάθεια δημιουργίας προσωποκεντρικών κομμάτων, που συνήθως υπονομεύουν τη δυνατότητα κοινοβουλευτικής τους εκπροσώπησης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της «Δημιουργίας Ξανά» του Θάνου Τζήμερου, που τον Μάιο του 2012 προσπάθησε να συμμαχήσει εκλογικά με άλλα δύο μικρά κόμματα του φιλελεύθερου χώρου, την «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη και τους «Ταύρους» του Στέφανου Μάνου. Οι τρεις δεν συμφώνησαν στο πρόσωπο του επικεφαλής, απέσπασαν περίπου 2,5% το κάθε κόμμα, κανένα δεν έφτασε στο απαιτούμενο 3% για είσοδο στη Βουλή. Συγκέντρωσαν δηλαδή περίπου το 7% των ψήφων αθροιστικά, αλλά η αδυναμία συμφωνίας τους άφησε εκτός Βουλής.

Αυτό θέλησε να αποφύγει ο Θάνος Τζήμερος, γι' αυτό συμμάχησε με τη «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη και ανακοίνωσαν ήδη ότι θα εμφανιστούν στις προσεχείς εκλογές με κοινά ψηφοδέλτια. Αντίστοιχη προσπάθεια έκαναν οι «Ελεύθεροι Έλληνες» του Γιώργου Τράγκα και οι Χριστιανοδημοκράτες του Νίκου Νικολόπουλου, αλλά επικράτησαν και πάλι οι διαφωνίες και η συμμαχία διαλύθηκε.

Όλα αυτά τα κομμάτια των δεξιών σχηματισμών φιλοδοξεί να ενοποιήσει -ίσως και να ηγηθεί…- ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τον ρόλο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του χώρου και παράλληλα την προσπάθεια ενοποίησης των διαφόρων διάσπαρτων κομματιδίων της λαϊκής Δεξιάς, αλλά και ταυτόχρονου αποκλεισμού της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της. Ο διαγραφείς βουλευτής αναμένεται να ενταχθεί άμεσα -ίσως και σήμερα- σε ένα από αυτά τα κόμματα και αμέσως να αρχίσει τις προσπάθειες ενοποίησης και κοινής καθόδου στις επόμενες εκλογές, με τον ίδιο ως το κεντρικό ενοποιητικό στοιχείο.

Η ΝΔ είχε ζυγίσει τα «υπέρ» και τα «κατά» πιθανής διαγραφής

Από την άλλη μεριά, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας υπολόγισε με προσοχή και περίσκεψη τα «υπέρ» και τα «κατά» μιας διαγραφής Μπογδάνου, ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ο ομιλητικός βουλευτής είχε δημοσιοποιήσει λίστα με ονόματα νηπίων από οικογένειες μεταναστών. Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην παράσχει στον κ. Μπογδάνο την ελευθερία να κινείται στον χώρο της λαϊκής Δεξιάς ή της ακροδεξιάς, αλλά και να μη χρεώνεται συνεχώς την ανοχή σε ακραίες απόψεις και ρητορικές. «Η κίτρινη κάρτα» που δόθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στον Κ. Μπογδάνο, λέει κυβερνητική πηγή, «ήταν η τελευταία προειδοποίηση και αυτό έγινε καθαρό και ολοφάνερο με τη σχετική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η σημερινή του (σ.σ.: χθεσινή) ομιλία θα τον έθετε εκτός Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, το επεδίωξε».

Το Μέγαρο Μαξίμου είχε καταλήξει οριστικά στην απόφαση ότι δεν επιθυμεί να σηκώσει άλλο πολιτικό κόστος από τις δημόσιες θέσεις Μπογδάνου. Απλώς δεν γνώριζε εάν ο βουλευτής ήθελε να προκαλέσει τη διαγραφή του, ή αν αντίθετα μετά την «κίτρινη κάρτα» θα προσπαθούσε να συμμορφωθεί. Οι χθεσινές του δηλώσεις στη Βουλή απάντησαν καθαρά στο ερώτημα. Ο υπουργός Εξωτερικών, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στη συζήτηση, αντελήφθη αμέσως την εκτροπή Μπογδάνου, γι' αυτό πήρε τον λόγο και απάντησε χωρίς ονομαστική αναφορά μεν, αλλά σε εξαιρετικά έντονο ύφος και έχοντας καρφωμένο το βλέμμα του στον έως τότε βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος

Τώρα το πρωθυπουργικό επιτελείο επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών από τη διαγραφή Μπογδάνου. Θεωρεί, δηλαδή, ότι ο βουλευτής δύσκολα θα καταφέρει να ενοποιήσει τα κομματίδια της λαϊκής Δεξιάς, δεν θα μπορέσει να αποφύγει και τα «απόνερα» της Χρυσής Αυγής, οπότε θα ταυτιστεί με τον Μιχαλολιάκο και το συνάφι του, ενώ εκτιμά ότι θα υπερισχύσουν οι προσωπικές διαφορές των διαφόρων επικεφαλής του χώρου, αλλά και οι συνήθως οξείες δηλώσεις Μπογδάνου που αντί να συσσωματώνουν, στην πράξη αποδιοργανώνουν και διαιρούν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ