Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: 4+1 απαντήσεις για το timing, τις μετακινήσεις και τα νέα πρόσωπα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Πηγή: Eurokinissi

Μετά από ενάμιση χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως είναι έτοιμος να αναδιατάξει την κυβέρνησή του, καθώς θέλει να δώσει το μήνυμα ότι η έναρξη των εμβολιασμών κλείνει συμβολικά την σκοτεινή περίοδο της πανδημίας, με τους περιορισμούς, τα lockdown και την πίεση στην ψυχολογία των πολιτών και την οικονομία της χώρας.

Κυρίως ο ανασχηματισμός θέλει να δείξει ότι η κυβέρνηση επανέρχεται πλήρως στην εφαρμογή του προγράμματος ανάταξης της χώρας που είχε ξεκινήσει μετά τις εκλογές του 2019, ενισχυμένο κι εμπλουτισμένο με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η προσμονή για τον ανασχηματισμό είναι μεγάλη, καθώς πάρα πολλοί παράγοντες της πολιτικής ζωής περίμεναν να γίνει τον Αύγουστο, όταν -την τελευταία στιγμή- επικράτησε η άποψη των μικρών, διορθωτικών αλλαγών και ο πραγματικός ανασχηματισμός παραπέμφθηκε για αργότερα.

Από τότε τα σενάρια, η ονοματολογία, το παρασκήνιο περί τον ανασχηματισμό αποτελούν μια παράμετρο της πολιτικής ζωής της χώρας που μονίμως βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας- ίσως με την εξαίρεση της πρώτης περιόδου του lockdown που αποφασίστηκε τον Νοέμβριο.

Ακολουθεί μια σειρά ερωτήσεων - απαντήσεων, σε μια προσπάθεια να κωδικοποιηθούν οι πληροφορίες που διατρέχουν πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία.

  1. Θα είναι δομικός, σαρωτικός ο ανασχηματισμός; Ποια θα είναι η πολιτική του κατεύθυνση;

    Ο ανασχηματισμός θα εξυπηρετεί δυο πράγματα: Πρώτον, την καλύτερη απόδοση συγκεκριμένων τομέων κυβερνητικής ευθύνης που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κρίνει ότι χρειάζονται αλλαγή στο πηδάλιο, και δεύτερον την προσαρμογή του κυβερνητικού σχήματος στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας και θα υπερβούν τη δοκιμασία του κορονοϊού. Άρα, τίποτα δεν είναι αναντικατάστατο, ούτε πρόσωπο, ούτε κυβερνητική δομή. Απλώς κάποιοι είναι πιθανότερο από άλλους ότι θα αντικατασταθούν, χωρίς να αποκλείεται οι αναπόφευκτες «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής να αλλάξουν κάποιες «σταθερές».

    Πολιτικά, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως θα επιμείνει στη στροφή στο χώρο του κέντρου, με προσεκτική επιλογή προσώπων από εκεί, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα με άλλα κόμματα, κυρίως το ΚΙΝΑΛ. Κι αυτό, διότι θεωρεί ότι η κυβερνητική πολιτική στην πολύμηνη κρίση με την Τουρκία, αλλά και η ανυποχώρητη στάση της στο Πολυτεχνείο και την επέτειο Γρηγορόπουλου έχει «θωρακίσει» τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταφέρει να υπερβεί τις δικές του δυσκολίες και να κάνει πειστικό άνοιγμα προς το κέντρο.

  2. Ποιοι κορυφαίοι θα μετακινηθούν;

    Αν εξαιρέσει κανείς αυτούς που ήδη βρίσκονται στην κυβέρνηση, ή την Άννα Διαμαντοπούλου που έχει στοχεύσει στην ηγεσία του ΟΟΣΑ, το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι του Γιάννη Μανιάτη, πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, χωρίς να αποκλείεται και μια έκπληξη μεγατόνων, με τη συμμετοχή ενός πολύ βαρέος (από κάθε άποψη) ονόματος του κεντρώου χώρου...

    Πιθανή είσοδος Μανιάτη στην κυβέρνηση, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά μετακίνηση Χατζηδάκη. Ο πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος από τις επιδόσεις του σημερινού υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, ο οποίος έχει προωθήσει πολλές μεταρρυθμίσεις και έχει «σπάσει αυγά», όπως στις περιπτώσεις της ΔΕΗ, των ΑΠΕ ή των αποβλήτων. Γι αυτό το πιθανότερο είναι η παραμονή του στο υπουργείο, και ίσως η ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στον κ. Μανιάτη, εάν τελεσφορήσει τελικά η είσοδος του τελευταίου στην κυβέρνηση. Υπάρχει ένα σενάριο που διακινείται από συγκεκριμένους κύκλους και θέλει άλλον στη θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος και τον κ. Χατζηδάκη να μετακινείται στο Παιδείας, αλλά δεν είναι το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή.

    Από κει και πέρα, κάθε «μεγάλος» της κυβέρνησης έχει τους λόγους του, που θέλει να παραμείνει στο πόστο του: Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας γιατί ενδεχόμενη απομάκρυνσή του θα εκληφθεί ως αποδοκιμασία στις επιδόσεις του την περίοδο του κορονοϊού. Άλλωστε, λένε πρόσωπα που συζητούν μαζί του, πρέπει να ολοκληρώσει το τεράστιο έργο της αναβάθμισης του ΕΣΥ και της επιχείρησης «Ελευθερία» για εμβολιασμό των Ελλήνων.

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διότι αν μετακινηθεί είναι σαν να δικαιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ που του έκανε πρόταση μομφής τον Οκτώβριο. Ο Νίκος Δένδιας διότι το μήνυμα θα είναι ότι δεν πήγε καλά η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, όταν έχει δύο συμφωνίες για θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία κι Αίγυπτο, μια συμφωνία για παραπομπή στη Χάγη (με Αλβανία), την επιτυχημένη εθνική στάση στο τεράστιο πρόβλημα με την Τουρκία στον Έβρο, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο ίδιος είναι με μια βαλίτσα στο χέρι επί ενάμιση χρόνο.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης γιατί θα φανεί ότι έχει βάση η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «καθυστέρησης των επενδύσεων». Η Νίκη Κεραμέως διότι εάν απομακρυνθεί όντας στη μέση των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία θα το χρεωθεί προσωπικά, ενώ έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια. Ο Κώστας Καραμανλής για παρόμοιους λόγους κ.λπ.
     
  3. Αν όλοι μείνουν στις θέσεις τους, τότε γιατί μιλάμε για ανασχηματισμό;

    Ο ανασχηματισμός δεν θα είναι «απλές διορθωτικές κινήσεις» όπως τον Αύγουστο. Οι περισσότεροι από τα «βαριά» ονόματα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, είτε στο τωρινό τους χαρτοφυλάκιο είτε σε κάποιο άλλο. Εδώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν: Από την αμοιβαία μετακίνηση Γεωργιάδη και Χατζηδάκη (ή μετακίνηση του ενός στο Παιδείας), έως τη μετάθεση Δένδια στο υπουργείο Άμυνας (από όπου έχει ξαναπεράσει για δυο μήνες στα τέλη του 2014) με πιθανό διάδοχο τον Γιώργο Γεραπετρίτη ή άλλο όνομα «έκπληξη». Και τα δυο σενάρια ΔΕΝ είναι τα πιθανότερα, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες. «Ο Μητσοτάκης έχει καλή επικοινωνία με τον Δένδια» μας λέει άνθρωπος που γνωρίζει τα ενδότερα του Μαξίμου. «Δεν θα επαναληφθεί το σενάριο του 1992 με τον πατέρα του. Άλλωστε ο Δένδιας δεν είναι Σαμαράς», προσθέτει με νόημα η ίδια πηγή. Επίσης μπορεί να υπάρξει άλλη κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Σταϊκούρα- Σκυλακάκη, αλλά και προώθηση στην «πρώτη κατηγορία» υφυπουργών και, αντίστοιχα, γραμματέων…

    Στο πεδίο των υφυπουργών, εκτός από τις δυο αναβαθμίσεις του Αυγούστου, όταν οι κ.κ. Παπαθανάσης και Σκυλακάκης έγιναν αναπληρωτές υπουργοί, θα γίνουν κι άλλες αλλαγές. Εάν η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει νέα εικόνα, αυτό θα αποτυπωθεί και στο πρόσωπο του εκπροσώπου της. Άλλωστε ο κ. Πέτσας είχε «επιστρατευθεί» από τον κ. Μητσοτάκη την τελευταία στιγμή και κατά γενική ομολογία τα πήγε καλά, καθώς δεν έκανε το «μεγάλο λάθος» που παραδοσιακά αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο ενός κυβερνητικού εκπροσώπου.

    Τα επικρατέστερα σενάρια τον θέλουν στο υπουργείο Εργασίας (εκεί σε περίπτωση αλλαγής υπάρχει και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου), εκτός αν ο πρωθυπουργός τον «επιστρατεύσει» και πάλι , αυτή τη φορά για να δώσει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό, έναν τομέα που δοκιμάστηκε σκληρά τη χρονιά που τελειώνει λόγω της πανδημίας. Επίμονες είναι οι φήμες για γυναίκα αντικαταστάτη του κ. Πέτσα (η αναπληρώτριά του κ. Πελώνη, άλλο πολιτικό πρόσωπο ή μάχιμη δημοσιογράφος που θα έλθει από την αγορά). Στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης είναι και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Προς περαιτέρω αξιοποίηση είναι και ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας καθώς και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
     
  4. Θα έχει άρωμα γυναίκας;

    Αυτό το πρόβλημα της ΝΔ είναι υπαρκτό και γνωστό σε όλους. Εκτός από τις υπουργούς Κεραμέως και Μενδώνη, οι γυναίκες υφυπουργοί είναι και για λόγους ισόρροπης εκπροσώπησης των δυο φύλων στο «μικροσκόπιο» του πρωθυπουργικού επιτελείου προς αξιοποίηση: Σοφία Ζαχαράκη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Ζωή Ράπτη και Φωτεινή Αραμπατζή ελπίζουν ότι η έλλειψη γυναικών θα τους δώσει «έξτρα πόντους» στην κούρσα της συμμετοχής στην κυβέρνηση από υψηλότερη θέση.

    Υπάρχουν, όμως, κι άλλες πηγές εμπλουτισμού της κυβέρνησης με γυναίκες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πολύ την πετυχημένη δουλειά, ιδιαίτερα την αθόρυβη. Έτσι, αν εξαιρέσει κανείς την ειδική περίπτωση που λέγεται Μαριέττα Γιαννάκου και που προφανώς θα μπορούσε να αναλάβει οποιοδήποτε πόστο (πριν από ένα μήνα εξελέγη αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ), από μεν την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχει πολλές επιλογές (στο «μπλοκάκι των πιθανών» είναι οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Σοφία Βούλτεψη, Ζέττα Μακρή, Γεωργία Μαρτίνου, Έλενα Ράπτη, Άννα Ευθυμίου και Κατερίνα Μονογυιού), έχει όμως και τις γυναίκες Γραμματείς υπουργείων: Εδώ ξεχωρίζουν οι Αλεξάνδρα Σδούκου, Νίκη Δανδόλου, Σίσσυ Γκίκα, Άννα Στρατινάκη, Μαρία Συρεγγέλα και Ειρήνη Αγαπηδάκη.
     
  5. Ποια ονόματα παίζουν

    Τα δυο μεγάλα ονόματα που έχουν ακουστεί σε όλο το Μέγαρο Μαξίμου είναι του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη για καίρια υπουργική θέση στον οικονομικό τομέα και του πρώην υπουργού Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ίσως για το Εργασίας ή το Τουρισμού. Από εκεί και πέρα, το Μαξίμου έχει «μετρήσει» πολλούς βουλευτές που υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο στα Μέσα Ενημέρωσης κι έχει φτιάξει μια λίστα (το Μαξίμου, όχι απαραίτητα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης…) «υπουργήσιμων» με κριτήριο την πολιτική επάρκεια και τη μετριοπάθεια: Είναι πρώτον οι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σπήλιος Λιβανός, Σταύρος Καλαφάτης και Γιάννης Μπούγας, άρα θα υπάρξει ανασχηματισμός και στην εκπροσώπηση της ΝΔ στη Βουλή.

    Από τα μέλη της Κ.Ο. τα ονόματα που διακινούνται είναι των Ταραντίλη, Κώτσηρα, Κόνσολα, Μαρκόπουλου, Κατσαφάδου, Κωνσταντινίδη, Κατσανιώτη, Μπουκώρου, Πλεύρη κλπ. Τρίτη δεξαμενή είναι οι Γραμματείς των υπουργείων που είναι προς αναβάθμιση, ανάμεσά τους είναι και οι Πάνος Σταμπουλίδης, Θάνος Πετραλιάς κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει όλα όσα έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός (και κάθε πρωθυπουργός, όχι μόνο ο σημερινός) κι επίσης είναι αλήθεια ότι πολλά σενάρια διακινούνται όχι μόνο ως πληροφορίες, αλλά και ως ευσεβείς πόθοι. Καθένας από τους πολύ στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έχει μια περιορισμένη εικόνα των σκέψεων του πρωθυπουργού, κανείς όμως όλο το «τοπίο» του ανασχηματισμού. Εδώ έγινε μια προσπάθεια όχι να ερμηνεύσουμε τον πρωθυπουργό, αλλά να καταγράψουμε τα επικρατέστερα σενάρια που διακινούνται στο ευρύτερο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος θα θέσει τέλος σε προσδοκίες και όνειρα και θα γεννήσει νέα, ενόψει του επόμενου…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ