Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 10 ειδήσεις που έβγαλε η Συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

Περισσότερες από τρεις ώρες κράτησε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε περισσότερες από 40 ερωτήσεις οι οποίες εκτάθηκαν σε όλο το φάσμα της πολιτικής:

Από την κατάσταση της οικονομίας και τα εθνικά θέματα, έως τη φυσιογνωμία της προοδευτικής διακυβέρνησης π ευαγγελίζεται και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Το «μοτίβο» των απαντήσεων Τσίπρα ήταν στο πρώτο κομμάτι κάθε μιας να αποδομεί την αντίστοιχη πολιτική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αντίστοιχο θέμα και στη συνέχεια στο δεύτερο κομμάτι της κάθε απάντησης να παρουσιάζει τη δική του θέση.

Αν και σε σημαντικό βαθμό οι απαντήσεις Τσίπρα ήταν επεξηγηματικές των όσων ανέφερε στην προχθεσινή του ομιλία, ωστόσο στις απαντήσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε δέκα ειδήσεις, τις οποίες δεν είχε μέχρι χθες την ευκαιρία να αποκαλύψει ή να εξηγήσει:

1 Τα μέτρα που πρότεινε δεν ξεπερνούν τα 2 δις €

Για την ακρίβεια η κοστολόγησή τους είναι 1,8 δισ, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας. Συμπληρώνοντας την απάντησή του σε ερώτημα αν οι εξαγγελίες του είναι κοστολογημένες, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για γονικές παροχές χωρίς φορολόγηση έως τις 800.000 ευρώ είναι για λίγους κι αντιπρότεινε:

«Αν ο πρωθυπουργός ήθελε α ωφελήσει τους πολλούς , ας καταργούσε την εισφορά αλληλεγγύης ή το τέλος επιτηδεύματος». Στο 1,8 δισ των εξαγγελιών του, προστίθεται, όπως είπε, και το 1,7 δισ της διαγραφής μέρους του ιδιωτικού χρέους που κατεγράφη την περίοδο της πανδημίας, το οποίο όμως είναι εφ’ άπαξ.

2 Πώς προτείνει να ξαναλειτουργήσει ουσιαστικά το πιστωτικό σύστημα στη χώρα

Το ερώτημα που τέθηκε στον κ. Τσίπρα αφορούσε το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «περνά» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης από τις συστημικές τράπεζες κι όχι από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε ότι σε άλλες χώρες (όπως στην Ιταλία) η συζήτηση για τον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης οδήγησε έως και σε αλλαγή κυβερνήσεων, ενώ στη χώρα μας δεν έγινε ο σχετικός δημόσιος διάλογος. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι με το πέρασμα των κονδυλίων από τις συστημικές τράπεζες ουσιαστική αφήνει εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς αυτές θεωρούνται μη επιλέξιμες από τις 4 συστημικές τράπεζες.

«Εγώ θα αξιοποιούσα την Αναπτυξιακή Τράπεζα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι για την αντίληψη των κυβερνώντων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι «ζόμπι». Επίσης είπε ότι στην Πορτογαλία υπήρξαν αντίστοιχες μέριμνες που δεν υπήρξαν στην Ελλάδα.

3 Ποιο δίλημμα θα θέσει στους πολίτες στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές

Είναι προφανές από τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας, ότι στον σχεδιασμό του είναι η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πλεονεκτήματος ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, συνεπώς ο αρχηγός της αντιπολίτευσης -που πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κερδίσει τις εκλογές- θα θέσει στους πολίτες το δίλημμα «Προοδευτική Διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ή νέες εκλογές με εκβιασμούς από την πλευρά Μητσοτάκη», ή αλλιώς «Νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση ή προοδευτική διακυβέρνηση».

Το κρίσιμο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «είναι να αποκτήσει η χώρα προοδευτική κυβέρνηση με ριζικά διαφορετική πολιτική από την τωρινή».

Σε άλλη, παρόμοια ερώτηση για τους πιθανούς κυβερνητικούς του εταίρους απάντησε: «Κανείς δεν θα θελήσει να δώσει σανίδα σωτηρίας και δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σε συναφή ερώτηση «τι θα κάνετε αν χάσετε τις εκλογές», ο κ. Τσίπρας απάντησε όπως είχε απαντήσει ως αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει αυτό στη σκέψη μου, θα κερδίσουμε τις εκλογές».

Σε κάθε παρόμοια ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας επανελάμβανε ότι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς πάνω στους οποίους θα γίνουν οι συζητήσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση, που σημαίνει ότι καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

4 Πώς θα σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνησή του

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι εκτός των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, στην επόμενη κυβέρνησή του θα μπουν κι εκπρόσωποι της κοινωνίας, που έχουν αναδειχθεί μέσα από τους αγώνες τους για μείωση ανισοτήτων και στήριξης των αδυνάτων. Απέκλεισε οι φορείς που θα εκπροσωπηθούν στην κυβέρνησή του να προέρχονται από τον ΣΕΒ, όπως είχε διατυπωθεί η ερώτηση, πρόσθεσε όμως ότι θα εκφράζουν ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις.

5 Μια διατύπωση που θα συζητηθεί για την «Προοδευτική Διακυβέρνηση»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το πώς θα σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνησή του, εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Οι απαντήσεις ήταν στο ίδιο μοτίβο, ότι δηλ. οι εκλογές θα διαμορφώσουν τους συσχετισμούς με βάση τους οποίους θα συζητήσει.

Ωστόσο στη 17η ερώτηση, για το αν υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές να δεχθεί άλλο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας επέλεγε την εξής απάντηση:

«Εάν η λαϊκή ετυμηγορία αποφανθεί με συγκεκριμένο τρόπο, τότε κανείς δεν θα μπορεί να θέσει τέτοιο θέμα». Αυτό εκλαμβάνεται από πολλούς ως ενδεχόμενο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νικήσει καθαρά στις εκλογές ή αν δεν είναι πρώτο κόμμα, να υπάρξει περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης με τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού. Άλλωστε, κατά τον κ. Τσίπρα «οι εκλογές θα διαμορφώσουν τους συσχετισμούς».

6 Η εξήγηση για τη φράση περί των «αρμών της εξουσίας»

Ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας αν οι αναφορές του για αποκομματικοποίηση του κράτους είναι ένα μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του, καθώς και πώς αυτή η αποκομματικοποίηση συνδέεται με την αντίληψη ότι στην επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα «καταληφθούν οι αρμοί της εξουσίας».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης απάντησε ότι η αναφορά στους «αρμούς» δεν σχετίζεται με το θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας, αλλά αφορά σε «παρασυστήματα εξουσίας» που εμπόδιζαν την εκλεγμένη κυβέρνηση να ασκήσει ανεμπόδιστα τα καθήκοντά της. Σε άλλη ερώτηση διατύπωσε την πρόταση του αυστηρού ελέγχου των εταιρειών μετρήσεων της κοινής γνώμης, ενώ είπε καθαρά ότι η αναφορά του στην αποκομματικόποιηση είναι μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του.

7 Μύθος η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Επικαλούμενος τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι ο ECDC δείχνει πως η Ελλάδα είναι δεύτερη σε όλη την Ευρώπη σε θανάτους και σε κρούσματα. «Ο εμβολιασμός δεν προχωρεί όπως θα έπρεπε. Είναι αρκετά χαμηλά τα ποσοστά του. Και γι αυτό υπάρχουν ευθύνες. Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ο΄τι έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών, δεν μπορεί να πείσει».

8 Έλλειμμα εθνικής στρατηγικής στα εθνικά θέματα

«Η τακτική της κυβέρνησης είναι βλέποντας και κάνοντας» απάντησε ο κ. Τσίπρας σε ερώτημα για τα εθνικά θέματα. «Όταν παρενοχλήθηκε γαλλικό πλοίο εντός των ελληνικών υδάτων, η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος είχε πει ότι ‘δεν αφορά στην Ελλάδα’, άρα γιατί να ξαφνιαστούμε σήμερα;...

Η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία με την εκλογή Μπάιντεν, όταν η Τουρκία εξ ανάγκης είχε χαμηλώσει τους τόνους, να αξιοποιήσει την τότε συγκυρία και να αναγκάσει την Άγκυρα μέσω πιέσεων να αποδεχθεί την επίλυση των διαφορών μέσω του Διεθνούς Δικαίου», πρόσθεσε.

9 Τι συμβαίνει σήμερα με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε για «δειλία» τον κ. Μητσοτάκη επειδή δεν φέρνε στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο κ. Μητσοτάκης πολέμησε τη Συμφωνία που προφανώς πίστευε. Σήμερα, ενώ κατανοεί την ανάγκη να τηρήσει τη Συμφωνία, καθυστερέι την επικύρωση των σχετικών μνημονίων συνεργασίας τα οποία θα έχουν οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Δεν μπορεί ούτε να προφέρει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Ποιος ωφελείται από αυτές τις καθυστερήσεις; Η Τουρκία ωφελείται».

10 Τι πρέπει να αντικαταστήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρώπη

«Δεν είναι ίδια η Ευρώπη με εκείνη που ήταν το 2015» απάντησε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να εξετασθεί υπό το φως τω νέων δεδομένων της πανδημίας και να αντικατασταθεί από ένα άλλο Σύμφωνο, ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης και Συνοχής. Δεν είναι ώρες για εμμονές στη λιτότητα στην Ευρώπη και οι χώρες αυτό το κατανοούν».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ