Νέα
  • ΓΔ: 1448.74 -0.68%
  • Τζίρος: 68,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 12 απαντήσεις Μητσοτάκη - Η ακρίβεια, τα εμβόλια, οι φόροι, τα λάθη και το... σκληρό ροκ

Πηγή: Eurokinissi

Διευκρινήσεις, επεξηγήσεις αλλά και νέα στοιχεία, πάντα όμως σε σύνδεση με τη χθεσινή του ομιλία, παρείχε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκειας 2,5 ωρών συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, απαντώντας σε συνολικά 49 ερωτήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ρωτήθηκε σχεδόν για τα πάντα: Για την πολιτική ένταση και τις προοπτικές συναίνεσης, τον ανασχηματισμό, για το χρόνο των εκλογών, για τις δημοσκοπήσεις, για την εκπλήρωση όλων των προεκλογικών του δεσμεύσεων, αλλά και για την οικονομία, τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τα μέτωπα με την Τουρκία, το Μεταναστευτικό, την πορεία του εμβολιασμού. Ρωτήθηκε για τα λάθη του και για το ποιο κατά τη γνώμη του υπήρξε το σημαντικότερο λάθος του ως τώρα, για τη μέριμνα για τον πρωτογενή τομέα, για τους νέους, την ακρίβεια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις αμυντικές συνεργασίες με ΗΠΑ και Γαλλία, το ασφαλιστικό, την ανεργία, τη Θεσσαλονίκη, τα χρέη της ΝΔ στις τράπεζες αλλά και για αρκετά θέματα περιφερειακού ή τοπικού ενδιαφέροντος.

Οι απαντήσεις πού έδωσε ο κ. Μητσοτάκης κωδικοποιούνται ως εξής:

1. Εμβολιασμοί

Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες πληθυσμού εκτός από αυτές στις οποίες ισχύει σήμερα, ωστόσο δεν μπορεί να την αποκλείσει. Όλα θα κριθούν από την πορεία της εμβολιαστικής προσπάθεια το επόμενο δίμηνο. Δεν θα ξανακλείσει η οικονομία λόγω των ανεμβολίαστων.

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν την ανάγκη για 3η δόση εμβολίου στους ανοσοκατασταλμένους και όσους είναι πάνω από 60 ετών. Επίσης για όσους έκαναν το εμβόλιο πολύ νωρίς.

Για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα εξαντλήσει την πειθαρχική αυστηρότητα, ενώ θα παρέμβει και η Δικαιοσύνη. Ωστόσο η δημοσιοποίηση των ονομάτων και η χλεύη των συναδέλφων ίσως είναι πιο αποτελεσματικό μέτρα για αποτροπή από τους όποιους πειθαρχικούς ελέγχους και ποινές.

Αντιεμβολιαστές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ότι υποκινούνται πολιτικά «παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν στήριξε την εμβολιαστική προσπάθεια, μα όλα αυτά ου έλεγε ο κ. Πολάκης και τώρα ακόμα που τσακώνεται με τον κ. Ξανθό».

2. Ακρίβεια

Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο, που είναι εισαγόμενο στην Ελλάδα. Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στη χώρα μας ήταν 1,9% έναντι 3% στην Ευρωζώνη. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φαινόμενο θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. «Εμείς ενισχύουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μέσω των μειώσεων των φόρων, το αυστηρού ελέγχου της αγοράς και του ανταγωνισμού» και της κυβερνητικής επιμονής να καταπολεμήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια με όσα είπε χθες στην ομιλία του για τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Ειδικά για την ακρίβεια στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα εφαρμοστεί το Νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί οι νέοι πρέπει να μείνουν στα χωριά και να καλλιεργούν τα χωράφια. Οι μειώσεις ΦΠΑ στις ζωοτροφές είναι ένα πρώτο μέτρο, αν χρειαστούν κι άλλα, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να τα αποφασίσει.

3. Κατάσταση της Οικονομίας

Η άνοδος της πρόβλεψης για ανάπτυξη της οικονομίας το 2021 από 3,6% σε 5,9% είναι εξαιρετικά μετριοπαθής, η αύξηση αυτή του ΑΕΠ είναι η μικρότερη που μπορεί να συμβεί. Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες στην ομιλία του, υπακούουν σε μια συνολική στρατηγική που αποτυπώνεται στη φράση «δημιουργούμε πλούτο και τον μοιράζουμε σε όλους με δικαιοσύνη».

Η πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία δεν είναι επεκτατική. Δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αλλιώς οι αγορές δεν θα μας δάνειζαν με μηδενικά επιτόκια.

Στην Ευρώπη, πάντως, το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει, καθώς το παρόν δημιουργεί συνθήκες αυτοτροφοδοτούμενων κρίσεων. Όσο για τη Γερμανία που αρκείται τις σχετικές αλλαγές, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι και στην αμοιβαιοποίηση του χρέους έλεγε όχι, αλλά «τελικά την πείσαμε, όπως πείσαμε και τους λεγόμενους ‘φειδωλούς’. Κλειστήκαμε 5 μέρες σε ένα δωμάτιο και τους πείσαμε».

Από το 2023 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι αρκετή η αύξηση 2% του βασικού μισθού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μείωση ανισοτήτων αποτελεί κεντρική πολιτική του επιλογή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θ εκτιμήσει την κατάσταση της οικονομίας στα τέλη του 2021 και αναλόγως θα λάβει τις αποφάσεις της για αργότερα.

4. Μείωση φόρων

Η μείωση φόρων θα συνεχιστεί. Πάμε σε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ. Περισσότερα για το θέμα ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022.

Για μόνιμες καταργήσεις φόρων (ειδική εισφορά αλληλεγγύης κλπ) πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πορεύεται βήμα- βήμα, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας κι επανέλαβε ότι μέριμνα του ιδίου είναι από την παραγωγή νέου πλούτου να υπάρχει σημαντικό μέρισμα ανάπτυξης σε όλους τους πολίτες.

5. Πολιτικό κλίμα - Σχέσεις με Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε ιδιαίτερα επιθετικός με την αντιπολίτευση κι ειδικότερα την αξιωματική: «Έχω εξαντλήσει τις δυνατότητες να είμαι συναινετικός με πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν καμία διάθεση συναίνεσης. Αυτό που θα επιδιώξω είναι συναίνεση με τους πολίτες».

Για την δέσμη μέτρων υπέρ των νέων, ο πρωθυπουργός είπε «δεν βγάζει κανείς άκρη με την αντιπολίτευση, που μας είπαν ότι τα δίνουμε όλα για να πάμε σε εκλογές και λίγο αργότερα ότι δίνουμε ψίχουλα… Περιμένω να ακούσω συγκεκριμένη κριτική από την αντιπολίτευση αντί για γενικόλογους αφορισμούς. Τι λέει η αντιπολίτευση για το πρώτο ένσημο;»
                   
«Είχαμε σημαντικές επιτυχίες σε πολλούς τομείς», είπε ο κ. Μητσοτάκης κι έφερε ως παραδείγματα την οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία, την Εργασία. Οι πολιτικές δεν αλλάζουν με τις αλλαγές των προσώπων. Έγιναν σημαντικά πράγματα και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αναφερόμενος στις επόμενες εκλογές υπογράμμισε ότι «αποκλείω κατηγορηματικά μια κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σε ερώτηση για όσα του καταμαρτυρά η αξιωματική αντιπολίτευση για την πολιτική του προς τη μεσαία τάξη, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η μεσαία τάξη ξέρει καλά τι της έκανε ο κ. Τσίπρας. Τη διέλυσε με ιδεολογική εμμονή… Εμείς μειώνουμε φόρους και ποιον ωφελούμε; Τη μεσαία τάξη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο πολιτικός του αντίπαλος «έχει επιλέξει την στρατηγική της όξυνσης εναντίον μου, εναντίον της οικογένειάς μου, της γυναίκας μου, των παιδιών μου… Είναι κατευθυνόμενα όσα λέγονται και γράφονται στον οχετό του διαδικτύου… Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτισμικό και αξιακό χάσμα… Δικό μου χρέος είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι δεν έχει ενδείξεις πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι διατεθειμένος να αλλάξει πολιτική στο θέμα αυτό.

6. Δημοσκοπήσεις - πρόωρες εκλογές

Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι πυρκαγιές είναι υπεύθυνες για τη μείωση της διαφορά με το δεύτερο κόμμα στις μετρήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε «ζήτησα συγνώμη για τις πυρκαγιές, ωστόσο στις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά η κυβέρνηση, στις περισσότερες με διψήφιο ποσοστό…

Στις προσεχείς εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία, όπως είπε ο πρωθυπουργός. «Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, θα ξαναπάμε σε εκλογές» με το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της συνταγματικής μας θητείας. Τι θα κέρδιζα αν τις έκανα νωρίτερα;» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, και θύμισε ότι «σχεδιάζουμε το μέλλον του τόπου μας με ορίζοντα δεκαετίας, επειδή προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές. Απαντώντας στο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ζητάει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, απάντησε «από όσο ξέρω, κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έλθουν τα Χριστούγεννα».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ποτέ ως τώρα δεν σκέφτηκε να κάνει πρόωρες εκλογές  καθώς «η ελληνική κοινωνία μας εμπιστεύεται». Στη συνέχεια περιέγραψε το διακύβευμα της επόμενης εκλογικής μάχης: «Στις κάλπες θα κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργα αυτής της κυβέρνησης σε σχέση με τα αντίστοιχα της προηγούμενης κυβέρνησης… Εγώ θα ζητήσω από τους πολίτες αυτοδυναμία. Η άλλη πλευρά τι ακριβώς προτείνει; Κυβέρνηση Τσίπρα- Βαρουφάκη; Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες θέλουν να ξαναζήσουν το 2015».

7. Πυρκαγιές - λάθη της κυβέρνησης

Το πραγματικό πρόβλημα αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της βόρειας Εύβοιας. Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την συμμετοχή τους τόσο στην επιχείρηση αποκατάστασης το φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή, όσο και σε επόμενα στάδια, μέχρι να επανέλθουν πλήρως στην εργασία τους.

Η επιτροπή Μπένου κάνει μια ολιστική προσέγγιση στην επιχείρηση αναστήλωσης το περιβάλλοντος και των περιουσιών στη βόρεια Εύβοια. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι πρέπει η κυβέρνηση να γίνει πιο αποτελεσματική στην πρόληψη των πυρκαγιών.

Το RescEU είναι ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σφραγίδα του Χρήστου Στυλιανίδη. «Πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους από τις Βρυξέλλες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, φέρνοντας το παράδειγμα των CanadAir, τα οποία θα πάρουμε γρηγορότερα εάν 5 ή 6 κράτη- μέλη της ΕΕ κάνουν από κοινού τις παραγγελίες για έναν αριθμό λχ 30 αεροσκαφών. Αυτό το έργο μπορεί να το συντονίσει ο κ. Στυλιανίδης» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ή να συνεργαστούμε με χώρες όπως η Αυστραλία, δηλ με χώρες που δεν συμπίπτουν οι περίοδοι που ευνοούν τις πυρκαγιές.

Απαντώντας σε ερώτηση που διατυπώθηκε από την Ηλεία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Επιτροπή Μπένου είναι πιλοτική και αποτελεί προσωπική του δέσμευση η αποκατάσταση των ζημιών και στην Ηλεία.

Σε άλλες ερωτήσεις για τα λάθη της κυβέρνησης, απάντησε ότι πέρυσι θα έπρεπε να έχει επιβάλλει λοκντάουν στη Θεσσαλονίκη μια εβδομάδα νωρίτερα, ενώ συναισθηματικά το μεγαλύτερο λάθος έγινε με τις πυρκαγιές. «Το ζήτημα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να μην επαναπαυόμαστε στην ασφάλεια της εξουσίας που δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις.

Στο ερώτημα ποια ήταν η δυσκολότερη περίοδος της θητείας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: Πέρυσι τον Αύγουστο ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα με την Τουρκία».

8. Τουρισμός

Κερδίζουμε ως χώρα το στοίχημα του τουρισμού. Ετοιμαστήκαμε ως χώρα ήδη από τον Ιανουάριο με το ψηφιακό πιστοποιητικό, όταν κανείς δεν ασχολείτο με το πόσοι και πώς θα ταξιδέψουν.

Ανοίξαμε με ασφάλεια τον τουρισμό παρά τις κραυγές για το αντίθετο.

Φέτος θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει για τον τουρισμό

Ήδη είναι έτοιμο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή

Στόχος μας είναι ο 12μηνος τουρισμός και η σωστή διαχείριση του αριθμού των τουριστών που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε.

9. Παιδεία

Το νέο σχολείο σημαίνει ότι προωθούνται μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία. Νέα προγράμματα σπουδών, περισσότεροι εκπαιδευτικοί, μετά από προσλήψεις που έγιναν. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά, αλλά ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας. Έκανε αναφορά στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων εκπαιδευτικών (8 στους 10).

Για τα μέτρα στη νέα γενιά ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα οι νέοι μας έχουν λιγότερες ευκαιρίες από όσες τους αξίζουν.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν καθορίζεται από την κυβέρνηση αλλά από τα ίδια τα ΑΕΙ. Η αυτορρύθμιση θα λειτουργήσει κι εδώ με την εφαρμογή του νέου συστήματος.

Για την ασφάλεια των πανεπιστημιακών χώρων είπε πως το ειδικό σώμα δεν είναι ακόμα έτοιμο καθώς «χρειάζεται σωστή εκπαίδευση» ενώ θα ζητηθεί και η βοήθεια των πρυτάνεων για θέματα όπως πχ η ελεγχόμενη είσοδος στους πανεπιστημιακούς χώρους.

10. Ανεργία

Έχουμε δεσμεύσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για κατάρτιση κι επανεκπαίδευση, χάρη στην πολύ καλή δουλειά που κάνει ο ΟΑΕΔ. Όσο η οικονομία θα αναπτύσσεται, τόσο η ανεργία θα μειώνεται. Πρέπει να πάμε καλύτερα στον τομέα της ανεργίας, που σήμερα καταγράφεται στο 14%, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος.

Αυτό τον καιρό έχουμε τα πρώτα δείγματα αντιστροφής του brain drain. Όπως είπε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, το ένα στα 4 βιογραφικά που κατατίθενται στη νέα μονάδα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη προέρχεται από νέους που βρίσκονται στο εξωτερικό.

11. Εξωτερική πολιτική

Δεν θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Σε ερώτηση για την τουρκική επιμονή στην αποστρατιωτικοποίηση τω νησιών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι καταγεγραμμένο και σε καμία περίπτωση αμφισβητήσιμο. «Είναι θετικό το ότι το 2021 είχαμε λιγότερες εντάσεις από το 2020, ενώ είναι σημαντικό ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε τομείς όπως το προσφυγικό παρά τις μεγάλες διαφορές μας». Στο προσφυγικό τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι ευθυγραμμισμένα.

Πρέπει πάντοτε να συζητάμε με τους γείτονες, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε, ώστε να αποφεύγεται η αχρείαστη ένταση. Η χώρα συνεχίζει την ενεργή φύλαξη των συνόρων της, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα τσακίσω τα κυκλώματα των λαθρομεταναστών».

Για τις στρατιωτικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση συζητά την 5ετή επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ ώστε να μην χρειάζεται κάθε χρόνο η επανεξέταση. Αυτό επιβεβαιώνει τη στρατηγική συνεργασία τω δυο χωρών, οι σχέσεις των οποίων είναι καλύτερες παρά ποτέ. Αυτό βέβαια δεν κλείνει την πόρτα της συνεργασίας με τη Γαλλία, με την οποία η Ελλάδα συνεργάζεται στενά και για τη στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης.

12. Άλλα θέματα

Πρωτογενής τομέας: Για να προφυλαχθούμε από την υπεραλίευση θα ζητήσουμε το 10% των θαλασσών μας να χαρακτηριστούν ζώνες απαγόρευσης αλιείας- Η λειψυδρία είναι σύνθετη υπόθεση, εμείς πρέπει να μειώσουμε το κόστος και να αυξάνουμε τη παραγωγικότητα, αφού οι τιμές εξαρτώνται από τα χρηματιστηριακά σκαμπανεβάσματα.

ΒΟΑΚ: Θα έχει διόδια όπως όλοι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας

Απολιγνιτοποίηση: Ο λιγνίτης είναι πια πολύ ακριβός. Η κυβέρνηση διασφάλισε πόρους για δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία. Τι θέλει η «φιλοπεριβαλλοντική» αριστερά; Να καίμε λιγνίτη; Εδώ υπάρχουν κάποιοι που λένε όχι στον λιγνίτη και όχι στις ανεμογεννήτριες.

Εργασιακά: Ένα τμήμα του εργασιακού νομοσχεδίου το στήριξε η αντιπολίτευση - Θέλουμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικό το ΕΣΥ- Σε όλο τον κόσμο ο ιδιωτικός με το δημόσιο τομέα συνεργάζονται στην υγεία- Επιταχύνουμε το ρυθμό απονομής συντάξεων- Κανείς δεν χάνει στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα των επικουρικών τα χρήματα που έβαλε.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος που του έθεσαν εκπρόσωποι ΜΜΕ από διάφορα μέρη της Ελλάδος. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ