Νέα
  • ΓΔ: 1535.34 -0.27%
  • Τζίρος: 77,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τέσσερα υπουργεία-κλειδιά του ανασχηματισμού

Φωτογραφία από το υπουργικό συμβούλιο της 10ης Αυγούστου
Φωτογραφία από το υπουργικό συμβούλιο της 10ης Αυγούστου / Πηγή: Eurokinissi

Ο επικείμενος ανασχηματισμός, είτε τελικά πραγματοποιηθεί σήμερα είτε αργότερα μέσα στην εβδομάδα, πρόκειται να διαμορφώσει μια νέα φυσιογνωμία της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ο πρωθυπουργός θα προετοιμάσει τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες -διπλές, όπως όλα δείχνουν- βουλευτικές εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Για αυτό το λόγο ο ανασχηματισμός έχει προσλάβει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, ενώ έχουν λεχθεί και γραφεί σχεδόν τα πάντα γι' αυτόν -εκτός, φυσικά, από το περιεχόμενό του. Πέραν όλων όσων ακούγονται, η προσοχή της κοινής γνώμης εστιάζεται εύλογα σε τέσσερα υπουργεία, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, καθώς αυτά θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία της νέας κυβέρνησης και συνεπώς τις παραμέτρους με τις οποίες ο πρωθυπουργός θα προετοιμάσει το πολιτικό τοπίο για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Υπουργείο Εξωτερικών

Οι τεράστιες αλλαγές στις διεθνείς ισορροπίες που έφεραν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι προφανές ότι επιβάλλουν αναδιάταξη των προτεραιοτήτων της εξωτερικής μας πολιτικής. Επίσης ο κύκλος των μεγάλων πρωτοβουλιών για συμμαχίες που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, έχει φτάσει στα όριά του. Η περήφανη στάση του Νίκου Δένδια μέσα στην Άγκυρα έδειξε ανάγλυφα τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα αντιμετωπίζει τον τουρκικό αναθεωρητισμό και τις μονομερείς ενέργειες της γείτονος. Η παραμονή του Ν. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών θα σημάνει πώς σε αυτές τις μείζονες επιλογές, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει στάση. Αντίθετα, διακινείται τις τελευταίες ώρες ένα σενάριο -περισσότερο στα δημοσιογραφικά γραφεία- που λέει ότι ενδεχόμενη αντικατάσταση του Νίκο Δένδια θα σημάνει μια πιο διαλλακτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, σενάριο που προφανώς υπονομεύει το πρόσωπο που τυχόν κληθεί να αναλάβει το κρίσιμο από κάθε άποψη λόγω συγκυρίας, υπουργείο Εξωτερικών. Από την άλλη, τυχόν αλλαγή του σημερινού υπουργού όταν μάλιστα αυτός είναι ο Νίκος Δένδιας, δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται κι από μερική αλλαγή πολιτικής στην εξωτερική μας πολιτική, οπότε πρέπει να δούμε αν, σε ποιους τομείς και πόσο μπορεί να αλλάξει αυτή η πολιτική.

Υπουργείο Οικονομικών

Η οικονομία είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επόμενη διετία, έως τις βουλευτικές εκλογές. Άλλωστε από την εποχή του «it’s the economy, stupid», του Μπιλ Κλίντον, είναι δεδομένο ότι η οικονομία παίζει κυρίαρχο ρόλο στα κριτήρια της ψήφου των δυτικών κοινωνιών. Ειδικότερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαχύσει τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης στο σύνολο της οικονομικής δράσης, ώστε με γοργούς ρυθμούς και με τις λιγότερες δυνατές τριβές να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μας, η οποία στρέφεται στην περιβαλλοντικά ευαίσθητη («πράσινη») και τεχνολογικά προηγμένη («Ψηφιακή») κατεύθυνση. Η φημολογούμενη αναβάθμιση του Θεόδωρου Σκυλακάκη σε υπουργό θα καταδείξει αυτή τη διάχυση, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσει πλήρως τον Χρήστο Σταϊκούρα σε κάποιο άλλο κομμάτι του οικονομικού κύκλου, ίσως το υπουργείο Ανάπτυξης ή άλλο. Αν, πάλι, τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου (πράγμα που θα περιορίσει το εύρος, συνεπώς και το πολιτικό αποτύπωμα του ανασχηματισμού) τότε προφανώς θα έχει κριθεί ότι η ως τώρα συνταγή του διδύμου Σταϊκούρας υπουργός- Σκυλακάκης αναπληρωτής, αποδίδει και γι αυτό δεν αλλάζει.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Το πρόσωπο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι κεντρικό στον επικείμενο ανασχηματισμό, συνεπώς η ονοματολογία ειδικά σε αυτό το υπουργείο έχει ένα παραπάνω νόημα από τα υπόλοιπα. Πέραν του ονόματος, όμως, που θα βρίσκεται στην κεφαλή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ειδικά αν αυτό είναι νέα παρουσία στο υπουργείο ή και στην κυβέρνηση) θα δοθεί και το έναυσμα για την εκ βάθρων αναβάθμιση του τομέα της πολιτικής προστασίας, όπως άλλωστε έχει επανειλημμένως δεσμευθεί δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στο τηλεοπτικό μήνυμά του προς τους πολίτες κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών, όσο και στην σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Παρά το ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς θα παραμείνει στη θέση του παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που πέρασε πριν λίγες ημέρες, οι δομικές αλλαγές στο σύστημα πολιτικής προστασίας, λένε κάποιοι, πρέπει να συνδυαστεί με ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου -φωτογραφίζοντας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Από την άλλη, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που έχουν πολυετή σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνεπώς μπορούν να αντιληφθούν τον τρόπο που σκέπτεται ο πρωθυπουργός, σε σχετικό ερώτημα για το αν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι «τελειωμένος» από την κυβέρνηση, απαντούν: «Ακόμα κι αν ο Μητσοτάκης αποφάσισε να τους αντικαταστήσει, ο Χρυσοχοΐδης και η Μενδώνη έχουν υποστεί τόσο μεγάλη επίθεση από τα Μέσα Ενημέρωσης, που δεν θα εκπλαγώ αν τελικά τους διατηρήσει στις θέσεις τους»…

Υπουργείο Περιβάλλοντος

Το ενδιαφέρον εδώ έγκειται στο αν ο τομέας του περιβάλλοντος αποκοπεί από εκείνον της ενέργειας κι αποκτήσει αυτόνομη εκπροσώπηση στο υπουργικό συμβούλιο, λόγω της σπουδαιότητας του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Ο σημερινός υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας τοποθετήθηκε εκεί στις αρχές του χρόνου, δηλαδή εκτελεί τα υπουργικά του καθήκοντα επί μόλις οκτώ μήνες, χρονικό διάστημα μικρό για να φανούν τα αποτελέσματα της δουλειάς του. Ωστόσο, εάν αποφασιστεί ο διαχωρισμός του τομέα του περιβάλλοντος (με ένα ξεχωριστό υπουργείο Κλιματικής Κρίσης) αναμφίβολα θα υπάρξει και δεύτερο πρόσωπο σε θέση υπουργού. Μένει να δούμε με ποια «ατζέντα» θα αναλάβει ένα τέτοιο υπουργείο -εάν γίνουν οι δομικές αλλαγές που περιγράφουμε- και ποιες θα είναι οι νέες, επιθετικές πολιτικές καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, δηλαδή ενός κατεξοχήν παγκοσμίου φαινομένου, στην Ελλάδα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ