Ένα ανομολόγητο «μπρα ντε φερ» μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι είναι σε εξέλιξη και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε αρχίζει η ισχύς των περιορισμών για όσους δεν έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
Το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει με προσοχή τα δεδομένα, ενώ περιμένει να δει τον αριθμό των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν καθώς και την εξέλιξη το σχετικού διαλόγου στη δημόσια σφαίρα. Ωστόσο στους σχεδιασμούς του υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε τομείς ή και στο σύνολο του δημοσίου τομέα.
«Η χώρα και η κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο επιστροφής σε περιπέτειες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Με ό,τι εργαλείο έχουμε, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πείθουμε να αυξάνονται τα ποσοστά των εμβολιασμένων και να θωρακίσουμε τη δημόσια σφαίρα», είχε απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε εάν στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
Εν αναμονή των ειδικών
Προφανώς η διαδικασία είναι ότι την όποια εισήγηση για τη σχετική επέκταση θα κάνει, αν κάνει, η επιτροπή των ειδικών, ωστόσο υπάρχει από την αρχή της πανδημίας ανοικτή γραμμή μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Πρόσθετο στοιχείο για το ότι εξετάζεται η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι ότι κυβερνητικά στελέχη θυμίζουν πως πριν από λίγες ημέρες και ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Πιερ Πάολο Σιλέρι, είχε δηλώσει ότι περιμένει την 15η Σεπτεμβρίου για να δει αν το ποσοστό των εμβολιασμένων θα φτάσει το 80% που η Ρώμη έχει θέσει ως στόχο, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση Ντράγκι θα προχωρήσει σε εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο ιταλικό δημόσιο. Παρόμοιες ενδείξεις περιορισμών στους ανεμβολίαστους, που μπορεί να εξελιχθούν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, έχουν δείξει η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Ουγγαρία κλπ.
Η εστίαση της κριτικής εκ μέρους των κυβερνώντων στους ανεμβολίαστους ως βασική αιτία των νέων διασωληνώσεων και των απωλειών που σημειώνονται καθημερινά, συντείνει στην κατεύθυνση ότι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εξετάζεται σοβαρά από το Μέγαρο Μαξίμου, σε περίπτωση που κάνει τη σχετική εισήγηση η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Μηχανισμός καταγραφής των εμβολιασμένων
Ήδη ετοιμάζεται ο μηχανισμός καταγραφής των εμβολιασμένων ανά υγειονομική δομή, με βάση τον οποίο θα καταγράφονται καθημερινά όσοι έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου, έτσι ώστε να προκύπτει σε ημερήσια βάση ο αριθμός και η ταυτότητα των ανεμβολίαστων, οι οποίοι θα τίθενται αυτόματα σε αναστολή.
Παράλληλα θα ανακληθούν όλες οι άδειες των υγειονομικών, ώστε να μη χρησιμοποιηθεί το «κόλπο» της λήψης άδειας (μετ’ αποδοχών) για κάποιους ανεμβολίαστους από την 1η Σεπτεμβρίου. Πριν από λίγες μέρες επίσης, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή αποκάλυψε ότι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί είναι μεταξύ 20% και 25% του συνόλου. Πρόσθεσε, δε, ότι «όποιοι εκπαιδευτικοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ, δεν θα προσέρχονται και δεν θα παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες». Ωστόσο, αυτοί οι περιορισμοί εύκολα μετατρέπονται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, εάν η πανδημία επιμείνει και συνεχίσει την ανοδική πορεία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!