Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολο και πιο κοντά ο δομικός ανασχηματισμός - Το timing και η στρατηγική Μητσοτάκη

Γιάννης Οικονόμου / Πηγή: Eurokinissi

Θέμα ημερών θεωρείται ο δομικού τύπου ανασχηματισμός της κυβέρνησης, μετά και την ουσιαστική προαναγγελία του κατά τη χθεσινή, πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Σε τουλάχιστον τρία σημεία της ενημέρωσης ο κ. Οικονόμου έδωσε απαντήσεις που παραπέμπουν σε άμεση αλλαγή στην σύνθεση της κυβέρνησης.

Η πρώτη αφορά στο ερώτημα αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Ο έμπειρος στην πολιτική και προσεκτικός στις διατυπώσεις, Γιάννης Οικονόμου, αντί να απαντήσει το κλασικό «όλοι οι υπουργοί απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού όσο βρίσκονται στις θέσεις τους», απάντησε ότι τώρα «είναι η ώρα της μάχης», υπαινισσόμενος ότι αμέσως μετά θα αποδοθούν ευθύνες.

Η δεύτερη προαναγγελία του αναχηματισμού ήταν η παραδοχή εκ μέρους του κ. Οικονόμου ότι υπήρξαν ελλείψεις, πράγμα που εξελήφθη ως συνέχιση της «συγνώμης» που είχε ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο τηλεοπτικό του μήνυμα, καθώς και η επανειλημμένη αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «τώρα είναι η ώρα της μάχης», παραπέμποντας για μετά το τέλος της μάχης με τις φλόγες την απόδοση των ευθυνών σε πρόσωπα και δομές.

«Λειτουργικές αλλαγές» ο «μίνι» ανασχηματισμός

Η τρίτη ένδειξη ότι βρισκόμαστε ενώπιον του ανασχηματισμού είναι η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ότι «αυτό που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες δεν συνιστά ανασχηματισμό, αλλά απλώς λειτουργικές αλλαγές στο εσωτερικό της κυβέρνησης».

Κι αφού αυτό που έγινε δεν είναι ανασχηματισμός, κι αφού υπάρχουν ευθύνες, κι αφού ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη και υπογράμμισε ότι θα αποδοθούν ευθύνες μόλις τελειώσει η μάχη με τις φλόγες, τότε ευλόγως οι πολίτες αναμένουν ότι μόλις τελειώσει ο πύρινος εφιάλτης, θα γίνει ο… «κανονικός» ανασχηματισμός.

Ποιοι λόγοι... πιέζουν

Γίνεται συνεπώς προφανές ότι έχουν σωρευθεί αρκετοί λόγοι που επιβάλλουν την έλευση μιας νέας κυβέρνησης, που θα δίνει την εικόνα μιας νέας αρχής και θα υπηρετεί τη στρατηγική Μητσοτάκη για την δεύτερη διετία της κυβερνητικής του θητείας, δηλαδή, μια πιο «επιθετική» στάση απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, μια πιο «πολιτική-ιδεολογική» κυβερνητική λειτουργία (κάτι που αναμένεται να φανεί πολύ καθαρά σε συγκεκριμένους τομείς της κυβερνητικής δράσης, όπως οι αλλαγές στην Παιδεία).

Ενδεικτικά, τέτοιοι λόγοι είναι:

  1. Οι «λειτουργικές αλλαγές» της περασμένης εβδομάδας, που πρέπει να εκληφθούν ως η πρώτη φάση του επικείμενου ανασχηματισμού.
  2. Η επιβαρυμένη εικόνα της κυβέρνησης από την πολυήμερη μάχη με τις φλόγες και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, που έδειξαν πως σε κάποιες φάσεις χάθηκε ο έλεγχος.
  3. Η ποιοτική μεταβολή του κυβερνητικού έργου, που από την πρώτη διετία, κατά την οποία το βάρος δόθηκε εξ ανάγκης στην αντιμετώπιση αλλεπάλληλων κρίσεων (κορονοϊός, επιχείρηση εισβολής από τον Έβρο, πολύμηνες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καταστροφικές πυρκαγιές κ.λπ.), περνάμε στη δεύτερη διετία, την «εκλογική» περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση πρέπει να δείξει με απτό και εύληπτο τρόπο τις αλλαγές που ξεκίνησε, εκείνες που ήδη έχουν δείξει τα πρώτα αποτελέσματα αλλά συνεχίζονται, καθώς κι εκείνες που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη διετία.
  4. Εάν όπως φαίνεται, ο ανασχηματισμός έχει δομικά χαρακτηριστικά, η νέα στρουκτούρα της κυβέρνησης θα δείξει και τον προσανατολισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για το περιεχόμενο και τα πολιτικά διακυβεύματα πάνω στα οποία θα επιχειρήσει να δώσει την επόμενη (διπλή, ας μην ξεχνάμε, λόγω απλής αναλογικής) εκλογική μάχη.
  5. Τέλος, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον να δούμε στο νέο κυβερνητικό σχήμα το μείγμα μεταξύ των πολιτικών στελεχών που θα μετέχουν σε αυτό και θα προέρχονται από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με τα πολιτικά στελέχη που θα μπουν στο κυβερνητικό σχήμα χωρίς να ανήκουν κατ’ ανάγκη στη Νέα Δημοκρατία, αλλά θα προέρχονται από το ευρύτερο λεγόμενο «κέντρο». Για παράδειγμα, αν όντως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν μετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, πώς θα εξισορροπηθεί η έξοδός του με την είσοδο άλλων στελεχών από το κέντρο; Εδώ τα ονόματα του Γιάννη Μανιάτη, που έχει έλθει πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δραστηριοποιείται σε ζητήματα ενέργειας και περιβάλλοντος είναι πάντοτε στο σημειωματάριο του πρωθυπουργού, όπως επίσης και το όνομα της Αννας Διαμαντοπούλου, που έδωσε με τη στήριξη του κ. Μητσοτάκη μια αξιόλογη μάχη για τη θέση του ΓΓ του ΟΟΣΑ κι έφτασε μέχρι την τελική τριάδα. Πέραν αυτών των δυο ονομάτων, ενδεχομένως θα υπάρξει και όνομα ή ονόματα-έκπληξη από αυτό τον χώρο, που δεν αποκλείεται να στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ