Νέα
  • ΓΔ: 1539.48 +0.56%
  • Τζίρος: 104,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αφγανιστάν: Χωρίς πυξίδα οι αντιδράσεις της Δύσης στην επικράτηση των Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ / Πηγή: Associated Press

Για ακόμα μια φορά η Δύση εμφανίζεται ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μια εξέλιξη που ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, όπως ήταν η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Οι αντιδράσεις των διαφόρων παραγόντων της Δύσης τις τελευταίες ώρες δείχνουν ότι κάθε ένας από αυτούς «βλέπει» τα προβλήματα που ο ίδιος πρόκειται να αντιμετωπίσει, και κανένας εξ αυτών δεν δείχνει ότι μπορεί να αρθρώσει μια φωνή για λογαριασμό της Δύσης ως ενιαίου συνόλου.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ διοργάνωσε χθες το απόγευμα έκτακτη συνδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των «27» για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Εκεί φάνηκε ο αιφνιδιασμός της Ενωμένης Ευρώπης. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας υπογράμμισε στη διάρκεια της διάσκεψης τρία πράγματα:

  • Πρώτον, ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η ΕΕ πρέπει να ζητήσει τον σχηματισμό αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.
  • Δεύτερον, ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ενίσχυσης των δυνάμεων στα σύνορα (και) της Ελλάδας, εν αναμονή του βέβαιου, μεγάλου μεταναστευτικού κύματος που, μέσω Τουρκίας, θα θελήσει να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό έδαφος.

Συναφώς ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει την «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού εκ μέρους του καθεστώτος Ερντογάν, κάτι όμως που η Άγκυρα κάνει κατά κόρον και πριν τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, χωρίς η Ευρώπη να μπορεί ως τώρα να την αναγκάσει να σταματήσει αυτή την πρακτική. Και τρίτον, ότι πρέπει να προστατευθούν οι πολίτες των χωρών της ΕΕ που ήδη βρίσκονται στο Αφγανιστάν και οι Βρυξέλλες να εγγυηθούν την ασφαλή αναχώρησή τους από το έδαφος της χώρας αυτής.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Φυσικά η Τουρκία δεν προτίθεται, όπως φαίνεται, να απαρνηθεί τις συνήθειές της. Η Άγκυρα ξεκαθάρισε ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα που δημιουργείται από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν «είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κι ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παίξει το ρόλο του αναχώματος. Αυτή η στάση του Ταγίπ Ερντογάν εκδηλώνεται ενώ συνεχίζονται οι μαραθώνιες συνομιλίες Βρυξελλών- Άγκυρας για μια νέα Συμφωνία σχετικά με το Μεταναστευτικό. Από κοντά και η Γερμανία, με την εφημερίδα Die Welt να σημειώνει πως «η Τουρκία είναι χώρα υποδοχής των περισσότερων προσφύγων στον κόσμο, αλλά ο τουρκικός πληθυσμός διάκειται εχθρικά προς τους πρόσφυγες. Οι ψευδείς αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ρητορική ορισμένων πολιτικών πυροδοτούν εντάσεις. Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι από το Αφγανιστάν εγκαταλείπουν τη χώρα εξαιτίας των Ταλιμπάν, επιτείνει τη διένεξη. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα φτάνουν στην ανατολική Τουρκία 500 έως 2000 Αφγανοί…».

Όπως παρατηρεί το ίδιο δημοσίευμα, η Τουρκία αισθάνεται τώρα ότι μπορεί να κερδίσει περισσότερα σε μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Ευρώπη, ωστόσο τώρα μάλλον προτίθεται να βάλει κι άλλα θέματα στο τραπέζι, από αυτά που η ίδια ονομάζει Ελληνοτουρκικές διαφορές». Ως τώρα, ούτε η Ελλάδα ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο μπαίνει σε τέτοια συζήτηση με την Τουρκία, αλλά είναι πολύ πιθανό η Άγκυρα κάθε φορά που η Ευρώπη της λέει ένα «όχι», να χαλαρώνει τους ελέγχους στα σύνορά τους και να γεμίζει τη θάλασσα μεταξύ των ακτών της Μικράς Ασίας και των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με πρόσφυγες. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θέτει εν τοις πράγμασι ένα δίλημμα: ή η Ελλάδα θα βάλει νερό στο κρασί της για να συζητήσει θέματα που ως τώρα δεν ήταν διατεθειμένη να δεχθεί, ή θα πρέπει να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων.

Η ΕΕ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι πραγματικότητα

Μετά το τέλος της συνδιάσκεψης, ο Ζοζέπ Μπορέλ ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι μια πραγματικότητα την οποία η ΕΕ πρέπει να αποδεχθεί, γι' αυτό ζήτησε διάλογο με τους νέους ηγέτες του Αφγανιστάν. Νωρίτερα η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ στην Τουρκία για να υπάρξει έλεγχος του μεταναστευτικού κύματος, ο Μακρόν φώτισε τη διάσταση της έξαρσης της τρομοκρατίας, από την οποία η Γαλλία έχει υποφέρει στο παρελθόν, ο Μπάιντεν απλώς εξήγησε γιατί ήταν η ώρα για τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, ενώ και η Ιταλία δια του επιτρόπου της Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε τους φόβους της για την έκρηξη του μεταναστευτικού κύματος.

Η Δύση είναι εμφανώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το καθεστώς των Ταλιμπάν που επικράτησε στο Αφγανιστάν, κι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ακόμα δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί μια κοινή στάση απέναντι στους ακραίους ισλαμιστές που επανήλθαν στην εξουσία. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η Ελλάδα στρέφεται από τη μια μεριά στην προσπάθεια ενιαίας στάσης της ΕΕ κι από την άλλη στην ανάγκη προστασίας των συνόρων μας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, από την εργαλειοποίηση το μεταναστευτικού εκ μέρους της Τουρκίας, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ