Μόλις που πρόφτασαν τα κυβερνητικά στελέχη να μουρμουρίσουν ένα «δόξα τω Θεώ» μετά τη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων που έκανε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες είναι εφικτός ο στόχος των 9 δις. ευρώ από την τουριστική βιομηχανία φέτος, ποσό που αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των εσόδων του 2019, όπως ήταν άλλωστε ο αρχικός σχεδιασμός. Γιατί αμέσως μετά, ενέσκηψαν οι πυρκαγιές και το «βόηθα Παναγιά», με αποτέλεσμα και πάλι ο φιλόδοξος αυτός στόχος να τίθεται εν αμφιβόλω.
Ειδικότερα μετά τη συνεχιζόμενη δοκιμασία με εκατοντάδες εστίες και διαρκείς αναζωπυρώσεις, η τουριστική βιομηχανία αναμένει να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε ακυρώσεις κρατήσεων και σε μείωση της τουριστικής κίνησης.
Κάθε μέρα που περνάει η ανησυχία μεγαλώνει, κυρίως διότι η εικόνα της χώρας δεν βελτιώνεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κάτι που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει ένα αριθμό τουριστών που είχαν αποφασίσει να περάσουν στην Ελλάδα τις φετινές καλοκαιρινές τους διακοπές.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές αρχίζουν να ανασκευάζουν ορισμένες απόψεις που ήδη έχουν καταγραφεί στο δημόσιο διάλογο, είτε με δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης είτε με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η κυβέρνηση «έβγαλε» στη δημοσιότητα τα δεδομένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τα οποία προκύπτει ότι η Πολιτική Προστασία αποτέλεσε εξαρχής βασική πολιτική και χρηματοδοτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και αυτό αποτυπώνεται στις επενδύσεις που έγιναν σε προσωπικό, δομές και εξοπλισμό έως σήμερα.
Τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν μια σύγκριση των ετών 2018 και 2021, από την οποία προκύπτουν τα εξής:
- Οι δαπάνες πολιτικής προστασίας το 2018 ήταν 400 εκατ. ευρώ ενώ το 2021 έφτασαν τα 616 εκ. ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 56%.
- Οι εργαζόμενοι στην πυροσβεστική το 2018 ήταν 12.739 πυροσβέστες (μόνιμοι και εποχικοί) ενώ το 2021 είναι 14.736 πυροσβέστες (μόνιμοι και εποχικοί). Η αύξηση εδώ είναι της τάξεως του 15,6%.
Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης
Το 2018 είχαμε ως χώρα 51 διαθέσιμα εναέρια μέσα για την πυρόσβεση, ενώ το 2021 φτάσαμε τα 74 διαθέσιμα εναέρια μέσα, υπήρξε δηλαδή αύξηση κατά 45%.
Στη συνέχεια κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν μια σύγκριση εναέριων μέσων πυρόσβεσης με άλλες μεσογειακές κι ευρωπαϊκές χώρες:
- Ελλάδα: 74 εναέρια μέσα / 1 ανά 146.166 κατοίκους.
- Ιταλία: 30 εναέρια μέσα / 1 ανά 2.010.570 κατοίκους.
- Ισπανία: 274 εναέρια μέσα / 1 ανά 182.163 κατοίκους.
- Γαλλία: 19 εναέρια μέσα / 1 ανά 3.531.473 κατοίκους.
- Πορτογαλία: 57 εναέρια μέσα / 1 ανά 181.541 κατοίκους.
- Κροατία: 20 εναέρια μέσα / 1 ανά 201.817 κατοίκους.
- Κύπρος: 8 εναέρια μέσα / 1 ανά 111.000 κατοίκους.
- Σουηδία: 14 εναέρια μέσα / 1 ανά 741.463 κατοίκους.
Οι ίδιοι παράγοντες της κυβέρνησης υπενθυμίζουν επίσης ότι κατά την τελευταία διετία η χώρα μας αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κρίσεις και το πράττει με αίσθημα ευθύνης και δικαιοσύνης, διαρκή εγρήγορση και διάθεση να αλλάξει προς το καλύτερο δομές, διαδικασίες και μηχανισμούς του κράτους που επί χρόνια δυσλειτουργούν. Υπονοούν με αυτό ότι εάν δεν είχαμε αυξημένα προβλήματα τα τελευταία δυο χρόνια, ίσως η προμήθεια μέσων πυρόσβεσης να ήταν ακόμα μεγαλύτερη.
ΣΥΡΙΖΑ: Που είναι τα δήθεν 74 εναέρια μέσα
«Για 5η συνεχόμενη ημέρα κατακαίγεται η Αττική και η Βόρεια Εύβοια. Και η αίσθηση των πολιτών στις πληγείσες περιοχές είναι ότι το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι μόνο οι εκκενώσεις των οικισμών», τονίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Από κάθε γωνία στις πληττόμενες περιοχές σε όλη τη χώρα, τόσο εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης όσο και πολίτες, καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμού, αγωνιούν και αναρωτιούνται ποιο είναι το σχέδιο για την ανάσχεση της πύρινης λαίλαπας», συμπληρώνει, επαναφέροντας τέσσερα ερωτήματα προς την κυβέρνηση:
- Ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο της Πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των πυρκαγιών;
- Που είναι τα δήθεν 74 εναέρια μέσα που ανακοίνωσε χθες ο κος Σκέρτσος;
- Που ακριβώς επιχειρούν και ποια η διασπορά τους;
- Πόσα εναέρια μέσα έχουν ζητηθεί και πόσα έχουν σταλεί από άλλες χώρες;
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!