Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά ο Αύγουστος των οικονομικών σχεδιασμών για την κυβέρνηση

Εκτός από τις μύγες, τον Αύγουστο συνήθως είναι και παχιές οι προσδοκίες των κυβερνήσεων για καλύτερη πορεία των πραγμάτων στη σεζόν που αρχίζει από τον Σεπτέμβριο. Φέτος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδράζει τις προσδοκίες της στον σχεδιασμό που έχει κάνει και στις παραμέτρους που βοηθούν ή υπονομεύουν αυτόν τον σχεδιασμό.

Οπως έχει γράψει στο παρελθόν η «Η», πρόκειται για ένα σχεδιασμό που υπόκειται διαρκώς σε αναθεωρήσεις και μετατροπές, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών δεικτών και ανάλογα με μια σειρά άλλων παραμέτρων, οι οποίες συνυπολογίζονται στην κατά μοίρες αλλαγή του σχεδιασμού.

Τα κυβερνητικά πλάνα είναι βέβαια ότι η σεζόν που τυπικά ανοίγει με την άνοδο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ευνοεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι τρεις κινητήρες της ανάπτυξης

Μετά από 10 χρόνια σκληρής δοκιμασίας από τα τρία μνημόνια -και τις ιδεοληπτικές γκάφες, προσθέτουν οι κυβερνητικοί- και μετά από σχεδόν 2 χρόνια νέας δοκιμασίας από την πανδημία, η οικονομία της χώρας είναι έτοιμη να απογειωθεί, με τρεις «κινητήρες»:

  1. τα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης,
  2. τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ και
  3. την εικόνα μια χώρας φιλικής στο επιχειρείν που προετοίμασε το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη προσεκτικά τα δυο τελευταία χρόνια, με τις μειώσεις φόρων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συνεχιστούν, όπως εκτιμά η επενδυτική κοινότητα, λόγω της πολιτικής σταθερότητας που δημιουργεί η κυριαρχία του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αντιμετωπίζεται από τους κυβερνώντες απλώς ως «λεφτόδεντρο». Υψηλή κυβερνητική πηγή έλεγε στην «Η» ότι το πιο σημαντικό από τις εξελίξεις που οδήγησαν στη θέσπισή του, είναι η αποδοχή των λεγόμενων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, κυρίως της Γερμανίας, του παλαιού αιτήματος των μικρότερων και πι αδύναμων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, να εγγυηθούν οι ισχυροί τα δάνεια των ασθενών (αμοιβαιοποίηση του χρέους).

Αυτό δίνει πρόσθετη σιγουριά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μια χρονική περίοδο ενάμιση έτους, καθώς από τα τέλη του 2022 η Ευρώπη θα επιστρέψει σταδιακά σε δημοσιονομική αυστηρότητα. Αυτό το διάστημα συμπίπτει περίπου και με την ολοκλήρωση της πρώτης κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη, οπότε ο κυβερνητικός σχεδιασμός του φετινού Αυγούστου λαμβάνει ως δεδομένη την οικονομική χαλάρωση στην Ευρωζώνη.

Στόχος η πράσινη και η ψηφιακή ανάπτυξη 

Η φετινή απόδοση του τουρισμού, της μεγαλύτερης «βιομηχανίας» της οικονομίας μας, θα κριθεί στο τέλος της σεζόν από σειρά κριτηρίων, πολλά εκ των οποίων υπερβαίνουν τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης (όπως η ύπαρξη ή όχι περιορισμών στην έλευση τουριστών από παραδοσιακές χώρες, ο βαθμός αύξησης του τουριστικού ρεύματος από νέες χώρες κλπ). Σκοπός της κυβέρνησης, πάντως, είναι σταδιακά ήδη από τα επόμενα χρόνια ο τουρισμός να πάψει να αποτελεί την μοναδική «βιομηχανία» της χώρας, πράγμα που θα συμβεί με την ανάπτυξη της ψηφιακής βιομηχανίας και της πράσινης ανάπτυξης, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στήριξη των βιώσιμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων 

Μεγάλο τμήμα του κυβερνητικού σχεδιασμού περιλαμβάνει η στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τους μικρομεσαίους, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα είναι βιώσιμες. Στους κόλπους των κυβερνώντων έχει ωριμάσει η απόφαση να πάψει η στήριξη επιχειρήσεων- «ζόμπι», μόνο και μόνο για να συντηρούνται πλασματικά στη ζωή. Βέβαια το θέμα δεν είναι εύκολο και η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί πολύ και με μεγάλη προσοχή, ώστε να λύσει προβλήματα κι όχι να δημιουργήσει κι άλλα.

Σε μια σειρά τομέων της οικονομίας, όπως ο αγροτικός, ο ενεργειακός και η εμπορική ναυτιλία, πρέπει να εισαχθεί με προσοχή η πράσινη μετάβαση, καθώς και οι τρεις αυτοί τομείς είναι ακόμα σήμερα πολύ ρυπογόνοι. Κι εδώ η κυβέρνηση θέλει οι διαρθρωτικές αλλαγές να πραγματοποιηθούν όσο πιο ανώδυνα γίνεται, ώστε να μην υπάρχουν περιττοί κλυδωνισμοί.

Στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα των επενδύσεων, η κυβερνητική στόχευση είναι διττή: Από τη μια μεριά έμφαση στη συνεχή βελτίωση το επενδυτικού κλίματος με προσέλκυση όσο περισσότερων νέων επενδύσεων κι από την άλλη επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας το αργότερο έως το 2023, ιδανικά πριν τη διενέργεια των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Τα υπέρ και τα κατά 

Στα «όπλα» που βοηθούν την πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνονται η πολιτική αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ελληνικά, καθώς και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας. Στα αρνητικά παραμένουν οι χαμηλές πτήσεις της ελληνικής χρηματαγοράς και η προβληματική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Τα δάνεια συνεχίζουν να δίνονται με το σταγονόμετρο» λέει η ίδια κυβερνητική πηγή και προσθέτει ότι «ελπίζω να μην επαληθευτεί το δόγμα του Χρηματιστηρίου που λέει ‘αν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει το ταμπλό’».

Το Μέγαρο Μαξίμου αυξάνει την πίεση στις διοικήσεις των τραπεζών (μετά την σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς τους) να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά, επείγεται να προχωρήσει τις παραπάνω διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και φροντίζει ώστε η μετάβαση να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας θα δείξει αν οι σχεδιασμοί του φετινού Αυγούστου θα αποδειχθούν επιτυχημένοι ή όχι… 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ