Η σημερινή (18:30) συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει μερικά στοιχεία που την ξεχωρίζουν από τις -άλλωστε συχνές και πυκνές- συναντήσεις των δύο ηγετών.
Πρώτον, γίνεται την επομένη της επίσημης ανακοίνωσης εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει τρίτη θητεία στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεπώς μιλάμε για «τέλος εποχής» με την ολοκλήρωση της θητείας του (2023), καθώς ο σημερινός πρόεδρος της Κύπρου πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή της Μεγαλονήσου από το 1981, όταν πρωτοεξελέγη βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.
Δεύτερον, η συνάντηση Μητσοτάκη- Αναστασιάδη γίνεται την παραμονή της τρίτης Τριμερούς Διάσκεψης Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, δηλαδή με τη συμμετοχή στον χορό των συμμαχιών που έχει συνάψει η Αθήνα (πρωτίστως) και η Λευκωσία με τον αραβικό κόσμο, μιας ακόμα μεγάλης χώρας της Μέσης Ανατολής, της μουσουλμανικής Ιορδανίας.
Ο πρίγκιπας Αμπντάλα που θα παραστεί στην τριμερή σύνοδο, ηγείται μιας μεγάλης χώρας που έχει ξεκαθαρίσει ότι μοιράζεται με την Ελλάδα και την Κύπρο τις ίδιες αξίες και απόψεις για τον ρόλο του Διεθνούς Δικαίου στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Δηλώσεις-απάντηση στον Ερντογάν
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη θα συνοδευτεί με δηλώσεις των δύο ηγετών σε υψηλούς τόνους, που θα «απαντούν» στα νέα καμώματα Ερντογάν που αναπαράγει την «ιδέα» των δύο κρατών στην Κύπρο και το παράνομο άνοιγμα μέρος της περιοχής των Βαρωσίων. Ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων είναι η επισήμανση Ερντογάν ότι στην Κύπρο δεν πρέπει πλέον να μιλά κανείς για «Βορρά» και «Νότο», αλλά για περιοχή Τούρκων και περιοχή Ελλήνων.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι ωριμάζει η αντίληψη στην Αθήνα πως οι όποιες παρεμβάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν -ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από κάθε προκάτοχό του το Κυπριακό πρόβλημα- μπορούν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση επιμέρους πολιτικών της Άγκυρας, όχι όμως σε αλλαγή των κεντρικών αξόνων της τουρκικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο.
Κοινή συνισταμένη το Διεθνές Δίκαιο
Συνεπώς ενδυναμώνεται η άποψη για συμμαχίες με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής, πάνω στη βάση της αποδοχής του Διεθνούς Δικαίου ως του κοινά αποδεκτού τρόπου επίλυσης διεθνών διαφορών, και η στροφή αυτών των συμμαχιών -συν τω χρόνω- εναντίον των αναθεωρητικών πολιτικών της Τουρκίας.
Ήδη η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας που θα συνεδριάσει αύριο, αναμένεται να αποφασίσει την ίδρυση μόνιμης Γραμματείας της Τριμερούς, με έδρα τη Λευκωσία, πράγμα που αποτελεί ευθεία απάντηση στις διχαστικές και αναθεωρητικές πολιτικές Ερντογάν στα Κατεχόμενα. Επιπροσθέτως, η Ιορδανία αποτελεί μέλος του East Med Gaz Forum, του νέου περιφερειακού σχήματος για το φυσικό αέριο, μαζί με Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Παλαιστίνη και Ιταλία.
Το πλέγμα των συμμαχιών
Ήδη η Ελλάδα έχει πλέον να επιδείξει ένα πλέγμα περιφερειακών συμμαχιών, με κοινό παρονομαστή τη σύμπτωση στον τρόπο επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών στον διεθνή στίβο και προφανώς -εξ αντανακλάσεως- τη διαφωνία με τις πειρατικές κι αναθεωρητικές πολιτικές της σύγχρονης Τουρκίας. Σε αυτό το πλέγμα περιλαμβάνονται:
- οι τριμερείς συμμαχίες Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ,
- η στρατηγική συμμαχία της χώρας μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία περιλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής,
- η μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο,
- το Philia Forum που περιλαμβάνει, εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,
- η συμφωνία με το Ισραήλ που περιλαμβάνει και τη δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων στην Καλαμάτα,
- η συμφωνία της Ελλάδας με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και
- η συμφωνία για μετακίνηση μιας συστοιχίας πυραύλων Patriot από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία.