Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μέσα από μια σειρά πολιτικών κυρίως στην οικονομία αποτελεί πυλώνα της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά. Μαζί με την στροφή της οικονομίας σε πιο ανταγωνιστικές, «πράσινες» και ψηφιακές κατευθύνσεις, το 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη επενδύει σε τρία δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών: Στο δικαίωμα στην υγεία, στο δικαίωμα στην εργασία και στο δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Όλο το πλέγμα των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη νέα χρονιά έχει ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο που φέρει τον τίτλο «Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021». Οι άξονες αυτού του σχεδίου, που σε ένα βαθμό παρουσιάστηκαν και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αποτελούν μια πρώτη ένδειξη ότι η επιτελική ομάδα του Μαξίμου ρίχνει το βάρος της στην εφαρμογή της πολιτικής της με σκοπό, όπως λένε οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ανάπτυξη της χώρας και όχι σε εκλογικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι ωστόσο δεν αποκλείονται, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Οικονομία
Στην οικονομία, το Σχέδιο προβλέπει τη διευκόλυνση νέων επενδύσεων, ιδίως εκείνων που έχουν «πράσινη» διάσταση. Η στήριξη των startups με κάθε πρόσφορο τρόπο αποτελεί επίσης ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, όπως και ο εκσυγχρονισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν υποστεί μεγάλη δοκιμασία την εποχή του κορονοϊού. Η μεγάλη περιπέτεια του 2020 με την Τουρκία έχει αναδείξει επίσης σε κυβερνητική προτεραιότητα την «γαλάζια οικονομία» στα νησιά. Πρόκειται για την ανάγκη η αποσπασματική εφαρμογή πολιτικών με σκοπό την ενίσχυση των νησιών μας να αντικατασταθεί από μια ολιστική πολιτική προσέγγιση, κάτω από το τρίπτυχο «Νησιωτικότητα, Θαλάσσια οικονομία, Γαλάζια Ανάπτυξη», με την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στα νησιά, αλλά ταυτόχρονα και με την ανάδειξη της ξεχωριστής ταυτότητας του καθενός από αυτά.
Πέραν αυτών, η κυβέρνηση εμμένει σταθερά στη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και σε πολλά έργα με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση
Στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης δυο είναι οι κεντρικοί κυβερνητικοί στόχοι για το 2021: Η περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη και η προσπάθεια αποκέντρωσης μέσα από τη λειτουργία των «έξυπνων πόλεων». Σε αυτό το τελευταίο μεγάλη βοήθεια δίνει η ως τώρα θεαματική μετατροπή των κεντρικών κρατικών υπηρεσιών σε ψηφιακές, υπό την έννοια ότι υπάρχει η εμπειρία που θα χρησιμεύσει στην μεταφορά ψηφιακών διευκολύνσεων στο πεδίο της αυτοδιοίκησης. Ωστόσο στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι πρέπει να αλλάξει γενικότερα η αντίληψη και της Αυτοδιοίκησης, ώστε κεντρική και τοπική εξουσία να συνεργάζονται μέσα από ένα καθορισμένο πλέγμα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Μεγάλα Έργα
Τα έργα που κατά προτεραιότητα προβλέπεται στο Σχέδιο να προωθηθούν τη νέα χρονιά είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, ο οδικός άξονας Πατρών- Πύργου, η πρόοδος στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών της χώρας, αλλά και τα νέα σωφρονιστικά καταστήματα που ετοιμάζονται στην Αττική και την Κρήτη.
Υγεία
Η κυβέρνηση καταγράφει με ικανοποίηση τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει στον τομέα της υγείας, κυρίως λόγω της πανδημίας, αλλά με αποτελέσματα που θα είναι ολοφάνερα στους Έλληνες μετά το τέλος του εφιάλτη. Επόμενο στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο 2021 να αποκατασταθεί το ολοκληρωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Απασχόληση
Η κυβέρνηση ετοιμάζει μία δέσμη πολιτικών που ξεκινούν από τις αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση και φτάνουν μέχρι την καλλιέργεια δεξιοτήτων σε νόμιμους μετανάστες προκειμένου να ενσωματωθούν κατά τρόπο βιώσιμο στην ελληνική αγορά εργασίας.
Αυτό που αναμένεται τώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να αποκαλυφθεί η φυσιογνωμία του νέου κυβερνητικού σχήματος που θα «τρέξει» μέσα στο 2021 το «Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής», δηλαδή να φανεί η «λογική» του αναμενόμενου ανασχηματισμού.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!