Η παρουσία στην Ελλάδα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ήλθε για το συνέδριο του Economist, παρακολούθησε τη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και σήμερα θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της αγοράς και της διπλωματίας, ενώ επίσης θα υπογράψει τη συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου, αποτελεί μια ακόμα ένδειξη της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.
Πρωταγωνιστεί η Ελλάδα
Μιας εξομάλυνσης που διέτρεξε και διατρέχει κινδύνους, αλλά που ανεπίστρεπτα φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο της προσπάθειας ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στη Δύση, με μοχλούς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Άλλωστε, μόλις πριν λίγες μέρες οι δύο πρωθυπουργοί μετείχαν στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργάνωσε η Γερμανία και την ενέταξε στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου». Εκεί μετείχαν τόσοι πολλοί ηγέτες, που θα μπορούσε να προκαλέσει έκπληξη: Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνίας, Κοσσυφοπεδίου, Σερβίας, Μαυροβουνίου, επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι, ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς και, φυσικά, η Άγκελα Μέρκελ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκεί οι περισσότεροι έκαναν λόγο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε επιπροσθέτως ότι η χώρα μας είναι πρόθυμη να συμβάλει στην διεύρυνση της πρωτοβουλίας των «Πράσινων Διαδρόμων», δηλαδή τη διακίνηση των απαραίτητων αγαθών από την Ευρωπαϊκή επικράτεια προς τα Δυτικά Βαλκάνια.
Τρία σημαντικά «αγκάθια»
Η Ελλάδα «διαβάζει» με προσοχή τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής: Αυτή την περίοδο τρία είναι τα σημαντικότερα «αγκάθια»:
- η διένεξη Βουλγαρίας- Βόρειας Μακεδονίας,
- η εξέλιξη των σχέσεων Σερβίας- Κοσσυφοπεδίου και
- οι διαφορετικές προτεραιότητες Γαλλίας- Γερμανίας για τη διεύρυνση της ΕΕ.
Ειδικότερα, το Βερολίνο είναι «στρατευμένο» στην ένταξη όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρώτη προτεραιότητα, καθώς θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη φέρνει σημαντική γεωπολιτική ενίσχυση στην Ενωμένη Ευρώπη αλλά και αξιοσημείωτες οικονομικές ευκαιρίες στη γερμανική οικονομία.
Αντίθετα η Γαλλία θέτει ως δική της προτεραιότητα τη συμπόρευση με την Ευρώπη των χωρών της Μεσογείου, δυτικής και ανατολικής, ώστε αυτή η θαλάσσια λεκάνη να γίνει ευρωπαϊκή υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση η ίδια η ΕΕ έχει δρομολογήσει για τις αρχές Οκτωβρίου μια Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης- Δυτικών Βαλκανίων, καθώς η περιοχή αυτή αποτελεί γεωπολιτικό διακύβευμα τόσο για την Κίνα, όσο και για τη Ρωσία, συνεπώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε λόγο να επείγεται για την ενσωμάτωση στη δική της πορεία, και των χωρών που ακόμα δεν έχουν γίνει μέλη της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!