Η σημερινή συνάντηση (12.00 μ.) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ματίας Κόρμαν, πέρα από την εθιμοτυπική διάσταση, προσφέρει μια ευκαιρία πρώτης επαφής των δύο ανδρών και ανταλλαγής απόψεων για θέματα που είναι της αρμοδιότητας του ΟΟΣΑ και που εύλογα ενδιαφέρουν την Ελλάδα στη σημερινή συγκυρία.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ακούσει τις απόψεις του νέου επικεφαλής του Οργανισμού (θέση την οποία διεκδίκησε και η Άννα Διαμαντοπούλου με τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη κι έφτασε ως την τριάδα), αλλά και να θέσει τις δικές του προτάσεις προς τον κ. Κόρμαν.
Εκπαίδευση και αγορά εργασίας
Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τον νέο ΓΓ του ΟΟΣΑ την ανάπτυξη πολιτικών για μεγαλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης με τη συνεχώς μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη αγορά εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα πει καθαρά στον κ. Κόρμαν πως θεωρεί ότι η εποχή μας είναι εποχή μεγάλων αλλαγών και συνεπώς οι μικρές και σταδιακές τροποποιήσεις επιβραδύνουν τις εξελίξεις και δεν ακολουθούν τους ρυθμούς της ζωής σήμερα. Την εποχή της ψηφιοποίησης και της αγωνιώδους αναζήτησης εργαζομένων με δεξιότητες, διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ οφείλουν να εναρμονιστούν με τα κελεύσματα των καιρών.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει ανάπτυξη πολιτικών με σκοπό τη μείωση των ανισοτήτων, κάτι που ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του διεθνούς συστήματος, αλλά και στο εσωτερικό των κοινωνιών. Θα αναφέρει την εμπειρία που πρόσφερε στην ελληνική κυβέρνηση η περιπέτεια της πανδημίας, καθώς εκεί το Μέγαρο Μαξίμου διαπίστωσε την ανάγκη να διασφαλιστούν δίκαιες και αξιοπρεπείς αποδοχές για τα χαμηλά αμειβόμενα επαγγέλματα. Πρόκειται για το περιεχόμενο της πλατφόρμας που έχει τεθεί από πέρυσι στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ με τον τίτλο «Building Back Better», δηλαδή να ανασυνταχθούμε ώστε να πετύχουμε κάτι καλύτερο.
Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφέρει στον συνομιλητή του την ανάγκη ανοίγματος αγορών προϊόντων που να είναι ανταγωνιστικές, αλλά και την προώθηση θεσμών διαφάνειας και λογοδοσίας από τις κυβερνήσεις. Αναμφίβολα θα εξάρει τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ που ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό και η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τον κ. Κόρμαν για τις προτεραιότητες του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την Πράσινη Μετάβαση, θα βασιστεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε αυτές τις βέλτιστες πρακτικές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρακολουθήσει στενά τη λειτουργία του ΟΟΣΑ ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οπότε είχε συνεργαστεί με τον οργανισμό για την ανεύρεση τρόπων εξάλειψης των διοικητικών βαρών, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!