Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί το νέο, μεταλλαγμένο, στέλεχος του κορονοϊού καθώς εκτός από τη Βρετανία όπου εντοπίστηκε αρχικά, πλέον καταγράφονται κρούσματα και σε άλλες χώρες, γεγονός που σημαίνει ότι η εξάπλωσή του θα είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί. Ενδεικτικό για την σοβαρότητα της κατάστασης είναι και το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας.
Κοινή απάντηση στον περιορισμό της μετάδοσης του νέου στελέχους του κορωνοϊού αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία έχουν ανακοινώσει ότι οι πτήσεις διακόπτονται. Ελλάδα και Κύπρος έχουν αυξήσει τον χρόνο καραντίνας, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε 48χρονη διακοπή των αφίξεων από Βρετανία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε με μετέχοντες εκπροσώπους των κρατών μελών. Σύμφωνα με το OPEN TV, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη, όπως η απαγόρευση πτήσεων, η εισαγωγή τεστ PCR ως προϋπόθεση εισόδου, η καραντίνα. Είχε προηγηθεί επικοινωνία για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Για το πρωί της Δευτέρας (11:00 ώρα Βρυξελλών, 12:00 ώρα Ελλάδος) έχει συγκληθεί η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ την IPCR, προκειμένου να συζητηθεί ο ευρωπαϊκός συντονισμός στη νέα μετάλλαξη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!