Περίπου μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, που έδωσε το μήνυμα της ύφεσης στην ένταση η οποία χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις για σχεδόν ολόκληρο το 2020. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες των όσων διημείφθησαν στην κλειστή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν (χωρίς τις αντιπροσωπείες των δυο χωρών) το πρώτο μήνυμα που προκύπτει είναι ότι οι δυο ηγέτες αποφάσισαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020 και οι δυο χώρες να εισέλθουν σε μια περίοδο χαμηλών τόνων και χωρίς εντάσεις, παρά τις μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις διαμετρικά αντίθετες θέσεις που έχουν σε μια σειρά θεμάτων.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι Μητσοτάκης κι Ερντογάν συμπεριφέρθηκαν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο κανείς εκ των δυο να αποστεί από τις βασικές θέσεις της χώρας του.
Συνομιλία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη
Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος του ζήτησε να μεταφέρει στον κ. Ερντογάν το αίτημα για παύση του εποικισμού των Βαρωσίων που παραβιάζει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών καθώς και την σταθερή θέση της Λευκωσίας ότι λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αναζητηθεί εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ που πάντα κάνει λόγο για διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία.
Μένει να πληροφορηθούμε εάν και σε ποιο βαθμό οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν μπήκαν και στην ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών, ή αν αντίθετα θεώρησαν χαμένο χρόνο μια τέτοια συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διευκόλυνση της συνάντησης με προηγούμενες δηλώσεις ήταν ,όπως φάνηκε, συμφωνημένη. Έτσι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε λίγο πριν συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ». Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ωστόσο πρόσθεσε ότι «Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!